Casa inteligentă: 5 elemente pe care ar trebui să le conțină

31 iulie, 2019

Conceptul de casă inteligentă devine și în România din ce în ce mai cunoscut și mai atrăgător pentru proprietari. Evoluția tehnologiei vine cu sisteme de automatizare care pot fi integrate în locuințe. Dispozitivele de ultimă generație pentru casele inteligente înseamnă un plus de confort și siguranță. De la becuri super economice și termostate inteligente cu care vei putea controla temperatura de la distanță, de la încuietori de ușă Bluetooth până la camere de securitate fără fir și senzori de orice fel, tehnologia actuală de automatizare a locuinței poate suna extrem de sofisticat, fiind un amestec între dispozitive și aplicații. 

În esență, un sistem inteligent înseamnă că receptează ceea ce spui atunci când vrei să se întâmple ceva. Un dispozitiv inteligent, pe de altă parte, este un produs individual care oferă performanță la capitolul reducerea consumului de energie și siguranță.

Am selectat cele mai bune dispozitive și sisteme pentru casă inteligentă din 2019, produse care garantează că vor aduce mari beneficii:

Casa inteligentă: 5 elemente pe care ar trebui să le conțină

1. Sistem de automatizare al întregii case

Cu peste 20.000 de utilizatori, Alexa este unul dintre cele mai cuprinzătoare ecosisteme de automatizare a casei. Alexa face ca fiecare aspect al casei inteligente să fie accesibil și ușor de controlat. Poți folosi Alexa pentru a vorbi cu aplicații precum Spotify sau îi poți spune să oprească luminile.

Pentru că este unul dintre cele mai inteligente sisteme din industrie, Alexa se integrează perfect cu produsele marilor producători de electronice și electrocasnice, adică Alexa îți poate închide garajul, poate bloca ușile sau controla temperatura din locuință. Un alt mare Hub pentru casă inteligentă este cel creat de Samsung, SmartThings hub care de asemenea poate controla o varietate largă de produse, de la electrocasnice până la sistemul de iluminat. 

2. Sisteme de iluminat controlate de la distanță

Există sisteme de iluminat care pot fi controlate de la distanță, automatizarea putând fi posibilă cu ajutorul controlului Wi-Fi. Dacă ai uitat să închizi lumina din casă și ești deja în drum spre serviciu, nicio problemă poți face acest lucru cu ajutorul unei aplicații din telefonul mobil. Există dispozitive și becuri care vin cu opțiuni precum setarea intensității luminii, dar și culoarea acesteia.

3. Electrocasnice și electronice smart

De la televizor până la mașina de spălat rufe sau vase, de la expresoare de cafea până la frigidere, electronicele și electrocasnicele smart pot primi comenzi de la distanță. Cu un produs inteligent, pornirea unui program de spălare a rufelor sau preparea cafelei înaintea orei de trezire se poate face direct de pe telefon, de la distanță. Ba mai mult decât atât, au apărut inclusiv dispozitive care îți oferă posibilitatea să gătești de la distanță, cu ajutorul tehnologiei wireless. Aspiratoarele robot sunt în prezent mai inteligente ca niciodată. Acestea au integrate sisteme de navigație care pot fi controlate tot de la distanță printr-o aplicație pe telefonul mobil, astfel încât robotul aspirator să facă curățenie în lipsa proprietarului.

4. Prize wi-fi

Atunci când ești plecat de acasă și vrei să oprești toată energia electrică o poți face cu prizele wi-fi. Mai mult decât atât, ele sunt capabile să detecteze nivelul de energie consumat de fiecare aparat pe care îl alimentează și să-ți trimită datele pentru a ști cum să procedezi.

5. Sisteme anti-efracție cu bluetooth 

Sistemele de închidere a casei inteligente vin cu posibilitatea de a fi instalate direct pe ușă, fără a fi nevoie să înlocuiești clanța sau să schimbi ușa. Acestea comunică prin Bluetooth cu smartphone-ul proprietarului, putând fi accesate și prin comenzi vocale, prin intermediul unor dispozitive speciale. Sistemul de securitate inteligent combină senzorii de incendiu cu sistemul anti-efracție prin supraveghere video. El poate fi controlat de la distanță, informând despre existența unei posibile probleme.

Progresele tehnologice ne permit în prezent să controlăm, direct de pe telefonul mobil, întreaga aparatură electrică din casă, începând cu becurile și terminând cu reglarea temperaturii apei.

Dacă te pregătești de amenejarea unei case inteligente și ai nevoie de ajutor profesionist în instalarea electrocasnicelor, contactează specialiștii Ajusto