7 lucruri uimitoare despre argint

26 aprilie, 2021

Argintul este un metal prețios cunoscut din cele mai vechi timpuri. Deși aurul tinde să obțină cea mai mare apreciere când vine vorba de metale prețioase, argintul este o parte importantă din istoria noastră. Utilizările argintului includ bijuteriile, argintăria, monedele și stomatologia. Proprietățile sale antimicrobiene îl recomandă în sistemele pentru aerul condiționat și filtrarea apei. Se folosește de asemenea în realizarea oglinzilor, pentru aplicații cu energie solară, în electronică și pentru fotografie.

Pentru că este cu adevărat un metal uimitor, ne-am gândit să aruncăm o privire către cele mai surprinzătoare lucruri despre argint pe care s-ar putea să nu le cunoști:

curiozitati argint

1. Argintul este cel mai reflectant metal

Argintul este foarte strălucitor. Argintul lustruit reflectă 95% din spectrul luminii vizibile, ceea ce îl face cel mai reflectant metal. Din acest motiv, multe oglinzi au în componența lor o peliculă din argint. Proprietățile sale reflectorizante sunt folosite și pentru obiecte precum telescoape, microscoape și panouri solare.

2. Argintul a existat dintotdeauna

Argintul este unul dintre primele cinci metale descoperite în lume. Au fost găsite obiecte de argint datând încă din 4000 î.Hr. Argintul a fost primul metal care a fost folosit ca monedă, iar în Egiptul Antic, acesta a fost evaluat mai mult decât aurul.

3. Argintul are proprietăți mistice

Un aspect al credinței în puterile mistice ale argintului este acela că purtând bijuterii de argint te vei armoniza cu vibrațiile și curgerea universului. Este metalul emoțiilor, al iubirii și al vindecării, iar proprietățile argintului sunt mai puternicecând este luna plină sau lună nouă.

4. Argintul are proprietăți antioxidante

Se știe din cele mai vechi timpuri că argintul este un antioxidant natural extrem de eficient. Vechii egipteni, romanii și grecii știau de puterea tămăduitoare a argintului. Bogații foloseau la masa veselă din argint, pentru a se feri de boli. Medicii din antichitate foloseau argint ca ingredient secret în remediile contra infecțiilor.
De asemenea, argintul este utilizat și pentru a înlocui clorul din piscinele de înot deoarece are o acțiune germicidă mai puternică și nu are mirosul și efectele neplăcute ale acestuia. Se practică lipirea unei foițe din argint pe pereții bazinelor, care deși este o operațiune destul de costisitoare are efecte extrem de benefice timp îndelungat.

5. Creierul conține argint

Cercetătorii au observat că există argint și în țesuturile umane, iar cea mai mare concentrație se găsește în creier. De asemenea, s-a observat că argintul este important pentru funcționarea sistemului nervos. În prezent, se găsește în farmacii argint coloidal care se poate folosi atât pentru uz extern, cât și intern.

6. Argintul încetinește îmbătrânirea

Tot mai utilizat în industria cosmetică, argintul are capacitatea de a încetini îmbătrânirea, de a stimula imunitatea și de a reduce ridurile, ionii de argint având un puternic efect imunomodulator.

7. Mexic, principalul producător de argint

Mexicul este cel mai mare producător de argint din lume și a menținut acest avantaj de câțiva ani. În 2020, țara a produs 5, 400 de tone metrice din metal, cu o creștere de 400 de tone față de 2019. Producția de argint în Mexic este de așteptat să crească în continuare în 2021. Peru este al doilea mare producător de argint, urmat de China, dar în top de află și SUA, Australia și Rusia. Înainte de 1965, toate monedele din SUA conțineau 90% argint.