Covor PVC sau linoleum: diferențe, avantaje și dezavantaje

28 august, 2019

Când vine vorba de alegerea materialelor pentru acoperirea pardoselilor în cazul ansamblurilor rezidențiale, al spațiilor comerciale sau a construcțiilor industriale, sunt considerați foarte importanți factori ca prețul sau durabilitatea. Unii țin cont de factorii ecologici și ergonomici, iar alții sunt interesați de aspectul vizual și design. Acesta este motivul pentru care trebuie să alegem între covorul PVC (vinil) și linoleum

Dar ca să alegem trebuie să aflăm caracteristicile lor, diferențele dintre cele două, avantajele și dezavantajele importante ale fiecăruia dintre ele, pentru a face cea mai bună alegere. Deși se produc confuzii între cele două tipuri de pardoseli, covor PVC și linoleum, datorită aspectului asemănător, ele sunt produse diferite, materialele din care sunt fabricate fiind cele care fac diferența.

Linoleum, un produs 100% natural

Linoleum este termenul ce denumește materialul de acoperit pardoseala și a cărui nume provine din latinescul linum, adică in și oleum ce înseamnă ulei. Linoleumul a fost inventat în 1855 de englezul Frederick Walton.

Linoleumul, deseori numit și lino se obține din materiale 100% naturale, fiind fabricat din ulei de in solidificat, numit și linoxyn, colofoniu de pin, făină de lemn, praf de plută măcinată, rășini și umpluturi minerale, cum ar fi carbonatul de calciu, cel mai adesea fixat pe un suport de țesătură de iută. Progresele remarcabile pe plan estetic permit realizarea decorurilor care completeaza finisările tradiționale, unicolor sau marmorate.

După placarea dură tip gresie și parchet, linoleumul reprezintă acoperirea cea mai rezistentă la uzură și la imprimarea greutăților, desigur dacă este de bună calitate. Longevitatea placării depinde în special de calitatea montării, esențial fiind ca materialul să fie lipit pe o suprafață perfect plană, în timp ce racordările între fâșii și pereții încăperii trebuie efectuate cu cordoane de sudură la cald.

Linoleumul este o variantă mai bună de izolare termică și fonică în comparație cu gresia, însă având o durabilitate mai scăzută ce depinde de traficul la care este supus. Este un material nepoluant, perfect sănătos, cu calități antistatice, anti-alergene și bacteriostatice, în sensul că unele microorganisme nu se mai dezvoltă în contact cu el.

Pardoseala din linoleum este excelentă în spațiile în care își desfăsoară activitatea copii sau persoane vârstnice. Creșele, grădinițele, școlile, spitalele, azilele, toate aceste unități sunt spații ideale pentru amenajarea unei pardoseli din linoleum. Linoleumul se întreține foarte ușor și are o rezistență foarte bună în timp.

Covor PVC sau linoleum: diferențe, avantaje și dezavantaje

Pardoseala vinilică sau covorul PVC

Policlorura de vinil sau PVC este al treilea polimer din plastic ca răspândire din lume, după polietilenă și polipropilenă. Ea a fost sintetizată accidental în 1872 de chimistul german Eugen Baumann.

Policlorura de vinil are două forme de bază, una rigidă, utilizată pentru construcții profilate ca țevi, uși, ferestre, sticle sau carduri bancare, și una flexibilă, folosită în instalații sanitare, izolarea cablurilor electrice, imitație de piele, podea, semnalizare, antifonări, produse gonflabile și multe aplicații unde înlocuiește cauciucul.

PVC-ul este alternativa mai ieftină a linoleumului. Acoperirile din vinil omogene sunt formate dintr-un singur strat, cu aceeași grosime, având o flexibilitate mare, fără riscul ruperii sau albirii la îndoire. Când este necesar poate fi polisat uscat, făcându-l să arate ca nou. Acoperirile din PVC eterogene sunt alcătuite din trei straturi, stratul de uzură, stratul principal și stratul de suport, care, în funcție de materialele componente îi conferă proprietăți speciale.

Pardoselile din PVC prezintă avantajul că sunt durabile și ușor de întreținut, fiind folosite pentru clinici, spitale, cabinete medicale, școli, gradinițe, universități, sedii de firme, depozite, mijloace de transport în comun, săli de sport și spații de dans, bucătării, magazine și în domeniul rezidențial. Se instalează prin sudură la cald, rezultând un cordon de sudură de culoarea materialului.

