Amenajare baie modernă: sfaturi și inspirație pentru baia ta

6 septembrie, 2019

Recunoaștem sau nu, baia reprezintă pentru mulți un loc de relaxare, atât fizică, cât și mentală. De aceea, e important să dai frâu liber imaginației în amenajarea băii, atât din punct de vedere decorativ, cât si funcțional. O amenajare baie modernă este ușor de identificat, deoarece ea trebuie să inspire eleganță și minimalism, punând foarte mult accent pe utilitate. 

În amenajare baie modernă este nevoie să folosim cu imaginație paleta de culori și să punem accent pe un iluminat modern, spre deosebire de amenajările tradiționale. Baia modernă trebuie să atragă prin simplitatea designului și a decorului, folosind materiale și accesorii funcționale cu ajutorul tehnologiei actuale. Într-o amenajare baie modernă stau la bază materiale naturale precum lemnul luxuriant și piatra, în cea mai naturală stare, îmbinate într-un mod armonios, formând un ambient cu accente puternice.

Cum dotăm o baie modernă

Se poate spune că băile sunt de mai multe tipuri și dimensiuni, în funcție de spațiul disponibil și de compartimentarea imobilului, dar și de necesitățile familiei, adică la câte persoane deservește.

Într-un proiect de casă baia va fi gândită nu numai la scară mare, dar va fi asociată una fiecărui dormitor, numai în condiții deosebite se poate asocia una la două dormitoare, și cu siguranță va exista și un WC separat. Livingul va fi deservit de o baie ceva mai mică, care nu va fi dotată cu cadă, ci doar cabină de duș și un WC de serviciu.

De regulă, baia din apartamentele de bloc este limitată ca spațiu, fiind concepută pentru o cât mai mare utilitate și mai puțin pe confort. Într-o garsonieră sau într-un apartament cu două camere, locuit de două persoane, o baie de dimensiuni mici cu cadă, este suficientă. De la un apartament cu trei camere sau mai multe, se pune deja nevoia existenței unui WC de serviciu sau chiar a unei băi în plus. Este mai mult ca sigur că doar unul din dormitoarele apartamentului este cu intrare directă în baie, a doua baie sau WC-ul având intrarea de pe holul comun.

Amenajare baie modernă: sfaturi și inspirație pentru baia ta

Dotarea unei băi este în legătură directă cu dotarea fiecărei zone pe care o are baia:

  • Cada din baia modernă poate fi de diferite forme și mărimi, de la cadă de fontă pe picioare la cea de porțelan sau din acril cu duze pentru masaj, de formă ovală, rotundă, dreptunghiulară sau semicirculară, pentru colț. Multe dintre aceste căzi pot avea instalații de jacuzzi, pentru a transforma cada de baie într-un adevărat spa. Cada de baie este dotată și cu un duș pentru a face o baie rapidă. Dușul poate fi fix sau cu furtun flexibil, de multe ori ambele variante fiind instalate pentru mai mult confort în folosire. Pentru a nu uda toată baia se poate izola partea căzii unde se folosește dușul cu un semiperete de sticlă. Absența căzii poate fi înlocuită cu o cabină de duș, cu cadă pentru duș, care nu va permite să fie udată toată încăperea.
  • Chiuveta și oglinda din baia modernă reprezintă zona de estetică și înfrumusețare. Ssistemul de iluminat și sistemul de polițe pentru accesoriile de folosință uzuală sunt de asemenea importante. O soluție foarte bună este fixarea chiuvetei pe un dulap sau un sistem de polițe în care să poată fi depozitate diferite materiale necesare în baie. De multe ori acest spațiu de depozitare poate fi completat cu dulapuri sau rafturi aflate pe peretele opus căzii, unde se pot uda cel mai greu. Un sistem de ventilație puternic poate aerisi rapid și usca ce a fost stropit, îndepărtând totodată umezeala creată în baie. Băile moderne necesită surse de lumină puternice și multiple. În această zonă este necesar un sistem de iluminare mai special, care în afara luminii generale puternice să poată concentra lumina pentru a folosi mai eficient oglinda sau oglinda lupă.
  • Un wc dintr-o baie modernă înseamnă în prezent un scaun suspendat, cu rezervor îngropat în perete, în funcție de designul pentru care se optează.
Amenajare baie modernă: sfaturi și inspirație pentru baia ta

Aceste zone pot fi delimitate cu ajutorul unor pereți de sticlă, zidărie sau cortine din diverse materiale. În cazul unei băi moderne, lemnul și piatra sunt elementele naturale de bază în amenajare, care să inspire naturalețe și să te inducă într-o atmosferă relaxantă. Încearcă păstrarea unor forme simple și linii cât mai drepte, fără să te îndepărtezi foarte mult de designul locuinței tale.

