Cauți idei de zugrăvit dormitorul? Culori pentru stiluri diferite

12 martie, 2020

Importanța culorilor pentru dormitor constă în efectul lor benefic asupra dispoziției și stării noastre de spirit. Dormitorul este spațiul din locuință destinat relaxării și odihnei, pentru a cărei amenajare nu trebuie doar să fim pregătiți pentru alăturarea unor piese de mobilier dar și pentru zugrăvit camera și crearea unei atmosfere confortabile, de intimitate.

Fiecare dintre noi avem culori favorite pe care le folosim mai des în stilul nostru de viață, culori care se potrivesc cu atitudinea noastră și în care ne simțim confortabil. În dormitor designul trebuie să ne reprezinte pentru că se spune că el întruchipează starea pe care o avem ca persoană și felul de a fi. Alegem pentru zugrăvit culori dormitor care să funcționeze ca o terapie asupra organismului, oferindu-i o stare de bine.

Astfel, cu cât ai un dormitor mai bine amenajat, cu atât te vei simți mai bine în el. Există factori care influențează starea pe care o avem în general în dormitor, iar unul dintre principalii factori o reprezintă culoarea din dormitor.

Culoarea pentru zugrăvit dormitor se va alege întotdeauna și în funcție de culoarea mobilierului sau invers. Un dormitor care arată bine nu e niciodată încărcat cu dulapuri, mese și accesorii ce combină mai multe culori și ocupă și spațiu în același timp. Cel mai des, în dormitor se potrivesc de minune culorile calde ce nu obosesc ochi, culorile pastel și totodată, decorațiunile precum stickerele de perete, ce înfrumusețează designul dormitorului.

Ce culori alegem pentru dormitor

Culorile pe care le alegi pentru zugrăvit camera, oricare ar fi aceasta din casă, trebuie să transmită o energie pozitivă care să creeze un mediu calm și relaxant. Alegerea culorilor potrivite care să creeze atmosfera ideală pentru dormitor este foarte importantă. Fie că pui accentul pe culorile închise sau pe culorile deschise, rezultatul trebuie să fie unul pe măsura așteptărilor tale. Combinația de culori este la modă în ziua de azi, deci poți foarte ușor să zugrăvești dormitorul folosind nu doar o culoare, ci două. Contrastul lor trebuie ales cu mare atenție, nepriceperea poate să fie fatală și să strice totul.

Culorile deschise sau luminoase, au un impact vizual de lupă, făcând ca spațiul să pară mai mare decât ar fi în realitate, spre deosebire de culorile închise care întunecă spatiul și-l micșorează. Aceste culori sunt verde deschis indiferent de nuanță, galben pai, bej, roz și portocaliu deschis, bleu, griu și cafeniu deschis.
Culorile închise sunt puternice și atrăgătoare, însă trebuie evitate în dormitoarele mici. Se potrivesc foarte bine în camerele spațioase, în dormitoarele mari cu pat matrimonial și mobilier contemporan. Totuși aceste culori închise, fermecătoare, oferă intimitatea mult dorită, așa că le puteți folosi cu încredere și în cadrul unui dormitor în stil romantic.

Cum alegem culoarea dormitorului în funcție de stil

Stilul în care îți amenajezi dormitorul determină culoarea pe care o vei alege pentru zugrăveală, dar și pentru mobilier.

Culorile unui dormitor romantic

Un dormitor romantic poate fi amenajat în culori delicate, pastelate, care să se asorteze frumos și să pună în valoare lumina naturală din încăpere. Nuanțele de roz și lavandă sunt cele mai utilizate în amenajarea unui dormitor cu un aer romantic. Poți alege un mobilier vintage alb și o nuanță de roz sau violet pentru zugrăveală, precum și niște draperii sau perdele din voal transparent. Culorile se vor completa armonios, iar atmosfera va fi una perfectă pentru o familie sensibilă și nostalgică.