Pretul este accesibil, iar timpul de viață este îndelungat multumită durabilității crescute. Un avantaj îl reprezintă și faptul că poate fi reciclat.

Gama de culori în care poate fi realizat este infinit mai mare decât pentru linoleum, cu posibilități multiple de design și culoare.

Covor PVC versus linoleum

Chiar dacă arată asemănător cele două materiale sunt total diferite. Iată aspectele care diferențiază linoleumul față de covor PVC:

  • Structura PVC-ului și a linoleumului sunt asemănătoare, fiind greu de deosebit. În timp ce PVC-ul este fabricat din materiale sintetice, linoleumul conține doar materiale naturale, care nu permit dezvoltarea bacteriilor, fiind un izolant termic și fonic foarte bun. PVC-ul poate fi la rândul lui tratat antibacterian și antifungic pentru a nu permite dezvoltarea microorganismelor.
  • Durabilitatea ambelor materiale este ridicată, rezistența la uzură putând reprezenta o bună alternativă pentru gresie în acoperirea pardoselii. Umiditatea nu este un factor distructiv pentru ele. Durabilitatea depinde foarte mult de calitatea montajului, fiind esențial ca materialul să fie lipit în totalitate pe o suprafață perfect plană, iar racordările între fâșii și pereții încăperii să fie efectuate cu cordoane de sudură la cald.
  • Estetica. Linoleumul oferă culori vii și este biodegradabil, fiind o alegere bună ținând cont de factorul mediu, însă PVC-ul este prezent într-o gamă de culori mult mai variată decât linoleumul și cu posibilități multiple de design. Covorul din PVCl poate fi realizat astfel încăt să arate la fel ca alte materiale, precum faianța, lemnul sau mozaicul.
  • Instalarea și întreținerea. Ambele se montează prin lipire cu adezivi speciali. Vinilul, fiind mai maleabil se poate instala mai ușor. Cele mai multe plăci de vinil necesită doar pregătirea cu adeziv și apoi pot fi instalate pe suprafața pardoselii, spre deosebire de linoleum, care trebuie să fie tăiat la dimensiune și apoi montat cu atenție pentru a preveni bulele de aer. Curățarea și întreținerea se fac ușor, cu apă și un agent de curățare obișnuit.
  • Costurile pentru întreținere pentru ambele sunt scăzute.
Covor PVC sau linoleum: diferențe, avantaje și dezavantaje

Avantajele și dezavantajele covorului PVC și lionoleumului 

Avantajele linoleumului:

  • Previne dezvoltarea bacteriilor.
  • Linoleumul îmbunătățește calitatea aerului, fiind alegerea bună pentru cei ce suferă de astm.
  • Este natural și reciclabil, aducând beneficii pentru natură.
  • Este disponibil într-o gamă largă de culori.

Dezavantajele linoleumului:

  • Pentru că stratul inferior este sensibil, nu se recomandă în zonele unde apa ar putea bălti, nefiind recomandat zonelor unde apa ar putea ieși din substrat, cum ar fi pardoselile din beton din subsoluri.

Avantajele covorului PVC:

  • Este un material compact și are proprietăți acustice foarte bune, fiind ideal pentru instituții foarte circulate, precum spitalele sau școlile.
  • Vinilul în plăci este excelent pentru birouri.
  • Plăcile de vinil de lux oferă un look exclusivist spațiilor de prezentare sau magazinelor.
  • Covorul de vinil este un material care oferă o excelentă aderență, fără riscul de alunecare.
  • Vinilul este impermeabil, putând fi montat atât pe pardoseală, cât și pe pereți, chiar și în bucătării sau băi.
  • Unele produse din vinil au proprietăți antistatice, iar podelele din PVC conduc bine electricitatea, fiind o alegere excelentă pentru camerele cu echipamente sensibile, ca aparate de ultrasunete, scannere, servere sau computere.

Dezavantajele covorului PVC:

  • Un dezavantaj major îl reprezintă impactul asupra mediului, deoarece este nereciclabil, fiind eliminat prin ardere care eliberează în atmosferă un amestec de substanțe chimice toxice.

Pardoselile din linoleum și PVC sunt moderne și durabile. Indiferent pentru ce tip de pardoseală alegi, dacă ai nevoie de ajutor la instalare, solicită o ofertă personalizată pe ajusto.ro!