Casa cu pereți din sticlă: 10 beneficii neașteptate

23 iulie, 2021

Unul din simbolurile designului modern, au fost încă de la apariția lui, casele cu pereți din sticlă, o construcție pe care mulți și-o doresc, mai ales dacă în jur este un peisaj aparte. Perete de sticlă, acoperiș de sticlă sau pardoseală de sticlă, toate acestea fac ca spațiile interioare și exterioare să fuzioneze în cele mai spectaculoase moduri, grație ideilor îndrăznețe ale arhitecților, dar și ale proprietarilor acestor case.

O casă cu pereți de sticlă îți poate crea rețineri legate de siguranță, intimitatea sau izolația termică pe care o oferă sticla, trebuie să știți ca producătorii de sticlă vin cu soluții pentru toate aceste probleme. Sticla securizată are proprietăți mecanice net superioare sticlei obișnuite, iar la spargere aceasta se descompune în bucăți foarte mici, anulând riscul unor accidentări. Folii speciale transformă suprafețele vitrate în zone sigure antiefracție, antivandalism și chiar antiglonț. În ceea ce privește izolarea termică, folosirea a două sau a mai multor foi de sticlă acoperite cu diverse pelicule, între care se găsesc gaze inerte, îmbunătățește considerabil performanțele termice ale unor pereți din sticlă.

Sticla reflectorizantă reduce vara cantitatea de energie solară ce pătrunde în locuință creând și un efect de oglindire ce asigură o protecție împotriva privirilor indiscrete. De asemenea, sticla Low-E împiedică radiațiile ultraviolete să pătrundă în interior, protejând obiectele contra decolorării, iar iarna reduce semnificativ pierderile de căldură prin pereți din sticlă. Locuința aflată într-o zonă intens poluată fonic anulează în mare parte acest neajuns având pereți din sticlă antifonică.

casa pereti din sticla

Unde poți construi case cu pereți din sticlă

Dacă îți dorești o casă cu pereți din sticlă, zona este cel mai important aspect. Detaliul este important atât pentru intimitate, cât și pentru peisajul pe care ți-l dorești. Construcția de acest tip, cu pereți din sticlă este perfectă pentru casele amplasate în afara orașelor sau pentru locuințele de vacanță, locuri în care te relaxezi perioade îndelungate sau, de ce nu, la final de săptămână.

Este bine de știut că pereții din sticlă nu pot fi acoperiți ușor, așadar nu poți apela în exterior la acele rulouri metalice. Totodată, un alt detaliu important este terenul pe care este construită această casă. Este nevoie de o fundație solidă și de o analiză a zonei, pentru a te asigura că nu vei avea neplăceri din cauza fenomenelor meteo, inundații sau tasare diferențială.

Deși designul este atrăgător, costurile acestui tip de locuință sunt importante. Fără un sistem bun de izolare, acest tip de construcție poate fi costisitor. Este nevoie de materiale potrivite, o fundație înaltă, precum și un sistem perfect de încălzire pentru a te bucura atât de confort, cât și de un consum mediu pentru energia termică.

casa pereti din sticla

Alternative la o astfel de casă cu pereți de sticlă este să construiești doar o parte a casei cu pereți din sticlă sau chiar doar un perete din sticlă. Această variantă este perfectă dacă locuiești în zone mai aglomerate, însă ai totuși o priveliște de care vrei să te bucuri. Casa cu pereți de sticlă este o investiție serioasă și de aceea trebuie aleasă o variantă potrivită pentru tine și pentru nevoile tale.

Beneficiile unei case cu pereți din sticlă

1. Aspectul estetic este modern și contemporan. Casa cu pereți de sticlă are caracteristicile definitorii ale stilului arhitectural modern și contemporan, caracterizat printr-o paletă simplă de materiale, oțel, lemn, sticlă, piatră, și printr-o estetică deschisă, curată, plină de lumină naturală.
2. Posibilitatea aerisirii naturale. Ventilarea naturală este o problemă deseori trecută cu vederea. Pereții din sticla fie pliabili, fie glisanți oferă posibilitatea de a deschide complet interiorul, lăsând astfel aerul curat să pătrundă în încăperi. Pereți exteriori din sticlă pot ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate, stimulând productivitatea, îmbunătățind somnului, dar și creșterea nivelului de concentrare.
3. Vederi panoramice în natură. Chiar dacă o fereastră de dimensiuni mari lărgește câmpul vizual, ea va oferi vedere către un spațiu limitat. O casă cu pereți de sticlă va transforma câmpul vizual într-o vedere panoramică, practic nelimitată. Câțiva pereți din sticlă pot deschide noi orizonturi, având posibilitatea de a oferi o priveliște spectaculoasă, fie spre natură, mare, munte sau chiar către mediul urban.

casa pereti din sticla


4. Conectarea cu spațiul exterior. Cea mai bună soluție pentru a conecta spațiul interior cu cel exterior o reprezintă niște pereți din sticlă. Spre exemplu, prin intermediul unor pereți pliabili poți conecta zona de zi din living cu gradina sau terasa.
5. Spațiu suplimentar. Multe persoane au tendință de a irosi spațiul din interiorul casei, deoarece iluminarea nu este suficientă, ea fiind practic ineficientă în anumite zone ale casei și astfel nu este atins întregul potențial de utilizare a spațiului unei încăperi. Având pereți de sticlă există o mai bună iluminare a casei, având parte de mai multă lumină naturală și se va constata că locuința oferă mult mai mult spațiu de desfășurare, pe care îl poți pune în valoare fie în scop decorativ, fie doar pentru a crea o senzație de „mai aerisit” a camerei.
6. Mai multă lumină naturală. Un perete de sticlă datorită transparenței sale, permite luminii solare să pătrundă în casă fără întârziere, iar datorită suprafeței transparente mari, volumul de lumină pătruns în casă este de asemenea considerabil. Există trei tipuri de iluminat natural, vertical, orizontal și cel combinat. În case construite în schema clasică de cărămidă și cu ferestre există doar iluminatul orizontal, limitat la dimensiunea mică a ferestrei. Dacă exista ferestre panoramice, pereți din sticlă sau acoperiș transparent, atunci iluminatul aceasta este o metodă combinată, incluzând atât tipuri orizontale cât și verticale de iluminatul natural.

 casa pereti sticla

7. Eficiența energetică. Fiecare clădire are propria energie, în care cheltuielile de reglementare ale energiei termice și electrice reflectă asigurarea funcționării casei. Cu cât aceste costuri sunt mai mici, cu atât mai bine. În ultima vreme tendințele din arhitectură este căutarea casele „verzi”, cu indicatori înalți de conservarea energiei și cu surse suplimentare de energie neconvențională. Casa cu pereți de sticlă câștigă datorită cantității mari de lumină naturală folosită în detrimentul consumului de energie electrică, aceste soluții arhitecturale diminuând cu siguranță consumul de energie.
8. Zgomotul și pericolul incendiului sunt reduse substanțial.
9. Rezistența sporită. Sticla securizată este ideala pentru pereții din sticlă deoarece procesul termic de încălzire al acesteia până la 700-740⁰C și de răcire rapidă până la temperatura camerei face ca materialul să devină de 5 ori mai dur.
10. Un perete de sticlă permite o personalizare completă. În funcție de preferințe, dar și de proiectul arhitectural, se poate opta pentru sticla curbată, sticla colorată sau chiar sablată, aceasta din urmă oferind o intimitate sporită.

preloader