Cât de des trebuie curățată canapeaua?

1 noiembrie, 2018

Este foarte important să trăiești într-un mediu curat și sănătos, iar pentru că mai mult de jumătate din viață o petreci între pereții propriei case, aici te vei simți în mare siguranță, mai ales dacă periodic faci curățenie.

O curățare canapea înseamnă o atmosferă proaspătă și un mediu curat, iar casa ta merită așa ceva, adică o canapea „ca nouă”. O curățare canapele la domiciliu, făcută de specialiștii noștri, vă va satisface pe deplin, din punct de vedere calitativ, al comodității, al promtitudinii lucrării și al costului acesteia.

Fiind piesa de mobilier în jurul căreia s-a dezvoltat amenajarea livingului, canapeaua atrage prima atenția când intri. De aceea, oricât de îngrijită este casa, o canapea pătată, plină de praf și cu un miros neplăcut nu numai că strică impresia, dar va strica și atmosfera din casă.

O canapea tapițată cu material textil, indiferent că este vorba despre stofă, catifea, pânză, mătase sau bumbac, atrage particulele de praf și murdărie din atmosfera locuinței și din contactul cu corpul nostru când o folosim. Tapițeria vine în contact cu tot felul de impurități și secreții, care apoi se impregnează în fibra textilă. De aceea, canapeaua capătă un miros neplăcut, iar șezutul și mânerele capătă urme de uzură. Nici existența unor huse, care pot fi scoase și curățate separat nu ne dau certitudinea unei canapele fără praf și acarieni.

Trebuie să ne obișnuim că alături de curățenia periodică a casei mai se adaugă și curățarea profesională a canapelei și a fotoliilor

De ce trebuie să curățăm canapeaua

Eliminarea petelor înseamnă ștergerea tuturor semnelor lăsate de accidente precum vărsarea unui pahar de suc sau a sosului din hamburger, mizeria făcută de animalul de companie al casei sau de acuarelele nepotului. În toate aceste cazuri este foarte importantă intervenția cât mai rapidă, cu cât pata se usucă și se fixează mai bine în țesătură, cu atât mai greu va fi eliminată total.

Păstrarea aspectului estetic general vine din importanța canapelei în amenajarea livingului, ca piesă de bază, fiind de departe „cea mai populară” piesă de mobilier a acestuia. Singura posibilitate de ai reda strălucirea și importanța anterioară fiind curățarea profesională cu detergenți cu uscare rapidă, făcută de personal calificat.

Grija pentru sănătatea familiei înseamnă o luptă continuă pentru îndepărtarea unui mediu ce favorizează dezvoltarea bacteriilor, acarienilor și microbilor, eventualele pete ce apar pe canapea fiind zone favorabile dezvoltării acestora. Nu mai trebuie să aducem aminte că cei mai mulți dăunători din casă se află în canapele, covoare și draperii, iar cu cât mai des acestea sunt curățate, cu atât aerul respirat zi de zi în casă este mai sănătos.

La cât timp se curăță canapeaua

Curățenia făcută săptămânal menține un mediu curat și plăcut în locuință, ceea ce înseamnă o aspirare a covoarelor, a tapițeriilor și draperiilor, o înlăturare a prafului depus și nelipsita aranjare la locul lor a lucrurilor care nu fac asta singure.

Curățenia de întreținere a locuinței este acea curățenie făcută la fiecare 4 sau 6 săptămâni, care este făcută ceva mai puțin pe fugă și care deși ne va lua mai mult timp, va însemna și o mică întreținere a pieselor de mobilier și aducerea lor la stadiile de funcționare inițiale.

În cazul canapelelor asta înseamnă întreținerea mecanismelor de extensie și a celor de reclinere, dacă acestea există, mai precis stergerea petelor de ulei, dacă au apărut pentru a nu strânge praf și bloca funcționarea, strângerea cuplajelor lărgite și forțate.

Indiferent de materialul din care este confecționată tapițeria, aceasta are nevoie de o aspirare periodică pentru a îndepărta praful depus, dar și resturile ce se pot ascunde în locurile greu accesibile.

Componentele din lemn se șterg cu materiale de curățare care nu produc umflarea sau deteriorarea feței respective.

Curățenia anuală trebuie să fie o curățare profesională, riguroasă și este bine să fie făcută de specialiști, pentru a realiza o curățare profundă a tapițeriei, cu echipamente profesionale adecvate, fără a răspândi nimic în atmosfera locuinței, care să declanșeze complicații respiratorii. Totodată trebuie să înlăture mirosurile neplăcute eventual apărute și să prevină, printr-o uscare perfectă, apariția mucegaiului. Dacă în casă trăiesc animale de companie sau copii, se recomandă o curățare generală a canapelei minimum la 6 luni.

În general, o curățare profesională, pe lângă înlăturarea mirosurilor neplăcute și împrospătarea culorilor, înseamnă eliminarea a cel puțin 99% din pete, în totalitate a prafului și acarienilor, curățarea în profunzime a țesăturii și îndepărtarea bacteriilor și microbilor. Curățarea se va face în funcție de țesătură dar și de gradul de complexitate a petelor.