Culorile anului 2020: cum le integrăm în design interior

24 octombrie, 2019

Dacă în 2019 nuanța predominantă a fost Living Coral, o culoare plină de vitalitate și energie, bogată și caldă, pentru anul următor, previziunile se îndreaptă către nuanțe mai reci, marine, precum albastru și verde, care aduc în centrul atenției natura și atmosfera relaxantă. Zori Liniștite sau Tranquil Dawn este culoarea anului 2020 aleasă de specialiștii de la ColourFutures, din cadrul companiei AzkoNobels, care deține brandurile de vopseluri Dulux și lacuri Sadolin. 

Într-o perioadă în care oamenii au la dispoziţie numeroase tehnologii moderne, în care există casele smart, în modă revin tendinţe retro care oferă acel sentiment de „acasă”, iar locuința devine din ce în ce mai mult un refugiu în care să te retragi din cauza stresului provocat de agitația vieții moderne. Cuvintele cheie în materie de design interior pentru anul 2020 sunt stare de bine, confort şi sustenabilitate, iar tendințele definitorii duc spre alinierea la natură, vitalitate și simplitate. 

Așadar, dacă ai în plan o renovare a apartamentului, ar trebui să iei în considerare și să te poziționezi față de culorile anului 2020 în designul interior și față de tendințele pe care specialiștii le au în vedere, inspirați de paleta de nuanțe predicționată. 

Culorile anului 2020 în design interior vin din natură 

În perioada de sfârșit sau început de an, întreaga lume a designului, și nu numai, începe să comunice prin limbajul culorilor. Culoarea devine un mijloc de comunicare între designer și producător, între retailer și client, între casele de modă și revistele de lifestyle. Astfel, se promovează trenduri, se stabilesc concepte și se conturează perspective noi în lumea designului.

În ultimii 20 de ani, culoarea anului aleasă de Institutul Pantone a influenţat dezvoltarea de produse şi deciziile de cumpărare în industria modei şi a designului interior şi industrial. De fapt, culoarea anului este o culminare a tendințelor de prognoză de lucru pe tot parcursul anului ale Pantone Color Institute și dezvoltarea paletelor de culori pentru clienți.

Laurie Pressman, vicepreședinte al Institutului Pantone, autoritatea internațională în domeniul culorilor, a declarat că, pentru începutul anului 2020 culorile vor fi inspirate de mare. Albastrul, dar și nuanțele de verde vor fi în centrul atenției. Oceanul nu are doar o singură culoare cea de albastru ci și nuanțe de verde și tonuri calme.

culorile anului 2020

Consecința acestei diversități de culori în culorile Pantone ale anului 2020 va duce la creșterea importanței amestecării si potrivirii acestora. Practic, straturile de culori inspirate de ocean vor crea textura și interesul. Această paletă de culori liniștitoare se referă la regăsirea calmului față de schimbările rapide determinate de dezvoltarea societății.

În plus, în centrul atenției vor continua să fie și alte culori naturale: florale, neutre dar şi „culorile pământului”, formate de nuanţe de maro. Alte nuanțe inspirate de mare includ albul inspirat de nisip, negrul adânc și verdele oxigenat, mai rece. În ansamblu, este o paletă inspirată de natură și este una atât de variată încât nimeni nu se va putea simți frustrat de alegerea unei singure culori.

Companiile aduc în prim-plan nu doar o propunere singulară pentru culoarea anului, ci fac mai multe propuneri chiar în cadrul aceleiași companii. Marii producătorii propun o culoare de bază care, asemenea unei locomotive, trage după ea o gamă de alte culori ce se potrivesc și o completează pe cea considerată leader.

Este o diversificare binevenită care permite fiecăruia dintre noi să găsească o preferință cu cel puțin cu una dintre propuneri, pentru a-și putea crea un spațiu decorat și colorat în trendul anului. Unul din proiecte înclină spre alegerea nuanței de albastru-verzui numită sugestiv „Bleached Coral”, nuanța pe care o capătă coralii când mor. Alegerea acesteia drept culoarea anului 2020 ar fi și un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice care afectează oceanele și mările și pentru salvarea planetei albastre.

culorile anului 2020
Green table with plant between pink chair and blue sofa in floral living room with wallpaper and poster

Culoarea anului 2020 va fi sigur printre aceste culori câștigătoare și astfel veti putea face cele mai bune alegeri pentru casa.

  • Flame Scarlet – Flacără stacojie, o culoare care arde strălucitor emanând încredere și determinare. 
  • Saffron – Înțepătoarea și picanta culoare Șofran adaugă o strălucire la paleta de culori savuroase.
  • Classic Blue – O nuanță albastră nelimitată, evocatoare a vastului și infinitului cer de seară, ce pare că deschide o lume a posibilităților.
  • Biscay Green – O nuanță acvatică limpede care se se răcește și se reîmprospătează.
  • Chive – Un verde pe bază de plante savuroase, culoarea arpagic oferă o armonie sănătoasă și revigorantă. 
  • Faded Denim – Denimul decolorat este un albastru de încredere oferind confort și relaxare.
  • Orange Peel – Coajă de portocală este o culoare care va da gust și picanterie în orice combinație.
  • Mosaic Blue – Culoarea apropiată de turcoaz, preferată de Van Gogh, inspiră un aer mistic, har și sentimente profunde. 
  • Sunlight – Lumina soarelui va fi culoarea care te invită la fericire, veselie plăcută și prezență zâmbitoare.
  • Coral Pink –Este culoarea care te va înfășura și în 2020 într-o îmbrățișare caldă și primitoare și este practic o versiune mai soft pentru Living Coral.
  • Cinnamon Stick – Culoarea Băț de scorțișoară este o culoare pământoasă și caldă, dulce și puțin picantă.
  • Grape Compote – Culoarea Compot de struguri este un compozit de nuanțe violet misterioase și amestecate.
culorile anului 2020

Cu elemente de rafinament natural și versatilitate, pe lângă culorile anului 2020, nuanțele de bază servesc ca afirmații de culoare singulare sau ca fundament pentru contrastele jucăușe. Este vorba de un kaki versatil, Ciocârlie – Lark, o nuanță elegantă de Blazer Bleumarin – Navy Blazer albastru deschis, o nuanță de Alb Strălucitor- Brilliant White și Ash – Frasin de culoarea cenușii pentru un mesaj de longevitate.

