Alegerea covorului potrivit pentru fiecare cameră: sfaturi și idei inspiraționale

30 octombrie, 2020

Se spune că o casă fără covoare este o casă lipsită de căldură. Și nu este vorba despre temperatura scăzută, deși covorul are un rol termic important într-o cameră, ci despre senzația de confort, intimitate, de personalitate a spațiului. De la culoarea pereților și până la cele mai mici obiecte de decor, fiecare parte din casa ta necesită o atenție sporită, iar pardoselile nu se abat de la această regulă.

Covorul este un obiect care unifică look-ul locuinței tale dar și un element de confort potrivit oricărei camere. Pentru o alegere inspirată, recomandat ar fi să optezi pentru modele de covoare care să nu necesite îngrijiri speciale, astfel încât curățarea covoarelor să se facă la fel de ușor precum curățarea parchetului.

Covorul, o necesitate sau un element de design?

Din punct de vedere estetic, cu ajutorul unui covor, camera va fi ”îmbrăcată” într-o formă nouă, în completare cu mobila și perdelele. În plus, prin decorarea cu ajutorul covoarelor se va reuși accentuarea unor anumite zone ale camerei și creerea unor puncte de interes.

alegerea covorului

Covorul are desigur și rolul de a termoizola podeaua unei camere. Poate atenua acustica unei încăperi. Poate îmbunătăți considerabil aspectul unei încăperi și climatul interior al acesteia. Practic, poți adăuga un covor în orice cameră a locuinței tale atâta timp cât ții cont de câteva reguli general valabile:

  • Un covor nu trebuie să acopere întreaga podea, astfel se va crea iluzia de camera înghesuită. Covorul trebuie să fie văzut în întregime, dimensiunea lui ideala fiind de cel mult 50% din suprafața camerei. Așa că ia în considerare mărimea camerei în care vrei să îl amplasezi și asigură-te că există o distanță egală între covor și pereți.
  • Picioarele din față ale mobilei trebuie să se afle pe covor, iar picioarele din spate pe podea. Excepția o face zona de dining unde covorul trebuie să fie așezat în așa fel ca masă și scaunele să stea cu toate picioarele pe el.
  • Dacă vrei să delimitezi zone cu funcții diferite într-o cameră se pot folosi două covoare mai mici, care nu este nevoie sa aibă același model. Pot fi de aceeași culoare dar modele diferite.
curatarea covorului

La alegerea covorului potrivit contează și materialele din care sunt confecționate covoarele:

  • Covorul de lână este pufos și călduros, potrivit în camere răcoroase, dar dificil pentru curățare covor.
  • Covorul de polipropilenă rezistă la pete și la trafic intens, este ușor inflamabil și ia forma mobilei când este amplasată deasupra, ba chiar se va strica dacă începi să tragi mobila peste el.
  • Covorul din mix de lână este perfect pentru camerele cu trafic intens.
  • Covorul din poliester se curăță ușor, rezistă la pete și se usucă repede.
  • Covorul de mătase este un produs foarte scump, datorită detaliilor realizate în timpul fabricării. Mătasea se folosește pentru a realiza covoare persane sau covoare indiene din cașmir de mătase.
  • Covorul de iută se potrivește foarte bine interioarelor rustice și este mai costisitor.
  • Covorul de sisal este foarte rezistent, însă se poate murdări foarte repede, chiar și de la apă.

De asemenea, ține cont de zonele de trafic intens din locuința ta pentru a determina corect materialul din care să fie fabricat covorul. Pune la socoteală dacă ai un animal de companie și cât de ușor se va face curățarea covoarelor. Modelul covorului trebuie să se potrivească cu stilul camerei, ține cont de stilul mobilei, de forma canapelei sau a fotoliilor, de forma mesei sau a scaunelor.

Alegerea covorului în living

Livingul este una dintre cele mai tranzitate zone ale întregii case. Covorul pe care îl alegi pentru living trebuie să fie, așadar, suficient de rezistent în timp și totodată versatil și perfect integrat în decorul celei mai folosite camere din întreaga casă. Dimensiunea livingului îți permite mai multe opțiuni. Pentru un living încăpător, poți așeza un covor mare în centru, pe care să încapă întreaga mobilă. Un covor în centru este recomandat și pentru un living mic dar pe acesta nu trebuie să așezi mai mult decât o măsuță de cafea.

curatarea covorului

În living este potrivit un covor în culori neutre sau un model simplu de o singură culoare, pentru a nu concura cu mobila și pentru a păstra iluzia de spațiu deschis. Dacă optezi pentru un covor mic, într-o culoare tare, nu amplasa nimic pe el ci lasă-l să rămână primul lucru pe care să îl vezi când intri în cameră.