De asemenea, este de foarte mare importanță montarea unui calorifer uscător care să permită uscarea mai rapidă a prosoapelor.

Spre deosebire de baie, WC-ul de serviciu are doar două zone:

  • Zona toaletei sau de WC care se va amenaja după aceleași principii ca în baia principală.
  • Zona de estetică și înfrumusețare care, în funcție de spațiul disponibil și de cât de des este folosit de membrii familiei, poate avea o importanță mai mare sau nu. 

Sistemul de ventilație și aici este foarte important, mai ales acolo unde nu există aerisire direct afară.

Și în cazul toaletei de serviciu spațiul existent poate fi folosit pentru organizarea unor spații de depozitare.

Amenajare baie modernă: sfaturi și inspirație pentru baia ta

Amenajarea unei băi moderne

Foarte importantă pentru amenajarea unei băi este dimensiunea acesteia. În cazul băilor mici, constrângerea spațiului este cea mai importantă, deoarece te poate limita într-o oarecare măsură atunci când amenajezi. În cazul unei băi de dimensiuni mai mari, libertatea de amenajare este pe măsura spațiului.

În acest fel, deschiderea și aerisirea încăperii nu mai reprezintă doar niste senzații date de iluzii optice, ci realitatea amenajării dată de obiectele de mobilier și de decor, ce compun întreaga încăpere.

Amenajarea unei băi moderne mari poate miza pe folosirea oricărui tip de nunațe, chiar negru și gri, unde petele de culoare pot fi aduse prin elementele de decor. O baie în gri va veni cu accente interesante dacă se va combina cu lemn deschis la culoare, pentru un design modern. O gresie cu aspect de lemn sau folosirea travertinului, un tip de piatră naturală, va oferi un contrast frumos cu cada, pereții și restul obiectelor sanitare.

Amestecul de materiale este binevenit într-o baie spațioasă, cu câteva modele originale de gresie și faianță. Dacă priveliștea îți permite, poti amenaja în așa fel încât să te poți bucura de o vedere frumoasă, din propria cadă, care arată minunat în dreptul unei ferestre mari. Indiferent de nuanțele alese, o baie mare este ceea ce încântă pe oricine va căuta momente depline de relaxare.

Amenajare baie modernă: sfaturi și inspirație pentru baia ta

Amenajarea unei băi moderne de dimensiuni mici cere să fie atât estetică, cât și funcțională, o alegere atentă a nuanțelor finisajelor și a pieselor de mobilier duce cu siguranță la realizarea unui stil practic definit ca o armonie vizuală. Alege o chiuvetă înaltă, cu picior și, dacă optezi pentru cadă în loc de cabină de duș, achiziționează o cadă de dimensiuni mici.

Cabina de duș este folosită, în general, în băile în care nu petreci foarte mult timp și din dorința de a nu înghesui spațiul. O cadă pe colț poate fi o alegere foarte bună, dacă nu dorești să renunți la zona de relaxare. Pentru băile mici, gresia și faianța de dimensiuni reduse sunt alegerea cea mai potrivită, alături de pereții albi, sau în culori deschise. Albul face camera să pară mai mare și mai luminoasă, iar un efect de mozaic va crea o iluzie optică de lărgire a spațiului. Mozaicul poate fi creat prin îmbinarea mai multor culori sau forme de placaj.

Amenajare baie modernă: sfaturi și inspirație pentru baia ta

Băile moderne mizează pe funcționalitate și o foarte bună organizare, ceea ce înseamnă că mobilierul va fi cât mai practic și simplu, ușor de folosit. Se recomandă culorile neutre, modele simple de placaje, mizând foarte mult pe alb și bej, fără finisaje complicare, modele încărcate sau multe asimetrii. Totul trebuie gândit cât mai simplu, în linii drepte și forme bine definite.

Dacă ai nevoie de servicii profesionale amenajare baie, specialiștii ajusto.ro sunt gata să te ajute să creezi o mică oază de relaxare, chiar la tine acasă!