Amenajare în noile tendințe: culorile anului 2020 în design interior

9 ianuarie, 2020

Majoritatea designerilor și producătorilor din întreaga lume se bazează pe produse și servicii Pantone pentru a ajuta la definirea, comunicarea și controlul culorii de la inspiratie la realizare, iar în ultimii 20 de ani, culoarea anului aleasă de Institutul Pantone a influenţat dezvoltarea de produse şi deciziile de cumpărare în industria modei şi a designului interior şi industrial. 

De fapt, culoarea anului este o culminare a tendințelor de prognoză de lucru pe tot parcursul anului ale Pantone Color Institute și a studiilor făcute despre influenţa pe care culorile o au pe plan mondial, în artă și în industria divertismentului. 

Spre sfârșitul oricărui an întreaga lume a designului, și nu numai, începe să comunice prin limbajul culorilor. Culoarea devine un mijloc de comunicare între designer și producător, între retailer și client, între casele de modă și revistele de lifestyle. Astfel, se promovează trenduri, se stabilesc concepte și se conturează perspective noi în lumea designului.

culori design interior 2020

Inspirație în culorile oceanului pentru 2020

Dacă în 2019 culoarea anului stabilită de Pantone a fost Living Coral, pentru anul 2020, predicțiile au indicat că va fi un moment de schimbare rapidă, iar inspirația pentru design interior 2020 va fi marină. Alegerea oceanului pentru a defini culorile acestui an se referă la o fluiditate de culori, la profunzime și complexitate.

Datorită acestei diversități de culori, amestecarea și potrivirea acestora vor fi esențiale, sugerând faptul că straturile de culori inspirate de ocean vor crea textura și interesul. Până la urmă, oceanul nu are numai o culoare, cea de albastru, ci și nuanțe de verde și tonuri calme. Această paletă de culori liniștitoare se referă la regăsirea calmului, la mai multă relaxare și la schimbarea modului de a alege culorile, ”It’s not just about how colors look in a space, but how they make you feel.”

Așadar, albastrul clasic va fi în centrul atenției, o culoare elegantă și simplă care amintește de cea a cerului la amurg, „a timeless and enduring hue elegant in its simplicity.” Este o culoare aleasă la debutul unui nou deceniu, ca pentru un nou început, o culoare care anticipează poate, ce ne va aduce viitorul. Classic Blue 19-4052 este o nuanță mai soft și mai pură de albastru, care în acest context de instabilitate, care a cuprins întreaga lume, (din Statele Unite ale Americii până în Regatul Unit, în Hong Kong) poate oferi siguranța, încrederea, stabilitatea și conexiunea pe care oamenii o caută în acest mediu global incert. 

Nu doar Pantone mizează pe albastru anul acesta. Shutterstock numește Phantom Blue drept una dintre cele trei culori cheie pentru 2020, iar Jotun a inclus Statement Blue în colecția lor de culori cheie pentru anul în curs. Coloro și WSGN au făcut același lucru pentru Purist Blue, iar ItalianBark a ales albastru pentru copii ca una dintre culorile recomandate pentru 2020.

În consecință albastrul clasic este culoarea anului 2020, pe care o vom vedea în tot ce înseamnă decorațiuni interioare, design vestimentar, dar nu numai. Este o culoare plină, elegantă, sobră și versatilă, foarte ușor de asortat și de combinat. Putem spune, în sfârșit, că anul acesta culoarea Pantone poate fi inclusă cu ușurință în proiectele de design interior.

Albastrul clasic este universal și se încadrează frumos în orice încăpere. Este plăcut să îți poți reîmpropăta interiorul din când în când, iar adăugând culorile anului 2020 va fi o modalitate ușoară de a face acest lucru. Poți adăugă atingeri de albastru fie pictând un perete, fie achiziționând o nouă canapea sau pur și simplu adăugând o nouă vază. 

culori design interior 2020
Green armchair against blue wall with silver painting in living room interior with plants

Culorile anului 2020 în amenajări interioare

De la albastru închis și nuanțe neon, la tonuri de verde, culorile anului 2020 vor fi dominate de nuanțele marine, culori intense și complexe. Nu vor lipsi culorile pământului, nuanțe neutre sau chiar maro, dar nici nuanțele îndrăznețe pe care le întâlnim în fauna mării și care pot fi folosite ca accente – pete de culoare în design interior 2020.

Pe lângă albastru, trendurile anului 2020 aduc în prim plan pasteluri, culori puternice, îndrăznețe, diferite tonuri de bej și crem, combinații alb-negru, nuanțe saturate de gri și verde. Alte tonuri care ne duc cu gândul la mare includ negrul intens, verdele oxigenat, mai rece, sau albul inspirat de nisip. În esență, nu putem vorbi despre o singură culoare a anului 2020; de fapt, în centrul atenției este o paleta inspirată de natură, atât de variată încât libertatea ta de alegere nu va fi limitată.