Culorile unui dormitor modern

O amenajare cât mai elegantă a dormitorului poate pune la dispoziție o varietate de culori și de nuanțe. Cele mai populare sunt dormitoarele în tonuri de bej și maro, care capătă un aer luxos, mai ales dacă optezi pentru un mobilier în stil modern. Poți încerca și un dormitor amenajat cu mobilier de culoare neagră și accente de albastru sau violet regal ale zugrăvelii. Albul este adesea folosit pentru pereți.

Culorile unui dormitor clasic

Un dormitor clasic nu este dificil de amenajat și este potrivit pentru persoanele tradiționaliste, care apreciază, în primul rând, calitatea pieselor de mobilier. Culorile zugrăvelii sunt neutre precum bej, gri, maro și alb. Pentru un efect spectaculos, poți alege un covor în aceeași nuanță cu mobilierul și un pat tapițat, care să completeze aspectul dormitorului clasic. De asemenea, poți alege piese de mobilier cât mai originale, cu detalii lucrate manual, din lemn masiv, care să dea un plus de valoare încăperii.

Culorile unui dormitor contemporan

Stilul contemporan este bazat pe geometrie. Un dormitor contemporan va avea un pat de înălțime redusă și simplu. Negru, alb și gri sunt culori foarte comune în schemele contemporane de design, adesea echilibrate cu anumite culori de accent. Acest stil de design utilizează în cea mai mare parte culori dormitor puternice și elemente de accent metalice.

Culorile unui dormitor vintage

În industria de design interior, vintage înglobează anumite stiluri de design, populare între anii 1940 și 1950. Majoritatea oamenilor care aleg acest stil decorativ se concentrează pe aspectul feminin și romantic al acestuia. Zugrăveala albastru pal, lila sau gri este accentuată de oglinda tavanului alb.

Culorile unui dormitor scandinav

Stilul de design scandinav are multiple interpretări și reimaginări. Există însă elemente comune precum o vibrație casual, simplă și de relaxare, alaturi de un accent puternic pe culoarea albă. O mare majoritate a interioarelor scandinave utilizează culoarea albă cu tonuri gri drept bază.

Culorile dormitorului Shabby Chic

Stilul de design shabby chic pune accentul pe elementele de epocă pentru a recrea aspectul de vechi și patinat. Culorile caracteristice sunt alb, ecru și pasteluri, fiind adaugate și culori vibrante ca accent. Dormitorul trebuie să fie decorat în nuanțe nuanțe neutre, chiar alb, sau cu pereți acoperiți cu tapet în culori blânde. Asta va face ca atmosfera să fie una caldă. Pentru stilul shabby chic, culori precum alb, gri, bej, lavanda, roz deschis, turcoaz sunt potrivite pentru decor, fie că este vorba despre lenjeria de pat, mobilier, covor, pereți sau diverse accesorii din lemn sau metalice.

Culorile dormitorului industrial

Acesta este un stil care face trimitere la era industriala de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Stilul industrial subliniază utilizarea oțelului aparent cu elemente de lemn, adesea completate de ziduri din caramidă aparentă. Paleta industrială tipică înglobează nuanțe de gri, negru, cafeniu și alte culori închise, existând posibilități de a adauga culori noi, prin utilizarea pieselor de artă sau accesoriilor.

Dormitoarele monocromatice

Dacă optezi pentru un dormitor monocromatic poți aduce un plus de stil îmbinând texturi și materiale diferite. De asemenea, într-un decor în alb și negru, asigură-te că ai suficentă lumină naturală, iar o perdea de un alb imaculat va accentua ideea de spațiu. Pentru a oferi un plus de dinamism încăperii poți opta și pentru adăugarea unor mici accente de culoare. Pernele, tablourile, perdelele sau alte elemente în tonuri aprinse vor avea un efect important asupra aspectului și dinamicii întregului spațiu.

preloader