Care este cea mai bună baterie pentru lavoar: cum o alegi pentru baia ta

27 august, 2021

Fie că este vorba despre o casă nouă sau despre o renovare a băii, un detaliu important și nu chiar simplu în seria lucrărilor de amenajare este cum alegem o baterie lavoar. O baterie lavoar este un obiect important, pe care îl folosim zilnic și pe care nu ne așteptăm să îl schimbăm prea des, cam la 2-3 ani.

Sunt foarte multe modele de baterii pe piață, de la cele mici la cele foarte mari. Nu poți face o alegere corectă dacă nu cunoști cu exactitate dimensiunile băii tale. Fă măsurătorile pentru baie, deoarece o baterie lavoar trebuie să arate bine, corespunzând ca mărime, alături de restul instalațiilor. Ia în considerare și modul în care sunt poziționate țevile. Pentru lavoare pe care se montează bateriile, să fii foarte atent la distanța la care se află orificiul pentru fixare. În funcție de distanța existentă, bateriile trebuie să aibă un brat suficient de lung pentru a fi posibilă utilizarea lor, adică jetul de apa să fie proiectat spre centrul lavoarului și nu pe marginea lui. Când ai toate aceste date poți să alegi modelul potrivit de baterie lavoar.

O baie frumoasă și corespunzător echipată este compusă din mobilier de bun gust și fabricat din materiale rezistente care să lucreze într-un mediu dificil și din obiecte sanitare de bună calitate, ușor de întreținut, rezistente și potrivite stilului băii respective.

baterie lavoar

A alege o baterie lavoar are o importanță deosebită deoarece este supusă unor utilizări frecvente, de mai multe ori pe zi, iar un compromis asupra calității poate duce la experiențe neplăcute.
Dacă te întrebi de ce trebuie să acorzi așa mult timp acestui subiect și de ce trebuie să alegi cea mai bună baterie lavoar, răspunsul este simplu. Cele mai bune baterii de lavoar te ajută să economisești bani, timp și să ai experiențe plăcute la fiecare utilizare, pentru un timp cât mai îndelungat.

Cea mai bună baterie lavoar te va ajuta să economisești bani prin simplu motiv că vei avea un consum mai mic de apă și că nu va trebui să o înlocuiești numai după un an de utilizare. Cei care au încercat modele ieftine și de slabă calitate știu ce experiență neplăcută a fost atunci când au fost nevoiți să înlocuiască bateria de lavoar la scurt timp de la achiziționare, și de aceea este bine să urmărești principalele caracteristici care determină calitatea unei baterii de lavoar.

Ce tip de montare trebuie să aibă bateria lavoar?

  • Montarea centrală. Bateriile cu montare centrală sunt create pentru lavoarele cu trei găuri. Aceste baterii sunt dotate cu două robinete, sunt o opțiune clasică și potrivită pentru majoritatea băilor.
  • Baterie cu montare într-o singură gaură. Această baterie este potrivită pentru lavoarele ce au o singură gaură. Acestea au de obicei mono comandă, dar există și modele cu două. Sunt o opțiune bună pentru lavoarele mici.
  • Baterie pentru lavoar tip bol. Aceste lavoare sunt instalate deasupra blatului, au nevoie de o baterie lavoar ce se instalează într-o singură gaură. Deși modul de instalare și aspectul este cam același, înălțimea acestei baterii este mai mare, ceea ce le face potrivite pentru un lavoar care este, la rândul lui, mai ridicat decât chiuvetele convenționale.
baterie lavoar
  • Montare în blat. Aceste baterii sunt de regulă formate din trei părți separate, bateria propriu zisă, și robinetele. De obicei spațiul pe care această configurație îl ocupă este mai mare, ceea ce face bateria potrivită pentru băile mai mari.
  • Montare în perete. Bateriile de lavoar pot fi montate și în peretele de deasupra lavoarului. Acest tip de montare este potrivit dacă vrei să salvezi spațiul de pe lavoarul propriu-zis sau de pe blat și astfel să te scutești de efortul de a curăța zone greu accesibile.

Opțiuni de folosire a bateriei de lavoar

  • Două robinete. Aceasta este cea mai comună opțiune și cea mai convenabilă când vine vorba de reglarea temperaturii apei. Aici există mai multe variante, cu robineti rotativi în cruce, tip manetă sau tip mâner de ușă rotund, cu denivelări care fac prinderea mai ușoară.
  • Un singur robinet sau mono comandă. Deplasarea sa în stânga sau în dreapta controlând amestecul de apă caldă și rece. Controlul este ca al unui joystick.
  • Baterie de lavoar cu buton. Pornește sau oprește apa apăsând un buton, iar temperatura apei va fi reglată cu ajutorul unei manete separate.
  • Baterie cu senzor de mișcare. La plasarea mâinilor sub baterie pornește apa. O valvă de mixare îți permite să controlezi amestecul de apă caldă și rece. La aceste modele poate exista acea manetă specială care să permită controlul temperaturii apei, dar și al debitul.
  • Baterie cu activitate la atingere. Nici acest model nu are nevoie de mânere. Se activează sau opresc cu o simplă atingere a bateriei. Un mâner controlează temperatura și debitul apei.
baterie lavoar

Împărțirea bateriilor de lavoar după tipul valvei de control

Orice tip de baterie lavoar este echipată cu valvă interioară ce controlează debitul apei printr-un canal de scurgere. Calitatea acestei valve, determină durabilitatea și fiabilitatea bateriei de lavoar.

  • Baterie lavoar cu compresie. Modul de funcționare presupune ridicarea și coborârea unei piese care determină astfel deschiderea sau închiderea valvei, pentru a permite apei să curgă.
  • Baterie lavoar cu bilă rotativă. O bilă rotativă din plastic sau metal reglează debitul apei. Având o singură piesă mobilă, acest sistem este mai longeviv, șansele de a se defecta fiind mai mici.
  • Baterie lavoar cu cartuș. Acestea folosesc inele din cauciuc într-un cartuș cilindric, controlând astfel viteza apei. Sunt variante foarte fiabile, în special atunci când cartușul este din alamă.
  • Baterie lavoar cu disc ceramic. Două discuri ceramice se mișcă unul către celălalt cu scopul de a opri sau de a o lăsa să curgă apa. Modelul este foarte eficient și durabil, și nu necesită întreținere.
baterie lavoar

Materialul din care este fabricată bateria

Cel mai bun material folosit în confecționarea bateriilor este alama sanitară. Dacă conține peste 59% cupru în componență atunci este o baterie care nu modifică proprietățile apei și nu dăunează sănătății, datorită proprietăților sale inhibă dezvoltarea bacteriilor, virușilor și a ciupercilor, contribuind astfel la calitatea apei.
Dacă conține sub 59% cupru și are în componență mai mult zinc, atunci bateria modifică proprietățile apei și poate chiar dăuna sănătății.

Producătorul bateriei de lavoar

Un alt criteriu foarte important este producătorul bateriei de lavoar. În acest caz, un producător cu o reputație bună este un indiciu important al calității produsului, deoarece aceste branduri se străduiesc să produce marfă care să fie la înălțimea așteptărilor clienților. Printre cei mai apreciați de pe piața menționăm: Grohe, Kludi, Franke sau Teka.