Zori Liniștite (Tranquil Dawn) este culoarea anului 2020 în materie de vopseluri și inspirația ei vine de la din paleta de nuanțe diafane a răsăriturilor senine. În zori de zi culorile sunt diafane, pastelate, blânde, dar totodată optimiste, revigorante, așa cum simțim de fiecare dată influența benefică a razelor de soare. Culoarea semnifică dorința oamenilor de a găsi tihna de acasă, de a fi alături de familie și prieteni, de a găsi sens în viața lor și de a fi provocați din punct de vedere creativ. 

Benjamin Moore Paints vine din dragoste pentru culoare cu o paletă proaspătă pentru un spirit revitalizat. Vedeta culorilor propuse, First Light, este o nuanță soft de roz, precum a unui trandafir gata să înflorească. Este o culoare plină de speranță, ca un fundal pentru un nou deceniu strălucitor. 

Serviciul de prognoză a tendințelor WGSN a dezvăluit că o nuanță pastelată de verde, inventată, Neo Mint, va domina lumea modei și a celei de design interior în 2020. Conform trend-ului, neo menta este o culoare neutră de gen, cu „un ton oxigenant, proaspăt, care aliniază știința și tehnologia cu natura”. 

Cum integrezi culorile anului 2020 în design interior

De la albastru închis și nuanțe neon, la tonuri de verde, culorile anului 2020 vor fi dominate de nuanțele marine, culori intense și complexe. Nu vor lipsi culorile pământului, nuanțe neutre sau chiar maro, dar nici nuanțele îndrăznețe pe care le întâlnim în fauna mării și care pot fi folosite ca accente – pete de culoare în design interior

Sunt două direcții contrare în ceea ce privește paleta de culori folosită în amenajari interioare în anul 2020. Pe de o parte, culorile neutre simple, precum gri, alb, negru, crem își definesc un rol important pentru elementele esențiale de interior. Lemnul natur este un ”ever green” al amenajărilor interioare, cu amplă versatilitate în potrivirea mobilierului și decorațiunilor într-un spațiu contemporan sau clasic. Astfel, vom putea observa parchet gri, alb sau culoarea lemnului natur, pereți albi și mobilier în tonuri de negru sau gri petrol.

culorile anului 2020

Parchetul gri este opțiunea perfectă într-o varietate de stiluri de amenajări interioare (modern, contemporan, minimalist), urmat îndeaproape de parchetul alb. La extrema opusă se află decorațiunile și tapițeriile în culori vii precum verde, mov sau chiar roz, și care vor condimenta interioarele. 

Potrivit specialiştilor în design interior, portocaliul, rozul, diverse nuanţe calde de albastru şi verde sunt printre preferate. Având o predispozitie clară pentru stilul natural, în tendințele anului 2020 culoarea verde va fi preferată în toate nuanțele sale. Pentru a pune culoarea Neomint în valoare, alege linii ferme, geometrii delicate și limitează-te la esențial. 

Verdele mentă este o culoare cu care poți să te joci și să obții efecte îndrăznețe, mai ales atunci când e folosită cu măsură, de exemplu un fotoliu verde mentă poate imprima unui dormitor gri o notă veselă. Când e folosit în proporții mai generoase, verdele mentă poate transforma radical o cameră dându-i un aer diafan, curat, poate un pic cam rece, un decor potrivit pentru o baie modernă. O cameră de copii cu verde mentă va cere neapărat roz, gri, galben, în tonuri pastelate, diafane, pentru o atmosferă jucăușă.

culorile anului 2020

Culoarea albastru în toate nuanțele va continua să fie prezentă și anul viitor ca tendință de decorare, atât la pereți, materiale textile, cât și la mobilierul tapițeriei. Aspectul modern şi proaspăt al casei poate fi accentuat prin folosirea unei culori contrastante. De exemplu, nuanţele de bej pot fi amestecate cu albastru, iar rozul pudrat merge bine cu un galben muştar.

Putem urmări o anumită trecere de la griul rece, la nuanțele neutre, cu tente galbene, calde. Bejul are o revenire fiind culoarea de bază perfectă pentru orice combinație. Culorile accent sunt relevante, iar noua culoare Dulux pentru 2020, susține această direcție. Tranquil Dawn este o culoare excelentă pentru a vopsi pereții unei bucătării open space, deschisă către living, pentru un living clasic și pentru tapițerii în stil scandinav.

Tonurile bogate sunt păstrate pentru piese cheie, cum ar fi albastru regal sau rubiniu, amestecate cu tonuri mai calde de ocru, trandafiriu și bronz. Încă putem vedea o mulțime de tonuri metalice: auriu strălucitor, cupru, aramă și bronz.

Indiferent care dintre aceste tendinţe vor cuceri în 2020 sau în anii care îi vor urma, specialiştii recomandă păstrarea unei legături puternice cu mediul, prin materiale naturale şi forme organice, dând în acelaşi timp spaţiului o notă personală.

Ai nevoie de ajutor în amenajarea casei? Specialiștii ajusto.ro îți oferă sprijinul în orice proiect de amenajări interioare pentru a-ți transforma apartamentul în casa de vis!

preloader