Cum alegi becuri ecologice și de ce criterii e bine să ții cont

2 martie, 2021

Lumina potrivită aduce, în afară de economii semnificative la factura de energie electrică, confort, bunăstare și siguranță. Identificarea becului potrivit pentru nevoile tale se face prin consultarea ambalajului. Trebuie să știi foarte bine specificațiile corpurilor de iluminat pentru a afla caracteristicile becurilor economice care să se potrivească.

Tipuri de becuri

  • Becuri incandescente cu filament. Este becul care produce lumină prin trecerea curentului prin filamentul de tungsten și încălzirea lui la incandescență. Este cel mai cunoscut și răspândit tip de bec, având un cost destul de redus. Este folosit pentru iluminatul atât interior cât și exterior. Nu necesită circuite adiționale și funcționează atât cu ajutorul curentului continuu, cât și cu cel alternativ. Au o durată de viață scăzută, eficiență electrică redusă la un consum de energie electrică destul de mare. Au o eficiență de doar 16 lumeni / W.
  • Becuri economice sau fluorescente. Aceste becuri economice reprezintă o alternativă destul de eficientă la becurile incandescente, majoritatea fiind construite sub o formă de tub curbat sau pliat, astfel încât să nu depășească gabaritul celor clasice. În comparație cu un bec incandescent, pentru a genera aceeași putere și doză de lumină, cel economic va utiliza până la 1/3 sau 1/5 din energia electrica necesara. Din punctul de vedere al funcționării, aceste becuri economice utilizează atomii de mercur până în punctul în care aceștia iradiază lumina ultravioletă, ce urmează a fi transformată, mai apoi, în lumină vizibilă. Un bec fluorescent va emana o lumină diferită de un bec standard, fiind mult mai caldă. Au durată de viață mai mare decât cele incandescente, au o eficiență de până la 60 lumeni / W. Au un cost mai mare ca cele cu incandescență, sunt necesare și alte circuite pentru a funcționa, au dimensiuni destul de mari, conțin materiale periculoase precum mercurul. Ajung la eficiență maximă după 5 min.
 becuri ecologice
  • Becuri cu halogen. Sunt cele mai asemănătoare cu becurile incandescente, din punctul de vedere al compoziției și al structurii, diferența fiind că în bulbul de sticlă acestea conțin pe lângă celelalte gaze necesare arderii și halogen. Se ard mult mai greu decât cele cu incandescență, au dimensiuni mai mici, lumina are o intensitate mai mare, ajungând până la 20% sau chiar 30% mai puternică. Nu au costuri extrem de mari, însă sunt mai costisitoare decât becurile incandescente și halogenul este destul de periculos.
  • Becurile LED. Tehnologia LED (light-emitting diode) este în prezent nu atât de răspândită precum cea a becurilor clasice, însă aceste becuri ecologice au început să devină principalele instrumente de iluminare folosite în diferite scopuri, precum sistemele anti-panică și cele de iluminat de urgență. Acest tip de becuri ecologice convertește energia electrică numai la anumiți parametrii, necesari pentru funcționare. Sunt folosite pentru iluminare de interior, exterior și stradală, cu durată de viață destul de mare, cu o eficiență de iluminare aproape imediată, realizate din materiale ce nu prezintă nici un pericol, cu un consum energetic mic și o eficiență de 150 lumeni / W. Au un preț de achiziție ridicat și o sensibilitate mai mare.
 becuri ecologice

De ce trebuie să ții cont pentru un iluminat mai bun?

Atunci când ești în căutare unor becuri care să se potrivească nevoilor și dorințelor tale, ar trebui să ții cont, pe langă tipul de bec și de alte câteva criterii importante de selecție.

  • Forma becului. Deși pare mai mult un aspect preferențial, vei întâmpina destul de multe dificultăți când va trebui să potrivești becurile alese cu corpurile de iluminat și din acest motiv, ar trebui să acorzi mai multă atenție formei becurilor. Cele mai întâlnite dintre formele pe care le poate lua un bec normal sunt în formă de spirală, de tipul spot, de tipul reflector, de tipul lumânare, de tipul stick sau drept sau de tipul glob.
  • Tipul soclului. Poate mai important este tipul soclului, adică modul în care un bec se poate racorda la o sursa de energie electrică. Trebuie să ții cont de acest criteriu, mai ales atunci când dorești să schimbi sau înlocuiești un tip de bec cu un altul. Din fericire, atât becurile incandescente, cele cu LED, becuri ecologice sau becuri economice, au aceleași tipuri de socluri, notate cu indicative, ceea ce face ca schimbarea acestora să fie una destul de ușoară.
 becuri ecologice
  • Eficiența din punct de vedere energetic și fluxul de lumină. Atunci când vine vorba despre consumul energetic, becurile LED consuma mai puțină energie electrică, reușind însă să funcționeze la standarde înalte, fiind considerate becuri economice. În ceea ce privește nivelul fluxului de lumină, acesta se calculează încă din prima secundă în care un bec se aprinde și este influențată de puterea acestuia. Spre exemplu, unui bec incandescent îi ia mai puțin timp să se încălzească, în comparație cu un bec economic, la care se pot observa cu ochiul liber stadiile de lumină pe care acesta le traversează pentru a ajunge în cel mai înalt punct, astfel încât să ofere nivelul de lumină optim.
  • Tensiunea de alimentare. Becurile au diverse modalități de alimentare, cu curent continuu sau cu curent alternativ, dar și diferite tensiuni de alimentare. Acest detaliu este prezent în informațiile de pe cutie, așadar înainte de a cumpăra orice bec, asigură-te că este cel potrivit. De asemenea, tensiunea de alimentare poate fi diferită în funcție de dispozitivul pe care este montat becul.
  • Durata de viață. Este timpul mediu de funcționare a becului până când se „arde”, este rezistența la funcționare în timp și este în funcție de tipul becului, becurile LED funcționând cel mai lung timp.
 becuri ecologice

Temperatura de culoare a becurilor

Un alt criteriu esențial de selecție ține de tipul de lumină și căldura emanată de un bec. Aceasta poate fi rece sau caldă, în funcție de tipologia becului, de structura și compoziția acestuia. Căldura unui bec determină tipul de iluminare. Un bec trece prin diferite stadii de căldură, din momentul în care este pus în funcțiune și până ajunge să se „încălzească”, pentru a funcționa la cel mai înalt standard. Contrar aparențelor, lumina caldă, adică cea galbenă, este redată într-un stadiu incipient, iar pe masură ce temperatura unui bec crește, acesta difuzează o lumină graduală, albă și albastră.

Becurile cu lumină caldă ( < 3300 K) sunt potrivite în special pentru a crea o atmosfera mai intimă, transmițând o stare de liniște și de relaxare.

Becurile cu lumină rece ( > 4000 K) sunt potrivite pentru activitățile intelectuale, scris, citit, și pentru acele momente în care ai nevoie să funcționezi la capacitate maxima. Lumina albă, rece, este cea mai indicată, întrucât stimulează nivelul de concentrare, nu obosește ochii și ajută la distingerea detaliilor, așa cum se întâmplă în cazul zilei, când lumina este naturală ( 3300 – 4000 K).

preloader