6 tipuri de saltele de pat: ce alegem în funcție de necesități

24 august, 2018

Pentru a te putea trezi bine dispus în fiecare dimineață trebuie ca somnul să-ți fie liniștit și odihnitor, iar o saltea bine aleasă poate să-ți bucure fiecare zi, pentru că „o saltea bună înseamnă sănătate”.

▪️ Salteaua trebuie să aibă dimensiunile exacte ale patului și ale somierei acestuia pentru a nu se mișca, iar somnul tău să fie odihnitor.
▪️  Salteaua de pat trebuie să fie foarte confortabilă, să te simți bine când te întinzi și astfel să te poți relaxa.
▪️  Salteaua trebuie să ofere suport coloanei vertebrale și să o protejeze, să nu fie nici foarte tare pentru a o forța super-cambrată, dar nici moale pentru a curba coloana excesiv.
▪️  Salteaua este bine să fie dintre modele anti-alergice şi care sunt tratate împotriva microorganismelor.

Salteaua de pat este alcătuită dintr-un nucleu care susține corpul și o matlasare care acoperă nucleul.

▪️  Nucleul asigură susținerea corectă a coloanei vertebrale și permite mușchilor să se relaxeze complet. Este realizat din arcuri, latex sau spumă, și poate fi mediu ferm, ferm sau foarte ferm. Calitatea structurii elastice este cea care influențează calitatea susținerii spatelui.
▪️  Matlasarea asigură confortul imediat pe care îl simțim când ne întindem în pat. Senzația de confort poate fi de scufundare, moale sau tonică și depinde de calitatea, grosimea și structura materialelor folosite.

Petrecem aproximativ o treime din viață dormind iar tehnologiile de fabricație a saltelelor de pat au evoluat odată cu conștientizarea importanței somnului, salteaua fiind cea care face diferența dintre o dimineață plină de energie și una în care te simți în continuu obosit. Marea varietate de saltele se datorează diverselor tehnologii de fabricație și diferitelor tipuri de materiale folosite atât pentru nucleu cât și pentru straturile de confort. Alegerea saltelei trebuie să țină seama atât de confortul nevoilor tale, cât și de susținerea oferită corpului.

1. Saltele cu arcuri

Saltelele cu arcuri reprezintă poate cea mai folosită soluție de un secol și ceva, arcurile având diferite forme și mărimi, pentru a putea susține diferite greutăți cu fermitate.

▪️ Arcurile Bonnell sunt cele mai vechi și cele mai comune, fiind predominante în soluțiile de preț mediu. Sunt arcuri de oțel sub formă de clepsidră, asamblate între ele cu arcuri helicoidale.
▪️ Un alt tip de arcuri sunt cele compensate, arcuri tot de tip clepsidră, a căror extremități, de sus și de jos, au fost aplatizate.
▪️ Arcurile continue sau arcuri Mira sunt construcții în care rânduri de arcuri sunt făcute dintr-o singură bucată de sârmă, funcționarea lor fiind similară arcurilor compensate.
▪️ Arcurile Marshall, cunoscute și ca arcuri înfășurate sau învelite sau ca arcuri de buzunar, sunt arcuri sub formă de butoi, infășurate individual în buzunare din țesături.

Unii producători precomprimă aceste arcuri, ceea ce face salteaua mai fermă și permite separarea mișcărilor între părțile laterale ale patului.

Pentru a păstra forma și fermitatea, arcurile sunt rigidizate între ele, cu fire sau arcuri helicoidale. Aceste saltele sunt des folosite ca saltele ortopedice, saltele de rigiditate înaltă, excelente în cazul anumitor afecțiuni ale spatelui.

2. Saltele din spumă cu memorie

Saltelele din spumă cu memorie utilizează spuma vâscoelastică atașată pe o bază de spumă poliuretanică mai solidă. Diferite niveluri de confort sunt obținute prin modificarea grosimii, greutății și formulei spumelor vâscoelastice și a spumelor de bază. Acest tip de saltea este bun pentru ameliorarea presiunii asupra articulațiilor dureroase. Multe saltele cu spumă cu memorie sunt mai scumpe decât saltelele cu arcuri standard.

