Ce culori de vopsea lavabilă alegem pentru interiorul casei

7 iulie, 2018

Tendințele în materie de design interior se schimbă de la an la an. Dacă în trecut sfatul specialiștilor era să optăm pentru culori naturale, pastelate, anul acesta accentul se pune pe culori puternice. Însă, când vine vorba de vopsitul pereților cu vopsea lavabilă, care înseamnă o schimbare de decor extrem de mare, alegerile trebuie făcute cu mult tact.

Pentru a fi siguri că nu dau greș, cei mai mulți oameni aleg o singură nuanță de vopsea pentru pereți. Pentru a ieși totuși din această monotonie se pot pune în aplicare câteva reguli pentru armonizarea culorilor și a nuanțelor de culori.

Cea mai populară alegere – vopseaua lavabilă – este disponibilă în grade diferite de lavabilitate, în culori extrem de variate, care pot crea un ambient pe gustul fiecăruia.

Temperatura culorilor și stărilor emoționale

Culorile sunt asociate diferitelor stări sau emoții, având și efecte psihologice destul de puternice. În decorarea casei este foarte important modul nostru de a reacționa la diferite culori, procesul corect de îmbinare al acestora putând asigura confortul și buna dispoziție.

▪️ Galben, portocaliu și roșu sunt culori calde. Culorile opuse pe roata culorilor precum violetul, movul sau purpuriul și albastrul sunt culori reci. Temperatura unei culori trebuie avută în vedere dacă se dorește crearea senzației de răcoare într-o cameră situată pe latura sudică, în plin soare toată ziua, sau „încălzirea‟ unei camere situată în partea răcoroasă a casei.

▪️ Verdele este culoarea care în funcție de nuanță poate fi atât caldă cât și rece. Este considerată nuanță caldă când este însoțită de culori de pământ, pentru că este asociată adesea cu natura, cu sănătatea, fiind liniștitoare, relaxantă. În nuanțe mai albăstrui, verdele devine o culoare rece, foarte bună pentru a crea contrast.

▪️ Culorile deschise precum albul sau cremul creează senzația de aerisit, spațios, fiind folosite pentru a îndepărta senzația de îngust și întunecat și de a crea senzația de spațios și luminos.

▪️ Galbenul este culoarea care „sare în ochi‟ foarte repede. Galbenul pal înveselește și înseninează, în timp ce galbenul aprins atrage atenția și ajută la luminarea încăperii.

▪️ Albastrul deschis crează impresia de prospețime, stare de bine și relaxare. Albastrul deschis dă senzația de aerisit, curat, luminos.

▪️ Purpuriul poate fi o culoare înfloritoare și revigorantă în tonuri pale. Purpuriul intens are un impact puternic și poate fi supărător, fiind adesea folosit în combinație cu nuanțe mai pale, pentru evidențierea unor anumite zone.

▪️ Roșul atrage atenția, stimulează și chiar se spune că ridică tensiunea. Roșul aprins este asociat cu bunăstarea și cu un grad înalt de sofisticare, în timp ce roșul deschis sau rozul poate aduce o senzație de bine.

▪️ Portocaliul deschis, de culoarea dovleacului, stimulează, iar nuanța „piersică” provoacă o stare de căldură. Ca și alte culori intense, portocaliul este ideal pentru a atrage atenția asupra detaliilor.

▪️ Negrul, în ciuda faptului că este asociat cu o stare de tristețe, conferă eleganță unei încăperi. Foarte rar se folosește în vopsitul pereților interior și în niciun caz pe suprafețe mari, ci doar pentru a evidenția anumite decorațiuni de interior. Mai nou, se folosește vopseaua neagră specială pentru scris cu creta, în special pentru birouri. Opus albului, negrul poate face spațiile largi să para mai mici, mai intime.

Reguli generale pentru armonie cromatică

Alegerea culorilor pentru vopseaua lavabilă de interior este foarte importantă pentru că starea noastră de spirit va fi influențată în mare măsură. Dacă vreți să renunțați la eterna opțiune “pereți albi”, e bine să știți că există reguli care vă pot ajuta să faceți combinații de culori corecte.

▪️ Regula 60-30-10

Designerii de interior recomandă o culoare predominantă pentru 60% din încăpere, o culoare descendentă pentru 30% din încăpere și o culoare de accent pentru restul de 10%. Unii merg chiar mai departe, susținând că aceste trei culori ar trebui folosite în toată locuința, de preferat în nuanțe diferite.

Pe lângă cele trei culori din schema aleasă, poți folosi cu generozitate nonculorile (alb, negru) care pot fi adăugate oricărei combinații cromatice. La fel și tonurile de gri, obținute de fapt din alb și negru, (culori acromatice) și care nu-ți vor influența schema aleasă.

▪️ Ține cont de iluminare

Lumina, naturală sau nu, influențează decisiv culorile pe care le alegi pentru pereții interiori. În apropierea unei ferestre nu se potrivește o culoare stridentă. De asemenea, într-o încăpere orientată spre nord și mai puțin expusă la lumina soarelui, s-ar potrivi cel mai bine vopseaua lavabilă albă sau în culori calde.

▪️ Alege culorile în funcție de încăpere

În spațiile active, cum sunt bucătăria sau camera copilului, se potrivesc culorile calde precum portocaliul sau roșul. Albastrul, verdele albăstrui sau movul, sunt culori reci, cu un efect calmant deosebit, care se potrivesc foarte bine spațiilor pasive, precum dormitorul sau baia.

Combinații de culori care nu dau greș/b>

▪️ Negru și galben sunt o combinație de culori ce conferă un aspect deosebit de elegant, când sunt într-o proporție potrivită, atât intr-un living cât și pe un hol neluminat direct.

▪️ Două nuanțe de roșu sunt o altă combinație fără greșeală, plină de eleganță și rafinament. Nuanțe de roșu mai închise se potrivesc livingului, dându-i acestuia un caracter ușor vintage. Nuanțe mai pale și mai calde se vor potrivi de minune pentru camera unei fetițe.

▪️ Portocaliu și albastru pal sunt combinația ce poate fi folosită atât în living, cât și în bucătărie. Combinația acceptă cu mare ușurință și o nuanță mai stridentă, pentru accentuarea unui anumit spațiu, provenind din oricare dintre cele două culori.

▪️ Verde pastel și maro se potrivesc de minune, într-o mare diversitate de nuanțe, fiind printre altele o combinație ușor de recunoscut în natură. Indiferent în ce nuanțe de maro aveți mobilierul, puteți găsi cu ușurință un verde pastel care să se potrivească.

▪️ Albastru și violet deschis sunt culori foarte inspirate pentru a fi folosite în dormitor, mai ales când sunt folosite cu nuanțe neutre.

Ambianța plăcută a căminului este creată în primul rând de culorile alese pentru zugrăvirea pereților, de aceea acordați atenție alegerii vopselei lavabile aleasă trebuie să creeze un spațiu armonios și să se potrivească și cu mobilierul ales.

Dacă sunteți în căutare de meseriași buni pentru casă, la ajusto.ro veți găsi profesioniști serioși, care oferă garanția calității, cu costuri corecte, fixe și fără bacșiș.