7 idei deosebite pentru amenajarea unei curți mici

3 septembrie, 2020

Amenajarea unei curți este întotdeauna o mare provocare, dar atunci când este vorba de o curte mică, problema aproape că se triplează. Este nevoie nu numai de imaginația necesară creării unui loc confortabil în care să te poți destinde, dar este nevoie la o amenajare curte mică de aprecierea strictă a proporțiilor pentru putea cuprinde totul în acest spațiu mic, dar și de a crea acel mediu în care să te poți simți bine atât în familie, dar și în cazul când primești vizita unor musafiri. O curte mică trebuie amenajată într-o manieră cât mai potrivită, astfel încât să te poți bucura în voie de acest spațiu.

În cazul în care te ocupi de amenajarea pentru o curte mică, trebuie să acorzi mai multă atenție detaliilor, pentru a obține atât o amenajare deosebită, cât și una funcțională. Alege atât mobilierul, cât și celelalte elemente în funcție de dimensiunile ariei totale. Este necesar să creezi un tot unitar, o imagine vizuală armonioasă, îmbinând maximum două stiluri de amenajare, care să se completeze.

Amenajarea unei curți în funcție de poziționare

Pentru a gândi o amenajare curte mică primul criteriu de la care ar trebui să pornim este poziționarea unui astfel de spațiu și la ce se poate preta în funcție de dorințele personale.

Curtea interioară mică

Curtea interioară este reprezentată de acea porțiune de teren ce se regăsește în spatele casei, ferită de ochii musafirilor sau a vecinilor, de dimensiuni mici, concept preluat de la englezi și olandezi, cu intenția inițială de a se crea un spațiu adecvat de depozitare a ustensilelor necesare unei locuințe, dar și un loc guvernat de intimitate, ideal pentru a petrece timpul liber.

În general pentru o astfel de amenajare curte mică se presupune că soluția ideală este crearea unei mici zone de depozitare, camuflată de elemente de decor, un grătar, o zonă de dining și o zonă de relaxare. Atenția trebuie să se regăsească în dimensiunile amenajării pentru a crea un loc cât mai armonios și relaxant, neîncărcat cu detalii suplimentare nesemnificative și fără utilitate.
Pentru o amenajare curte mică, o soluție de mărire vizuală a spațiului poate fi o etajare, adică crearea de terase pe mai multe nivele.

amenajare curte mica

Curtea exterioară mică

Curtea exterioară definește spațiul din fața casei. Principala regulă în amenajarea unui astfel de spațiu este să ții cont de dimensiunea suprafeței folosibile, pe care să o trasformi într-un spațiu ideal pentru tine, pentru a te relaxa. Fiind vorba de o curte mică zona de depozitare va fi greu de amenajat, cât privește zona de grătar și dining cu siguranță vor lipsi pentru că discreția într-un astfel de caz e compromisă. În funcție de dimensiuni poate exista un mic loc de relaxare sub o eventuală umbrelă.
Folosirea de plante mici sau de dimensiuni medii, de preferat cât mai aproape de culoarea gazonului, nu vor crea impresia de loc aglomerat.

Cum să amenajezi o curte de dimensiuni reduse

1.Curtea dreptunghiulară în variantă rustică se bazează pe lemn și piatră ca elemente esențiale. Deși nu este ușor de amenajat, se poate considera un aranjament clasic, cu spațiul de depozitare, sub forma unei magazii atelier, ascunsă după un grilaj de lemn acoperit cu plante, în fundul curții. Legătura cu casa se face printr-o alee din piatră sau podită cu lemn. Un foișor dreptunghiular de lemn, puțin înălțat de la sol, sprijinit de un gard lateral, amenajat ca spațiu de dining. În funcție de spațiu existent, mărimea foișorului și imaginație se poate amenaja și un spațiu de relaxare. Grătarul poate fi amenajat în zona din spate, lângă foișor. Curtea se acoperă cu gazon și există ronduri și/ sau ghivece mari pentru flori.

2. Curtea dreptunghiulară, în stil modern, poate fi amenajată cu o zonă acoperită lipită de casă, la înălțimea acesteia, ca o terasă, acoperită cu material textil sau sticlă. Aici în jurul unei măsuțe se pot pune una sau două canapele din ratan, cu eventuale fotolii. La limita terasei se amenajează două jardiniere mari pentru gard viu sau alte aranjamente florale, cu o scară de una sau două trepte spre restul grădinii. Aceasta poate fi gazonată în întregime sau pavată. Poate exista o zonă de dining si grătar împreună lângă gard. Dacă spațiul permite se poate amenaja o magazie sau un dulap pentru depozitare. Unde rămâne spațiu pot fi jardiniere sau ghivece cu plante, multe chiar fixate pe gard.

amenajare curte mica

3. Curte dreptunghiulară sau pătrată, stil minimalist, poate fi amenajată printr-o „terasă” ridicată la 3 sau 4 trepte, în partea din spate a curții, sprijinită pe două sau trei părți de gard. O copertină poate acoperi această zonă de relaxare în care mobila de terasă va crea un ambient plăcut. Restul grădinii este amenajat cu gazon cu excepția unei alei de dale ce face legătura cu casa. Jardiniere, ghivece sau ronduri de flori vor exista după dorința personală, poate chiar mici arbuști. Zona de depozitare poate fi amenajată sub „terasă”, ca sertare sau mai simplu ca dulapuri.

4. Curte pătrată, de lățimea casei, în stil minimalist, este poate o foarte mică amenajare cu pietre care formează aleea spre casă plus o zonă de recreere și dining, cu un mobilier de grădină de dimensiuni mai reduse, în mijlocul spațiului. Grădina este gazonată și are pe lângă gard amenajate ronduri pentru flori și arbuști. Ghivecele pentru flori nu vor lipsi și poate fi așezată la trecerea de la alee la terasă o boltă îngustă ca o „ușă”, pe care să se prindă plante cu flori agățătoare.

5. Curte în stil romantic, poate fi amenajată în jurul unei banchete leagăn aflate pe o terasă pavată, pe care se mai pot găsi o măsuță cu un fotoliu sau o masă cu scaune. De jur împrejur gazonul va avea ronduri unde se pot amenaja aranjamente florale.

amenajare curte mica

6. Curte cu piscină pentru copii, se poate amenaja prin podirea cu lemn a zonei de lângă casă, unde se amenajează un mic bazin, nu foarte adânc, pentru copii, care se vor putea răcori după joaca în plin soare. Restul grădinii se împarte în așa fel ca să cuprindă o parte gen podium din lemn unde se poate pune mobilierul de grădină dorit printre ghivece mari cu plante. Ce rămâne se gazonează și florile vor fi așezate în ghivece sau jardiniere. Pe garduri se pot fixa de asemenea flori în jardiniere.

7. Curte amenajată fără gazon, poate fi o grădină foarte frumoasă și confortabilă. De jur împrejurul grădinii pe lângă gard se va amenaja spațiul cu arbuști și flori în ronduri, mijlocul grădinii fiind pavat eventual în două feluri diferite pentru a închipui două zone, ce pot fi despărtite la rândul lor de ronduri înguste pentru flori, eventual un mic bazin fântână. În zona pavată de lângă casă se va organiza cu mobilier de terasă o zonă de dining, eventual sub o umbrelă. A doua zonă pavată, din curte, va putea fi amenajată pentru plaje și relaxare, cu un pat cu saltea, două fotolii și o măsuță de gradină, eventual un hamac.

preloader