5 tipuri de bacterii și microbi care se ascund în covorul tău

25 august, 2018

200.000 de germeni se găsesc în doar un centimetru pătrat de covor! Poate că nu ar trebui să ne mire dacă ne gândim că o bacterie se multiplică în 20 de minute. Dar, într-adevăr e trist ținând cont că în fiecare încăpere din casă există un covor de minim 1 metru pătrat. Nu insistăm să facem calculul bacteriilor și microbilor din toată casa pentru că s-ar putea să nu mai dormim bine la noapte. Dar totuși, dacă ai nevoie de servicii de curățare profesională și igienizare a covoarelor, a mochetelor și a canapelelor, la ajusto.ro găsești specialistul potrivit!

Covoarele reprezintă un mediu propice de dezvoltare a multor microbi periculoși pentru sănătate. Dacă vrei să știi ce anume există în covorul din propria casă, de ce este periculos pentru sănătate și cum poți preveni dezvoltarea microorganismelor dăunătoare, citește în continuare:

5 tipuri de bacterii și microbi care se ascund în covorul tău

Mucegai. Format din fungi microscopici, mucegaiul este prezent acolo unde există un grad de umiditate foarte mare. Covoarele din baie sau covoarele din alte încăperi unde există umiditate crescută sau infiltrații de apă, de la tevi sparte sau ghivece cu flori, pot conține mucegai. Primul semn că un covor prezintă mucegai este decolorarea lui, de asemenea mirosul de pământ ud poate indica prezența mucegaiului. Numeroase studii au confirmat faptul că există o legătură strânsă între mucegai și afecțiunile la nivelul căilor respiratorii. Dacă și tu ai observat pete de mucegai pe covor, folosește o soluție formată din bicarbonat de sodiu și apă, după aceea spală în mod obișnuit covorul și clătește-l foarte bine.

Bacteria – Escherichia Coli. Responsabilă de infecţiile digestive, E-coli este o bacterie luată pe încălțările pantofilor din toalete publice, restaurante și trotuare și adusă pe covoarele din casă. Aceasta bacterie poate supraviețui zile și chiar săptămâni pe podeaua și covorul din locuință și pot ajunge să îți invadeze spațiul personal. Soluția este mai mult decât simplă, nu intra încălțat în casă și spălă podelele și covoarele periodic.

Acarienii. Deși sunt inofensivi omului, excrementele produse de acarieni pot provoca alergii, în special copiilor și persoanelor cu sistem imunitar slăbit. Cel mai adesea se găsesc în particulele de praf, de aceea covoarele sunt o sursă mare de acarieni. Aspiră-le frecvent și apelează din când în când la serviciile profesionale pentru o igienizare și aspirare cu aburi.

Puricii. Animalul tău de companie sau chiar tu puteți aduce purici, de afară în propria locuință. Chiar dacă par inofensivi pentru că sunt extrem de mici, aproape insesizabili, puricii sunt purtători de agenți patogeni și pot transmite boli de la animale la oameni, iar ciupiturile lor pot provoca reacții alergice mai ales copiilor mici. Cea mai bună metodă de prevenire și eliminare a puricilor este curățenia: spălarea lenjeriilor de pat și aspirarea covoarelor, dacă însă nu îi puteți elimina în acest mod, folosiți o soluție de exterminare.

Ciuperca piciorului. Micoza piciorului este cauzată de o ciupercă microscopică ce se găsește la nivelul solului, pe podele umede sau în covoare. În acest caz, atât igiena picioarelor, cât și curățenia casei ajută la prevenirea acestei afecțiuni des întâlnite. Infecția poate fi ușor contractată de la piscine și ștranduri, așadar poartă întotdeauna încălțări adecvate de plajă, iar în casă asigură-te că porți șoseste, mai ales dacă ai un copil mic căruia, se știe, îi place să se joace pe covor.

preloader