Ce ar trebui să conțină kitul de instalare aer condiționat

4 iulie, 2018

Montajul aparatului de aer condiționat este un proces complex care necesită cunoștințe de specialitate în domeniu. De aceea, sunt aspecte pe care este bine să le știți chiar dacă apelați la un specialist în momentul cumpărării unui aparat de aer condiționat pentru propria casă. Unul dintre aspecte este faptul că există aparate care au kitul de instalare inclus și modele pentru care acest kit se achiziționează separat.

Ce tip de aparat de aer condiționat cumpărăm?

Cel mai des întâlnit aparat de aer condiționat, cu un raport bun calitate/preț, este aparatul de tip split. Vorbim despre aparatul de aer condiționat format dintr-un element fixat în exteriorul clădirii denumit condensator și evaporatorul, elementul care se instalează în camera unde vrem să răcim aerul. Există însă și aparate de aer condiționat care se fixează în tavan (doar pe tavan fals) de tip ducted și aparate de aer condiționat mobile, portabile.

Aparatele de aer condiționat sunt grupate în funcție de capacitatea lor de răcire, care se exprimă în BTU/h (BTU – british thermal unit) sau KW. Această capacitate depinde în primul rând de volumul de aer ce trebuie răcit, deci de volumul camerei în care va fi instalat.

Ce include pachetul de aer condiționat?

Cunoscând aceste date, vom alege și vom achiziționa aparatul de aer condiționat dorit, care va include unitatea exterioară, unitatea interioară și telecomanda. Nu toate produsele au inclus în pachet și kitul de instalare.

Majoritatea comercianților oferă gratuit sau contra cost serviciul de instalare a aparatului de aer condiționat, care în general este standard sau de lux și depinde de capacitatea de răcire a aparatului, de distanța dintre cele două unități, precum și de existența kitului de instalare.

Ce conține kitul de instalare aer condiționat standard?

Kitul pentru montajul unui aparat de aer condiționat tip split, de perete, cu tehnologie inverter sau on/off, ar trebui să cuprindă:

Traseu frigorific de 3 m dintre cele două unități

Țevi de cupru izolate de 6,35 și 9,52 mm sau 6,35 și 12,7 mm

Prin aceste țevi confecționate din cupru moale circulă agentul de răcire care este trimis din unitatea exterioară către unitatea din interior prin țeava subțire și după ce face transferul de căldură, ajunge să se întoarcă prin țeava groasă înapoi în unitatea exterioară.

Bandă de matisat

Această bandă de matisat este de tip textil și are în principal un rol estetic, de învelire a țevilor traseului frigorific, a furtunului de drenaj și a cablului electric, dar și un rol de protejare a acestora împotriva intemperiilor sau a acțiunii păsărilor.

Cabluri electrice 5 x 1,5 mm

Aceste cabluri electrice se folosesc pentru a face legătura dintre bornele de comandă și alimentare a unității exterioare cu cea de interior și de alimentare la rețeaua de curent a întregului aparat. Pentru a funcționa electric corect și în siguranță, firele trebuie să fie de minimum 1,5 mm diametru.

Furtun de drenaj – tub gofrat cu diametrul de 16 mm

Acest furtun de drenaj sau furtun de condens trebuie să fie dintr-un material mai dur și mai gros, rezistent la deteriorarea în timp.

Console

Două console metalice tip „L” pentru fixarea unității externe pe perete.

Elemente de fixare

Acestea pot fi holșuruburi de fixare cu dibluri din polipropilenă, șuruburi metalice cu șaibă și piuliță pentru prinderea pe console, elemente de fixare pe perete cu holșuruburi metalice și dibluri din polipropilenă sau elemente de fixare rapidă pentru gips-carton.

Ștecher schuko

Orice kit de instalare a aparatului de aer condiționat trebuie să conțină un ștecher pentru alimentarea la rețeaua de curent.

Trecere de plastic cu față de ɸ 55m

De asemenea, în kitul de instalare a aparatului de aer condiționat trebuie să se regăsească un element de trecere de plastic pentru traseul frigorific din cameră în afara ei.

SFAT: Înainte de achiziționarea modelului de aer condiționat dorit este recomandată verificarea compatibilității dimensiunilor kitului de instalare cu cele prevăzute de echipamentele de aer condiționat. Verificarea se referă la diametrul țevilor de cupru, lungimea consolelor, a diblurilor și holșuruburilor în cazul locuințelor cu izolație termică.

Ce presupune montajul standard al kitului de instalare aer condiționat

Amplasarea unității interioare în locul stabilit de comun acord cu beneficiarul lucrării;

Străpungerea peretelui exterior pentru conectarea celor două unități. În cadrul acestei operațiuni nu se vor putea perfora structuri de rezistență ale clădirii;

Fixarea unității pe peretele exterior într-un loc accesibil pentru montare și intervenție;

Badijonarea traseului frigorific (în limita a 3 m);

Efectuarea probei de funcționare a aparatului și explicarea principalelor facilități ale acestuia.

BINE de ȘTIUT!

În cazul în care distanța dintre cele două unități ale aparatului de aer condiționat este mai mare de 3 m veți plăti un cost suplimentar, prețurile acestor materiale fiind menționate în tarifele pentru serviciile celor care fac instalarea.

Pentru un montaj de calitate, apeleaza la specialiști.