7 lucruri despre instalațiile sanitare pe care oricine ar trebui să le știe

19 noiembrie, 2020

În orice locuință, apa caldă și apa rece reprezintă unul dintre elementele importante fără de care confortul nu ar fi posibil. Mai exact, când vorbim de apă ne referim la instalațiile sanitare, adică la conductele și țevile prin care circulă apa caldă și rece. Pentru ca o locuința să poată fi utilizată la capacitate maximă și să ofere un nivel ridicat de confort are nevoie de instalații sanitare rezistente, dar și de folosirea corespunzătoare a acestora.

Tocmai de aceea, orice persoană ar fi bine să cunoască anumite detalii legate de instalațiile sanitare dintr-o casă, pentru a evita probleme specifice precum înfundarea țevilor sau inundațiile. Iată așadar 7 lucruri despre instalațiile sanitare bine de știut:

instalatii sanitare

1. Există mai multe tipuri de instalații sanitare

În primul rând, este bine de știut că există mai multe tipuri de instalații sanitare: instalația de apă rece, instalația de apă caldă, instalația de canalizare și instalația de încălzire.

2. Presiunea, gravitația și principiul vaselor comunicante

Trebuie să știi de asemenea că instalațiile sanitare se bazează pe principii elementare precum: presiunea, principiul vaselor comunicante și gravitația. Un plan bine făcut, care ține seama de aceste detalii, te va scuti de probleme care pot apărea ulterior când vei începe să folosești frecvent apa caldă și rece.

3. Țevile sau conductele trebuie să aibă un material potrivit

Materialul din care sunt realizate țevile și conductele trebuie să fie sigur și să nu intervină asupra apei potabile, modificându-i proprietățile chimice. De asemenea, trebuie să fie rezistente la coroziune, apă dură și calcar, dar și cu proprietăți de duritate crescute, astfel încât să reziste la șocuri, cât și cu proprietăți elastice, cu nivel ridicat de dilatare termică. Țevile de calitate pot rezista minimum 50 de ani, nu sunt corodabile și nu rețin sedimente.

4. Montează un robinet între sursa principală de apă și casă

Montează întotdeauna un robinet între sursa principală de apă și casă. Acesta se montează de regula în căminul apometru sau în căminul unde va fi amplasat hidroforul. Montează robineți suplimentari de închidere și de golire. Este o măsură suplimentară care poate salva casa de la inundații.

5. Folosește o sită pentru chiuvetă

Orice om s-a confruntat la un moment dat cu o țeavă înfundată. Cea mai simplă metodă de prevenire este o sită pentru chiuvetă. Ea va reduce riscul de înfundare a țevilor oprind acele lucruri care nu pot ajunge la canalizare și blochează traseul.

6. Nu abuza de soluții de desfundat țevi

Folosirea repetată a chimicalelor pentru desfunfat țevi poate cauza în timp probleme, erodând țevile și afectând garniturile și filtrele. În schimb, poți folosi periodic un șarpe pentru desfundat țevi, adică o sârmă flexibilă ce se introduce pe țevi și le desfundă.

7. Sistem de canalizare care să facă față unui debit mare

Sistemul de canalizare funcționează pe principiul gravitației, motiv pentru care trebuie foarte bine făcut, astfel încât să facă față unui debit maxim, mai ales dacă vorbim de o casă cu mai mulți membri. Pentru o bună funcționare a sistemului de canalizare, acesta are nevoie și de aer, pentru a nu se forma efectul de vid.