6 greșeli frecvente de întreținere a lenjeriei de pat

4 martie, 2020

Cât de bine îți cunoști propriul pat? Foarte bine, credem noi că vei spune, că doar petreci zilnic minim 8 ore în el. Cât de corect îți întreții lenjeria de pat, atunci? Bănuim că răspunsul nu este tot „foarte bine”, probabil pentru că nu ai acordat niciodată interes unui astfel de aspect. Realitatea este că lenjeria de pat poate deveni un pericol pentru sănătate, mai ales pentru copii și persoanele cu piele sensibilă, dacă nu este întreținută și curățată corect.

Cum să faci să nu ajungi într-un punct în care lenjeria de pat să-ți afecteze nu doar somnul, ci și sănătatea, vei afla din rândurile următoare în care îți prezentăm cele mai frecvente greșeli de întreținere a lenjeriei de pat:

 intretinere lenjerie de pat

1.Folosești detergenți foarte puternici

Omul modern din ziua de azi își spală lenjeria de pat, de cele mai multe ori, nu pentru că este murdară, ci pentru a-i împrospăta mirosul. Însă, un detergent foarte puternic pe lângă faptul că deteriorează mai repede țesătura, poate afecta persoanele cu pielea sensibilă sau cu fond alergic. Există detergenți blânzi care au capacitatea de a ajuta la îndepărtarea murdăriei chiar și la temperaturi scăzute.

2.Speli la temperaturi foarte înalte

Într-adevăr, bacteriile și acarienii nu rezistă la temperaturi de peste 60 de grade Celsius, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să speli lenjeria de fiecare dată la temperaturi foarte înalte. Poți alterna, spălând lenjeria o dată la temperatură înaltă folosind un detergent mai blând, altă dată speli cu mai mult detergent, dar cu o temperatură mai redusă. Lenjeria de pat dezinfectată și spălată de fiecare dată la temperaturi foarte mari se va deteriora mult mai repede, iar țesătura va deveni mai aspră. În plus, doar lenjeria de pat de bumbac poate fi spălată la temperaturi de peste 60 de grade, însă nu și cea din materiale sintetice, precum poliesterul.

3.Speli lenjeria de pat cu alte rufe

Dacă vrei ca lenjeria ta să își păstreze moliciunea țesăturii și culoarea, evită să speli lenjeria cu alt tip de materiale. O lenjerie de pat ar trebui spălată singură fără a mai adăuga alte haine alături, pentru a nu încărca foarte tare cuva. Lasă suficient loc pentru ca așternuturile să poată fi curățate și limpezite corespunzător.

4.Nu ții cont de culoarea lenjeriei de pat

Nu doar materialul este important în întreținerea lenjeriei de pat, ci și culoarea acesteia. Dacă folosești un detergent puternic la o lenjerie de culoare închisă, ar trebui să te aștepți ca materialul să se decoloreze. Albul și nuanțele deschise sunt preferate când vine vorba de lenjerie de pat deoarece rezistă la detergenți și temperaturi înalte, în plus albul induce o senzație de calmitate și relaxare.

5. Folosești frecvent uscătorul de rufe

Bumbacul face parte din categoria țesăturilor care își modifică proprietățile destul de ușor. Astfel, uscarea unei lenjerii de bumbac ar trebui să se realizeze la temperatura camerei, fără intervenția uscătoarelor de rufe electrice. Nici uscarea lenjeriilor de pat din bumbac sub acțiunea razelor puternice ale soarelui nu este de dorit. Cea mai bună soluție pentru uscarea lenjeriei de pat o reprezintă uscarea la aer într-un spațiu cu multă lumina naturală, dar nu în bătaia directă a soarelui.

6.Aranjezi patul și lenjeria în fiecare zi

Un pat aranjat este semnul unei persoane ordonate, dar totuși aceasta nu e cea mai bună idee dacă vrei să stai departe de acarieni. Studiile au arătat că un pat nearanjat este un mediu mai puțin predispus la acumularea tuturor tipurilor bacterii și acarieni, deoarece lenjeria și implicit salteaua patului sunt mult mai aerisite.

Chiar dacă lenjeria de pat este spălată corespunzător, nu doar de ea depinde sănătatea ta și a familiei tale. Salteaua de pat este un mediu propice pentru dezvoltarea acarienilor și a bacteriilor. Curățarea în profunzime a saltelei de către specialiști în servicii profesionale de curățenie este necesară pentru a te bucura de un mediu de dormit curat și sănătos.