Spuma cu memorie este afectată de temperatură. Într-un dormitor răcoros, o saltea cu spumă de memorie se va simți mai fermă decât într-un dormitor cald. Spuma cu memorie se înmoaie și se adaptează ca răspuns la temperatura și greutatea corporală. Spumele tradiționale de memorie iau forma corpul, creând o depresiune, iar traversele trebuie să se scurgă din momentul schimbării pozițiilor de somn.

Producătorii de saltele au abordat această problemă creând spuma de memorie „open-cell”, spumă de memorie cu spirală, spumă de memorie infuzată cu gel, canale de spumă tăiate în canal, straturi suport cu spumă reticulată și alte tehnologii pentru îmbunătățirea circulației aerului prin saltelele de spumă cu memorie.

3. Saltele din latex natural

Latexul este în general un amestec de latex natural, din arborele hevea brasiliensis și latex sintetic. Există, totuși, saltele naturale din latex care exclud produsele chimice pe bază de poliuretan. În funcție de procedeul folosit pentru a fi produs, latexul este mai moale, procedeul Talalay, sau mai dens și ferm, procedeul Dunlop.

▪️  Cu celula sa naturală deschisă, latexul Dunlop, permite o circulatie foarte bună a aerului în interiorul saltelei și asigură o temperatură constantă corpului în timpul somnului. Datorită designului structurii sale interne, susține foarte bine corpul în poziție corectă. Această saltea este ideală pentru persoanele care doresc să evite senzația de scufundare în saltea și caută un confort natural și o susținere corectă a corpului.

▪️  Latexul natural Talalay este mai elastic, mai respirabil, mai poros, mai adaptabil, mai moale, mai durabil, mai natural și mai sanatos, permițând o circulație foarte bună a aerului în înteriorul saltelei și asigurând o temperatură constantă corpului în timpul somnului, fără a genera niciun fel de încălzire.

4. Saltele din spumă de înaltă densitate

Inteligent latex sau open latex este realizat din cel mai recent și revolutionar material apărut în domeniul saltelelor din latex artficial. Latexul artificial cu celulația total deschisă, permite eliberarea totală a umidității în timpul somnului, oferă confort și ventilație totală și naturală structurii eleastice a saltelei. Astfel, se evita găurirea structurii și pierderea rezistentei acesteia. Densitatea ridicată a open latexului este garanția unei saltele de foarte bună calitate. Latexul artificial este mult mai elastic și mai rezistent la compresie și îmbătrânire. Saltelele cu spumă de înaltă densitate oferă confort și longevitate.

5. Saltelele hibrid, cu spumă și arcuri

Saltelele hibrid includ elemente de spumă de memorie, arcuri și / sau latex. În mod normal, o saltea hibrid este prevăzută cu un strat de spumă de memorie, latex sau un tip de spumă asemănător pe partea superioară a nucleului. Scopul unei astfel de saltele este de a încerca să ofere atât beneficiile unei saltele pe arcuri, cât și pe cele ale unei saltele cu spumă.

Saltelele cu spumă și arcuri sunt un hibrid, o construcție ce încorporează ambele soluții, de cele mai multe ori calitatea fiind superioară.

6. Saltelele cu materiale naturale

Saltelele cu materiale naturale sunt umplute cu fibre de bambus, aloe vera, argint și alte materiale care îți oferă un somn proaspăt, relaxant și benefic.

Indiferent de ce fel de saltea ai achiziționat nu uita că ea trebuie întreținută. În prima lună de utilizare întoarce salteaua odată sau de două ori, astfel încât structura și matlaseul să se așeze uniform. După aceea întoarce salteaua în funcție de cele 4 anotimpuri. Pentru curățarea saltelei folosește aspiratorul.

Odată la doi ani, dacă nu chiar anual, sunt indicate procedurile de curățare saltele de o firmă specializată, de profesioniști, ca cei de la care vor curăța nu numai praful dar și acarienii sau alți alergeni.

preloader