Cu ce înlocuim faianța din bucătărie: 10 idei de placare a pereților

29 noiembrie, 2019

În anumite zone ale locuinței, unde umezeala este mai pronunțată, precum în bucătărie sau în baie, pereții trebuie tratați și protejați în mod special. Astfel, placarea pereților în bucătărie trebuie făcută cu materiale și finisaje speciale, cu plăci decorative care prin fixarea lor nu vor permite degradarea peretelui. 

Folosită de foarte mulți ani datorită rezistenței, aspectuoasă, cu foarte multe modele, culori și nuanțe, faianța a ajuns într-un punct în care pare puțin perimată când vine vorba de placare pereți. Probabil că de multe ori ne-am pus întrebarea „Cu ce putem înlocui clasicile plăci decorative din faianță din bucătărie?”, pentru a aduce ceva nou, de actualitate. Răspunsul este foarte simplu, pentru că în prezent există soluții simple și foarte elegante de placare a pereților pentru această încăpere deosebit de importantă a locuinței.

Iată câteva idei de placare pereți care au un aspect foarte plăcut, dar și unul foarte practic:

1. Placaje din piatră naturală

Piatra naturală este un înlocuitor excelent de placare pereți folosită de foarte mult timp în bucătării. Piatra decorativă oferă un aspect natural și foarte versatil, existând mai multe tipuri de piatră, culori și modele. Rezistenței la spargere și crăpare i se adaugă rezistența la umiditate și la temperaturi ridicate. 

Există multe tipuri de piatră naturală potrivite pentru amenajări de placare pereți în bucătărie, noi ți le spunem pe cele mai frecvent utilizate.

  • Ardezia este opacă și culorile ei variază de la albastru opac la nuanțe de bej și kaki.
  • Travertinul este o piatră naturală poroasă, culorile variind de la nuanțe de alb și galben la tonuri maronii. Travertinul este compact sau spongios poros. Cel compact este mai dens și are limburi subțiri, în nuanțe mai închise. Cel spongios poros se mai numește și tuf calcaros și are o stratificare mai discretă din punct de vedere vizual, lustruit fiind asemănător marmurei.
  • Calcarul este compact, cu numeroase culori și nuanțe, alb, bej, roșiatic maroniu, verde, gri sau negru, de foarte multe ori cu laminații de culori diferite și chiar cu secțiuni de cochilii pe suprafața sa. Lustruit este poate la fel de spectaculos ca marmura.
  • Marmura este o rocă metamorfică, rezultată în urma metamorfozei calcarului, care poate varia cromatic de la nuanțe roșiatice, brune, cenușii la alb, gri-albăstrui la negru.
  • Granitul este o rocă magmatică ce are în componență cuarț și minerale cu nuanțe închise, granulația lui fiind mare, iar nuanțele mai frecvente sunt albăstrui, variind cu tonuri de roșu, galben sau cenusiu.
  • Steatitul este o piatră naturală metamorfică ce are în componență magneziu și talc, culorile sale pot varia de la alb și gălbui la cenușiu. În funcție de regiunea de proveniență poate varia ca duritate, densitate și fiabilitate, fiind folosit cu succes la placări interioare.

2. Mozaic din piatră naturală 

Mozaicul din piatră naturală este o alternativă la placarea cu piatră naturală, atunci când îți dorești un design unic, datorită plăcilor de dimensiuni reduse și rezultatului spectaculos. Mozaicul este prins pe suprafețe de hârtie sau plasă de fibră de sticlă, ceea ce îl face mai ușor de fixat pe pereți. Pentru a ușura lustruirea există și plăci de mozaic gata confecționate care se pun pe perete precum faianța.

3. Panouri decorative din sticlă colorată

Panourile decorative din sticlă colorată securizată sunt o alternativă modernă la plăcile clasice de faianță, folosite de ani buni în placarea pereților din bucătărie. Sunt recomandate ca fiind deosebit de frumoase, spectaculoase și având multe avantaje față de clasicile plăci de faianță. Panourilor decorative din sticlă colorată securizată au o varietate mare de culori și nuanțe, de la culorile simple la cele cu irizații metalizate. 

