5 soluții istețe pentru cămară de alimente de la bloc

11 septembrie, 2020

Odată cu toamna, acordăm mai multă atenție unei anumite zone din casă: cămara cu alimente. Fie o reorganizăm pentru depozitarea tradiționalelor dulcețuri și murături, fie o amenajăm pentru prima dată, cămara cu alimente înseamnă o provocare mai ales dacă vorbim de un spațiu restrâns, improvizat, cum este la bloc.

Dacă ai o nișă în peretele bucătăriei, exploatează-i cât mai eficient suprafața. Dacă dispui de o cameră separată, oricât de mică, profită atunci de spațiu pentru a-l amenaja cât mai eficient. Dacă balconul este singura variantă, atunci alege cele mai eficiente sisteme de depozitare. Cămara este foarte utilă pentru orice bucătărie, dar pentru un apartament la bloc poate fi absolut esențială.

Iată așadar câteva idei pentru a amenaja o cămară de alimente la bloc:

1. Optează pentru rafturi metalice

Rafturile metalice sunt soluția ideală pentru depozitare într-o cămară deoarece sunt foarte versatile. Ușor de amplasat, mutat și curățat, ai la dispoziție rafturi metalice de toate formele și dimensiunile și pot fi folosite în mai multe scopuri. Cu rafturile metalice, vizibilitatea produselor depozitate crește, borcanele și conservele putând fi localizate mai ușor și rapid. În plus, inventarierea și organizarea acestora vor fi mult mai simple, deoarece produsele sunt fie la nivelul ochilor, fie ușor de reperat.

2. Alege polițe de lemn

Atunci când vrei o soluție de depozitare pentru o nișă creată în peretele bucătăriei, polițele de lemn sunt o variantă excelentă, atât din punct de vedere al designului, cât și al rezistenței. Alege polițe din lemn înguste, cu o adâncime mică, dar cât mai lungi și repartizate unele deasupra celorlalte, pe înălțimi diferite, astfel încât să încapă borcane de diferite mărimi.

3. Montează dulapuri cu sertare glisante

Dacă vorbim de o cămară amenajată pe balcon, dulapurile cu rafturi sunt probabil cea mai bună opțiune din punct de vedere estetic, dar și funcțional. Pe de-o parte, balconul tău va arăta bine, ca o extensie a casei, pe de altă parte borcanele și produsele depozitate vor fi protejate de lumina soarelui. O soluție ingenioasă sunt sertarele cu sistem de glisare care se deschid și închid foarte ușor, oferind acces la orice obiect din interiorul acestora.

4. Alege o ușă culisantă sau cu deschidere spre exterior

Ceea ce trebuie să ne intereseze nu este neapărat materialul din care este realizată ușa, ci modul de deschidere: spre interior, spre exterior sau prin culisare. O ușă care se deschide greu și mai mult încurcă este ultimul lucru pe care și-l dorește cineva într-un spațiu și-așa mic. Ușa care se deschide în exterior este opțiunea potrivită pentru că oferă mai mult spațiu în interiorul cămării și nu încurcă accesul la provizii. Ușile înspre interior limitează accesul la rafturi și etajere și mai ales la cele stocate în cămară.

5. Integrează rafturi cu caracteristici speciale

Dacă vrei să folosești eficientul spațiul pe care îl ai la dispoziție în cămară, gândește-te să integrezi rafturi cu caracteristici speciale cum ar fi lăzi pentru legume și fructe, rafturi pentru sticlele de vin, bare suspendate pentru alimentele uscate, cât și mânere și agățătoare pentru crătiți și alte obiecte din bucătărie.

Pentru eficientizarea spațiului, ordinea în care așezi lucrurile în cămară este importantă, astfel pune produsele pe care le folosești cel mai mult pe rafturile din față, cât mai accesibil. Pentru ca proiectul amenajării acestui spațiu din casa ta să fie un succes, poți apela la specialiștii în amenajări interioare ajusto.ro care îți pot compartimenta spațiul corect și oferi cele mai bune sfaturi de proiectare!