Pe lângă nuanțele anunțate ca fiind în mare vogă de către cei de la Institutul Pantone, mai sunt și alte culori ”câștigătoare”, desemnate de către cei de la WGSN și care vin tot din natură. Potrivit lor, următoarele culori vor fi printre culorile anului 2020 și vor avea impact în 2020 – un an în care futurismul își va atinge apogeul în tehnologie, știință și nu numai. 

  • Galben matur ”Yellow Mellow„ – După ce, timp de trei ani a fost vedetă, în tonuri care mai de care mai îndrăznețe, galbenul urmează să atragă atenția și în 2020, de această dată, cu o nuanță mai matură, inspirată din cromatica solurilor în timpul toamnei.
  • Cantaloupe – Cantaloupe este o versiune mai fragedă, mai feminină, mai blândă a portocaliului foarte popular până acum.
  • Cassis – Cassis este culoarea care fuzionează tonurile de roz și de mov care au avut un cuvânt de spus în ultimul timp, surprinzând atât aspectul neutru al rozului, cât și esența modernă a violetului.
  • Albastru pur – Aceasta este cea mai recentă etapă în evoluția albastrului, de la culoarea de bază. Albastrul pur este mai moale decât nuanțele de cobalt din anotimpurile recente, dar are, totuși, un suflu rece, care îi oferă o notă minimalistă, contemporană.
  • Neo-Mint – Neo-Mint este o altă nuanță care își spune povestea în 2020. Aceasta se remarcă drept o nuanță pastel moale, care simbolizează optimismul și care îndeamnă la contemplație. Când e folosit în proporții mai generoase, verdele mentă poate transforma radical o cameră dându-i un aer diafan, curat, poate un pic cam rece, un decor potrivit pentru o baie modernă. O cameră de copii cu verde mentă va cere neapărat roz, gri, galben, în tonuri pastelate, diafane, pentru o atmosferă jucăușă.

Culoarea gri rămâne preferată pentru vopsirea pereților, covoarelor sau alte materiale textile și va fi combinată cu nuanțele vii. Bejul are o revenire, fiind culoarea de bază perfectă pentru orice combinație. Movul va fi prezent în toate combinațiile și nuanțele care vor predomina în interioarele avangardiste, iar verdele și albastrul rămân preferatele designerilor în toate tonurile și combinațiile.

culori design interior 2020

Tematici cromatice 2020 în design interior

Paletele cromatice reprezintă o evoluție a predicțiilor în materie de culori din 2019. Tendințele de design interior 2020, conform Architectural Digest, sunt menite să echilibreze stările de stres care parazitează viața contemporană.

  • Tendința vie – culorile vii sunt profunde, intense, în nuanțe inspirate de traiul mindful, al fructelor și legumelor. Este vorba despre conștientizarea lucrurilor cu care te hrănești și întreținerea unei vieți sănătoase acasă, cu familia. Sunt folosite nuanțe de albastru intens și verde de măsline coapte.
  • Tendința Mantra – are la bază minimalismul japonez și designul scandinav. Materialele neutre, paleta echilibrată de nuanțe reci și calde sunt foarte delicate și liniștitoare.
  • Tendința Jocului – folosește culori îndrăznețe și luminoase. Poți adăuga un astfel de accent cromatic prin intermediul unei canapele, opere de artă sau a unui perete vopsit. Printre nuanțele acestei tendințe se remarcă rozul intens, aqua și auriul. Aceste culori aduc veselie și căldură unui spațiu.
  • Tendința Refugiului – este inspirată din nuanțele îmbelșugate, dar subtile ale naturii și integrează elemente organice, precum marea, nisipul, pădurea sau cerul. Paleta cromatică inspirată de pământ merge de minune cu atenția pe care designerii o acordă unei noi tendințe: aceea de a te simți cât mai zen la tine acasă.
  • Tendința Inimii – este inspirată de umanitate, incluzând tonuri neutre satinate, de la maro la un coral mai subtil, care inspiră la meditație și confort. Tonurile se potrivesc cu accesorii de inspirație retro și finisaje calde.

Cuvintele cheie pentru design interior 2020 sunt starea de bine, sustenabilitatea și confortul, mai precis tot ceea ce oferă sentimentul de “acasă”. Oricum, dacă vrei să fii în tendințe și anul viitor, amenajarea interioară trebuie să reflecte personalitatea și stilul tău, integrând anumite trenduri de culoare pentru a te bucura de o locuință modernă și îndrăzneață.

preloader