Dacă ai un living de dimensiuni generoase ai putea lua în considerare și folosirea a două covoare, aceasta pentru a delimita zone diferite bazându-te pe funcționalitatea lor sau a echilibra cromatic camera. În cazul în care alegi să folosești două sau mai multe covoare în living trebuie să ții cont, însă, ca acestea să fie potrivite stilistic cu livingul și, totodată, sa aibă texturi similare. Pe același principiu poți alege să pui mai multe covorașe tip preș din loc în loc, delimitând zonele funcționale ale livingului, echilibrând compozițional întregul spațiu și în același timp având posibilitatea de curățarea covoarelor direct la mașina de spălat.

Alegerea covorului în dormitor

În dormitor este bine să optezi pentru un covor în culori liniștitoare, fie că îl amplasezi sub pat sau pe laturile acestuia. Ai grijă însă, ca patul să nu acopere complet covorul, altfel acesta își va pierde atât funcția estetică, cât și cea funcțională. Covoarele lungi, dreptunghiulare, sunt cele potrivite în cazul în care te-ai hotărât să le amplasezi de o parte și de alta a patului. De asemenea, daca vrei să așezi covorul în fața patului, asigură-te că este mai lung decât patul, pentru a menține echilibrul vizual.

Alegerea covorului în camera copilului

Camera oricărui copil este aglomerată cu jucării și reprezintă în mare parte un spațiu de joacă. De aceea, un covor dintr-un material rezistent și care poate fi curățat ușor este cea mai bună variantă. Polipropilena este rezistentă și se curăță ușor, dar poate fi și aspră pentru un copil mic care obișnuiește să se joace mult pe jos. O opțiune ar putea fi și covorul din poliamidă care este mai confortabil și rezistă chiar mai bine decât polipropilena. În camera copilului, este important să eviți culorile deschise, mai ales dacă vorbim de camera unui copil mic care învață să picteze sau se joacă cu plastilină, și optează pentru un covor cu fir scurt, pentru curățare covor rapidă.

curatarea covorului

Alegerea covorului în hol

Covorul din hol trebuie să fie ca o extensie a stilului casei tale, mai ales că este practic o introducere în interiorul casei. Așadar, ține cont de stilul de amenajare, astfel un covor minimalist din iută de exemplu se va potrivit stilului scandinav, un model de covor cu modele rustice este potrivit pentru o locuință tradițională, cu podea de lemn. Dacă ai gresie la intrare, un covor în stil contemporan cu un model geometric va da tonul. Ține cont desigur și de cât este holul de luminos, dar și de spațios. Un hol mai întunecos va cere o culoare mai veselă, pentru a deschide vizual spațiul.

Alegerea covorului în bucătărie

Covorul rotund sau traversele dreptunghiulare sunt cele mai potrivite pentru bucătărie. Aici traficul este mai intens față de orice zonă a casei, așa că nu vei vrea cu siguranță să te încurci de un covor mare. În plus, în bucătărie, inevitabil se produc accidente, așa că vei avea nevoie de un covor durabil, cu fir subțire, pentru o curățare ușoară și rapidă. Dacă ai spațiul necesar și îți dorești un covor mare, îl poți așeza sub masa de la bucătărie, mai departe de zona de gătit.

alegerea covorului

Alegerea covorului în baie

Covorașele de baie sunt piese indispensabile confortului unei încăperi prin definiție reci și impersonale, astfel cu cât alegi un model mai pufos, cu atât mai bine. Recomandăm să alegi doar covorașe lavabile, din materiale plăcute la atingere, dar cu un grad mare de absorbție a umezelii și care să se usuce cât mai rapid. Fiind vorba de modele de mici dimensiuni, curățarea covoarelor de baie se face la mașina de spălat. În ceea ce privește designul, îți recomandăm să alegi un covoraș de baie care să completeze fie o nuanță de accent, fie un model discret pe care l-ai ales pentru accesoriile de baie.

Sperăm că te-am ajutat să înțelegi de ce este important să alegi covorul potrivit în funcție de cameră. Dacă ai nevoie de servicii de curățare covoare, ajusto.ro îți trimite acasă cei mai buni profesioniști în domeniu.