Pe lângă cele uni se poate alege varianta sticlei imprimate digital cu diverse desene și imagini multicolore ce îți vor reflecta personalitatea în decorarea bucătăriei într-un stil unic. Aceste panouri au o capacitate mare de reflectare a luminii, mărind vizual bucătăria. Dimensiunea panourilor este comandată după necesități, astfel că la montare se vor încadra perfect în spațiile pentru care au fost alese. 

Suprafețele sunt perfecte, finisate impecabil, panourile din sticlă fiind realizate dintr-o singură bucată nu mai necesită umplerea rosturilor și a îmbinărilor. La comandă se pot realiza elemente de iluminat integrate cu led, fiind totodată și foarte ușor de curățat și întreținut. Printre dezavantaje se numără în primul rând prețul ridicat, cam de 20 de ori mai ridicat ca al faianței. Montarea panourilor este mai minuțioasă și cere personal calificat. Pe de altă parte prezintă un risc mare la casare în urma loviturilor și a șocurilor.

4. Mozaic din plăci de sticlă

Mozaicul din plăci de sticlă intră oarecum tot la capitolul placării cu sticlă, putând fi realizat prin combinarea a plăcilor de sticlă sau chiar a combinației de sticlă cu piatră naturală. Acest finisaj nu este specific numai placajelor din bucătărie, el putând fi folosit și în alte încăperi cum ar fi în baie sau chiar în anumite holuri. Datorită rosturilor dintre elemente, acest tip de finisaj este mai greu de întreținut și spălat, dar efectul final pe care îl dau asupra încăperii este unul impresionant. 

Pare dificil de montat la prima vedere, dar în realitate se aplică foarte ușor pe pereți, deoarece aceste placaje sunt premontate pe plase din fibră de sticlă, dispuse sub forme geometrice regulate de pătrate sau dreptunghiuri. Faptul că sunt alcatuite din mai multe elemente de mici dimensiuni, le conferă o rezistență la casare sporită, iar în caz că se ciobește sau deteriorează o bucată de mozaic, se poate înlocui local elementul sau zona respectivă, costurile fiind simțitor mai reduse decât în cazul înlocuirii unei plăci întregi de panou de sticlă. Se recomandă acest tip de finisaj pentru aspectul deosebit și rezistența sporită.

5. Plăcile decorative din oglindă

Plăcile decorative din oglindă sunt o variantă a plăcilor de sticlă decorative, fiind foarte bune pentru mărirea vizuală a suprafeței bucătăriei. Este preferabil să fie folosită numai pe anumiți pereți de accent, în combinație cu alte soluții de placare a pereților.

6. Tencuiala decorativă

Tencuiala decorativă este un finisaj pentru placare pereți extrem de rezistent la șocuri, expuneri la umiditate și schimbări de temperatură, arătând foarte bine și dacă este aplicat corect, de către meșteri cu experiență în amenajări interioare, poate ține vreme îndelungată.

7. Tapet decorativ

Tapetul decorativ rezistent la umezeală poate înlocui cu succes faianța. Pentru că vorbim despre amenajarea unei încăperi cu umiditate ridicată trebuie să luăm în considerație modelele din fibră de sticlă sau din vinil, care nu-și modifică aspectul în contact cu vaporii de umezeală, lăsând totodată pereții să respire.

8. Placaj din lemn

Placajul din lemn este o varianta de placare pereți perfectă pentru o bucătărie rustică, iar în funcție de soluția găsită poate fi o variantă cu un design deosebit, singura condiție este să fie placat și finisat corect.

9. Panouri decorative din plastic

Panourile decorative din plastic sunt o alternativă ieftină a faianței, fiind o variantă asemănătoare lambriurilor din lemn.

10. Cărămida aparentă

Cărămida aparentă este o altă variantă de înlocuire a placărilor cu faianță. Singurul dezavantaj este acela că în zona aragazului unde se gătește, s-ar putea să nu fie tocmai o soluție bună pentru că s-ar putea să fie mai dificil de curățat și întreținut.

Dacă bucătăria ta are nevoie de o schimbare și ai în plan placarea pereților din bucătărie, specialiștii în amenajări interioare ajusto.ro te vor ajuta să-ți transformi planurile în realitate!