Cadă sau cabină de duș: ce alegi pentru o baie mică de apartament?

19 februarie, 2021

Când amenajezi o baie mică de apartament, principala problemă care se pune este dacă instalezi o cadă sau sau o cabină de duș. Baia mică cu cadă de dimensiuni mici, 140 sau 150 cm, poate fi foarte folositoare în astfel de situații, dar poate fi considerată ca fiind incomodă și inestetică. În acest caz nu îți rămâne altceva de făcut decât să te reorientezi către o cabină de duș.

Când vine momentul să alegi între cadă sau duș, există mulți factori pe care trebuie să îi iei în considerare. Spațiul disponibil, bugetul, forma, dimensiunile, materialul, accesoriile, dar și trendurile și gusturile personale sunt doar câteva dintre elementele de care ar trebui să ții seama înainte de a face o astfel de achiziție.

Cabina de duș reprezintă un stil de viață alert

Nu este de mirare că tot mai multă lume optează pentru cabina de duș în momentul în care amenajează baia. Deoarece momentele de respiro sunt din ce în ce mai puține, această alegere e perfectă pentru persoanele al căror stil de viață e unul alert. O cabină de duș reprezintă o metodă practică și eficientă de amenajare a spațiului sanitar, mai ales în cazul în care nu există spațiu suficient pentru a amplasa o cadă. Într-o varietate de forme și modele, cabina de duș reprezintă un element funcțional, oferind și un design aparte încăperii în care este poziționată.

amenajare baie mica apartament

Ce tip de cabină de duș alegi?

O primă opțiune este să alegi între cabina de duș însoțită de cădiță și cea fără cădiță. Poți opta pentru una dintre cele 5 variante ale cabinei de duș:

  • Cabină de duș cu cădiță puțin înaltă.
  • Cabină de duș cu cădiță semi-înaltă.
  • Cabină de duș cu cădiță înaltă.
  • Cabină de duș cu cădiță înaltă, însoțită de suport pentru șezut.
  • Cabină de duș fără cădiță, este tot mai des întâlnită, mai ales în domeniul hotelier, fiind instalată direct pe pardoseală, ceea ce necesită ca aceasta să fie ușor înclinată spre sifon, pentru a asigura o bună scurgere a apei.

Materialul folosit la fabricarea panourilor laterale pentru cabina de duș este sticla, care trebuie să fie de bună calitate și securizată. Grosimea geamului de sticlă poate începe de la 3 mm și poate ajunge până la 8 mm. Poți să alegi între sticlă clară, semiopacă sau serigrafiată.
Forma și dimensiunea pentru cabina de duș se vor alege în funcție de preferințele personale, dar mai ales luând în considerare spațiul pe care îl ai la dispoziție. În ceea ce privește forma, poți opta pentru cabina de duș dreptunghiulară, semirotundă, pătrată sau cu intrare pe colț, acestea din urmă contribuind la optimizarea cât mai bună a spațiului din baie.
Ca accesorii și dotări, în cazul că nu sunteți limitați de buget, poți achiziționa o cabină de duș cu hidromasaj vertical, cădiță de duș cu hidromasaj, panou de comandă, radio, telefon, lumini, etajere pentru suport, dușuri mobile și fixe.

amenajare baie mica apartament

Avantajele și dezavantajele unei cabine de duș

Avantajele cabinei de duș sunt:

  • Se face economie de spațiu, cabina de duș fiind orientată pe înălțime este perfectă pentru că dispui de puțin spațiu și eviți o aglomerare nedorită.
  • Cantitatea de apă folosită în timpul unui duș de 10 minute este cu mult mai mică decât cea folosită pentru a umple o cadă întreagă cu apă. Astfel, un alt atu al cabinelor de duș este reprezentat de consumul mai mic de apă și, implicit, de facturi reduse la utilități.
  • Un alt plus ar fi ușurința întreținerii cabinei de duș. Cădița se curăță cu detergenți pentru emailuri, fibră de sticlă sau plastic, iar pereții, cu detergent pentru geamuri și sticlă.

Dezavantajele cabinei de duș se referă la:

  • Etanșeitatea cabinei de duș din sticlă, a ușilor și a pereților despărțitori este asigurată prin etanșări speciale instalate direct pe sticlă și care au rolul de a asigura o protecție maximă împotriva împroșcării și scurgerii apei. O etanșare insuficientă sau greșit executată, produce scurgeri nedorite.
  • Pot avea loc accidente grave în caz de alunecare sau spargere a pereților de sticlă ai cabinei.
  • Cu toate accesoriile comandate pentru a spori gradul de confort al cabinei de duș, tot nu se poate compara cu confortul și gradul de relaxare al unei căzi.
amenajare baie mica apartament

Cada, oaza de relaxare din întreaga casă

La polul opus al stilului de viață alert se află băile lungi și momentele de liniște care am vrea să nu se mai termine. Cu siguranță, punctul forte al căzii este gradul ridicat confort, dar și elementul practic, putem opta pentru o baie lungă sau pentru un duș rapid.
Tendințele arată că foarte mulți oameni înclină spre alegerea unei căzi, semn că, deși suntem mai mereu pe grabă, avem grijă să ne facem timp și pentru relaxare. În contextul actual, baia a devenit un sanctuar; o oază personală de liniște.

Ce tip de cadă să alegi?

Materialul este esențial când alegem cada, trebuie să fie de calitate, rezistent la șocuri, ca investiția să fie lungă și de durată. Materialele cele mai răspândite sunt fibra de sticlă, fonta emailată, lemnul și piatra naturală.
Luând în calcul spațiul de care dispunem, bugetul pe care l-am stabilit și gusturile personale, putem opta pentru căzi a căror formă este standard sau atipică. Astfel, există căzi dreptunghiulare, ovale, rotunde, de colț, asimetrice sau de tip insulă.
Asemenea cabinelor de duș, și căzile pot fi accesorizate pentru o experiență mai relaxantă. Cada cu hidromasaj sau extra-opțiuni precum cromoterapia, ozonoterapia, sistem de dezinfectare sau aromaterapia sunt doar câteva dintre posibilele dotări existente pe piață. Altele se referă la suporții de susținere, tetierele, panourile sau paravanele pentru cadă.

amenajare baie mica apartament

Avantajele și dezavantajele unei căzi

Avantajele unei căzi de baie sunt:

  • Nivelul ridicat de confort ne cucerește pe toți.
  • Fiind vorba de o singură piesă, montajul se face mult mai ușor, excepție fac cele care au încorporată funcția de vibromasaj, care poate lua ceva mai mult timp, dar merită.
  • Căzile au o durată de viață mai lungă, fapt datorat materialelor din care sunt confecționate, ceramică, alamă, fontă emailată sau piatră naturală, ele putând fi și recondiționate.

Dezavantajele unei căzi de baie vin din faptul că:

  • O cadă necesită ceva mai mult spațiu pentru a nu oferi impresia unei încăperi aglomerate.
  • Cada este predispusă la murdărire și zgâriere, iar pentru că are o suprafață mult mai mare decât o cabină de duș, cada este mult mai greu de curățat, mai ales dacă este emailată.

Îți dorești cu siguranță, ca baia ta să fie un spațiu ideal în care îți poți îndeplini toate funcțiile igienice, dar, în același timp, vrei să fie și o cameră în care practic, poți să te relaxezi și să scapi de toate grijile. Dacă ai nevoie de ajutor în procesul de amenajare baie, intră pe ajusto.ro și solicită ajutorul unei echipe de profesioniști!