Aparatul de aer condiționat merge corect? Ce trebuie să verifici periodic

8 august, 2019

Din obișnuință, din lipsă de timp sau pur și simplu din neatenție, se întâmplă ca după un anumit timp de la cumpărare să nu mai acordăm atenție aparatelor electrocasnice din casă. În această categorie intră și aparatul de aer condiționat pe care îl folosim din plin în sezonul cald. Se întâmplă uneori să nu fim atenți la anumite aspecte aparent minore, dar care ne pot transmite eventuale probleme care se pot transforma ulterior în defecțiuni majore. 

Iată câteva aspecte pe care ar fi bine să le verifici periodic la aparatul de aer condiționat din casa ta: 

Aparatul de aer condiționat merge corect? Ce trebuie să verifici periodic

Telecomanda este setată corect

De fiecare dată când pornești aparatul de aer condiționat verifică dacă funcțiile sunt setate corect pentru că există riscul ca acestea să fie modificate dintr-o eroare, mai ales dacă ai copii mici prin casă. De exemplu, dacă este setat pe dezumidificare, aparatul îți dă senzație că își face treaba, dar de fapt nu răcește.

De asemenea, dacă aparatul nu pornește nu te grăbi să suni la firma de reparații, ci verifică telecomanda. Bateriile epuizate sau introduse incorect sunt cea mai frecventă cauză a nefunctionalității telecomenzilor. Un aspect important dacă nu folosești aparatul de aer condiționat pe o perioadă îndelungată este să scoți bateriile din telecomandă. În acel fel, vei evita orice scurgere sau descărcare a bateriilor care poate deteriora telecomanda. 

Aparatul de aer condiționat nu răcește corespunzător

Este foarte posibil, ca după o perioadă de timp, aparatul de aer condiționat să nu mai răcească eficient locuința. Problema nu este că afară este foarte cald și că aparatul nu face față la performanță maximă, ci de foarte multe ori cauza este pierderea freonului.

În medie, se spune că aparatele rezidențiale (apartamente și case) ar trebui încărcate cu freon o dată la 2 ani ca să se evite riscul ca aparatul să funcționeze fără cantitatea suficientă. Dacă el va merge cu o cantitate de agent de răcire sub nivelul minim, compresorul se va încălzi peste măsură și există posibilitatea să cedeze.

Alt lucru neplăcut este că odată ce scade nivelul de agent refrigerant din aparat, crește consumul de energie electrică.

Unitatea internă nu scoate sunete nefirești

Cu cât modelul de aparat de aer condiționat este mai nou cu atât zgomotul emis este mai redus, în unele cazuri aproape chiar insesizabil. Cu atât mai mult cu cât știi că aparatul de aer condiționat pe care l-ai achiziționat este silențios, cu atât orice zgomot ciudat care apare ar trebui să te determine să apelezi la ajutorul unui specialist.

Sunetul nefiresc produs de aparat este foarte posibil să fie cauzat de cureaua ventilatorului de la unitatea externă. De asemenea, rulmenții motorului, care necesită lubrifiere sau chiar înlocuire, ar putea reprezenta o altă cauză a acestor sunete.

Unitatea externă nu este acoperită

Indiferent că este vară și aparatul de aer condiționat funcționează pe funcția de răcire sau că este iarnă și îl folosești pentru a încălzi, verifică periodic ca unitatea exterioară să nu fie acoperită de frunze uscate, crengi sau zăpadă.

Pentru a vedea dacă aceasta nu prezintă semne vizibile de obstrucționare a canalelor de circulație a aerului atunci când este poziționată la mare distanță de sol, solicită ajutor profesionist deoarece accesul catre ea va fi unul greu și periculos.

Aparatul de aer condiționat nu elimină mirosuri urâte

Știai că, în timp, pe componentele interne ale aparatului de aer condiționat se depune un strat gros de praf și mizerie, mediu foarte propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiurilor urât mirositoare? Curățarea și igienizarea periodică vor împiedica praful și alte microorganisme cu potențial alergen să se depună și să se înmulțească în filtrele aparatului.

Din cauza fluxului continuu de aer care ajunge pe țevile vaporizatorului, pe toată suprafața acestuia și mai ales prin spațiile înguste dintre țevi, apar straturi groase de mizerie care conține bacterii. 

Un aparat condiționat care funcționează doar în timpul verii, fiind folosit pentru răcire, va avea nevoie de o curățare o dată pe an. Dacă aparatul funcționează pe tot parcursul anului, atât pentru răcire, cât și pentru încălzire, este necesară o curățare o dată la 6 luni. 

Intervenția unui profesionist în cazul unui aparat de aer condiționat care manifestă probleme tehnice ar trebui să fie obligatorie. Aparatele de aer condiționat sunt sisteme electrice, sensibile, și nu se poate interveni asupra lor fără a avea cunoștințe de specialitate. Dacă vrei să-ți protejezi investiția pentru următorii ani, verifică periodic aparatul de aer condiționat și apelează la specialiștii Ajusto!