5 lucruri de luat în calcul atunci când alegi surse de iluminat pentru interior

7 iulie, 2018

Pe cât de mult ne bucură lumina naturală, pe atât de puțin avem parte de ea în viața de zi cu zi. Cu toate eforturile designerilor de a introduce lumina naturală în ambient, acasă, la birou și în marea majoritate a locurilor pe care le frecventăm zilnic, avem parte în mare parte de lumină artificială.

Chiar dacă nu conștientizăm, lumina artificială ne afectează capacitatea de concentrare, productivitatea și dispoziția generală, în timp ce lumina naturală are un impact pozitiv asupra stării noastre emoționale.

De aceea este foarte important crearea unui ambient plăcut prin alegerea corectă a modalităților de iluminare, cât și a designului corpurilor de iluminat. Ca să ajungi la un mediu plăcut vizual și odihnitor privirii sunt necesare mai multe tipuri de corpuri de iluminat poziționate strategic în încăpere.

Ce să iei în calcul atunci când alegi sursele de iluminat pentru interior?

Îți prezentăm 5 aspecte de luat în calcul atunci când alegi sursele de iluminat pentru interior:

▪️ Iluminatul punctual

Sursele de iluminat interiorul unei încăperi vor fi așezate în funcție de activitatea desfășurată, conceptul purtând numele de iluminat punctual. Într-o cameră pot exista atât surse de lumină de ambianță, cât și surse de lumină de activitate destinată așa cum sugerează și numele unor activități specifice. Pentru o masă de lucru sau un fotoliu în care se obișnuiește citirea cărții favorite este nevoie de o sursă de iluminat prin care lumina este concentrată. Lampa de ambianță are o acoperire mult mai mare, ea livrând lumină în întreaga încăpere, devenind astfel lumina principală a camerei.

Există de asemenea iluminatul de accent fоlоѕіt pentru a еvіdеnţіа un аnumіt punct focal, сum ar fі un tablou, o ѕсulрtură ѕаu сhіаr un sticker арlісаt ре реrеtе. Iluminatul decorativ este asigurat de veioze colorate, lămpi de masă care imită lumânările, dar și diferite soluții de iluminat neconventionale, cum ar fi corpurile de iluminat create din obiecte refolosite.

▪️ Poziția și tipul corpului de iluminat

În funcție de activitate, în zonele clar destinate pentru diferite ocupații se vor alege poziția și tipul corpului de iluminat. Un lampadar lângă canapeaua din living este foarte util, la fel ca o lumină deasupra blatului de lucru din bucătărie. De asemenea, într-un apartament de bloc un candelabru este nepotrivit, mult mai potrivită pentru înălțimea camerei fiind o lustră de dimeniuni mici sau o plafonieră.

În dormitor, în afară de lumina lămpii din tavan se pot amplasa pe noptiere veioze sau direct aplice pe perete în zona patului pentru un efect de lumină difuză. Pe hol, pentru că nu există lumină naturală pe lângă iluminatul de la plafonieră mai sunt indicate și aplicele de perete, a căror lumină plasată mai jos sporește vizibilitatea la nivelul pardoselii.

– Corpurile de iluminat de tavan sunt candelabrul, lustra și plafoniera și reprezintă corpuri de iluminat centrale. Candelabrul are un design deosebit, de dimensiuni mai mari, utilizat în livingurile cu stil elegant sau clasic. Plafonierele sunt potrivite pentru hol sau baie, pe când lustrele se potrivesc în dormitor, bucătărie sau camera copilului.

– Corpurile de iluminat de perete sunt aplicele, utile pe holuri, în zonele ce necesită iluminat secundar și chiar în zona scărilor, între etaje.

– Corpurile de iluminat independente sunt reprezentate de veioză, lampă și lampadar, și pot fi montate în orice zonă din casă și mutate ușor. Veiozele și lămpile sunt de dimensiuni mici și sunt așezate pe diferite obiecte de mobilier. Lampadarele sunt înalte și nu necesită susținere din partea unui alt obiect, luminând o suprafață mult mai mare decât veiozele și lămpile.

▪️ Designul corpurilor de iluminat

Sursele de iluminat au devenit accesorii perfecte pentru decorarea încăperilor, completând ambientul nu numai prin lumină ci și prin design. În acest sens există în comerț o mulțime de modele, acoperind o gamă variată, de la clasic la contemporan sau modern.

Pentru stilul clasic se recomandă corpurile de iluminat în nuanțe închise, nuanțe de crem și maro, cu ornamente decorative care fac acord cu mobilierul sau podeaua de lemn.

Pentru spațiile moderne, nuanțele recomandate sunt cele deschise, calde (galben, portocaliu), combinate și cu culori reci (gri și albastru) ce dau senzația de dilatare a spațiului. Finisajele cromate dau un aspect elegant și modern casei. Aici trebuie acordată importanță nu doar finisajului corpului de iluminat cât și becului, atât forma cât și culoarea duliei sau modul cum se direcționează lumina.

▪️ Planul de iluminat al locuinței

Pentru fiecare cameră se va face un plan de iluminare, pornind de la tema de decorare a ambientului general. În funcție de mobilă și de stilul ales se vor fixa zonele de iluminare și va fi stabilit tipul de lumină necesară. Pornind de la această analiză se vor alege corpurile de iluminat și zonele lor de fixare.

Este de preferat să nu alegeți seturi din două sau trei piese, ci să combinați corpuri de iluminat diferite pentru că vor fi mai vizibile și vor crea o atmosferă mai plăcută. O asortare a corpurilor de iluminat între ele poate părea lipsită de originalitate, în opinia deginerilor de interior fiind mult mai spectaculoasă o asortare a lămpilor cu piesele de mobilier.

▪️ Iluminatul cu LED

Odată corpul de iluminat ales se va alege și becul potrivit, în funcție de lumina emanată și durata de viață. Tehnologic vorbind, suntem în perioada post tranziție de la iluminatul cu incandescență sau cel cu halogeni la iluminatul cu LED. Această tehnologie este mai economică, consumul de energie fiind mult mai mic, dar și mai performantă, pentru că avem nu doar variația de luminozitate asigurată ci și temperatura de culoare a luminii.

De aceea, nu vom mai cumpăra becuri după câți watt consumă, ci după câtă luminozitate dau, adică lumeni.

Bec cu LED

Luminozitate

Bec clasic incandescență

4.0 W 250 lm

25 W

8.0 W

600 lm

40 W

9.5 W 806 lm

60 W

Becul cu LED oferă și o diferență de temperatură de culoare la aceeași luminozitate, variind de la alb strălucitor, la alb cald, alb, alb rece și lumină naturală rece, pe o scară de la 2700 K până la 6500 K. Becurile cu LED se găsesc în toate variantele de socluri și de forme, multe dintre ele fiind chiar ornamentale.

Dincolo de alegerea unor corpuri de iluminat frumoase, care ține în definitiv de propriul gust, trebuie luat în calcul aspectul practic, ce ține de amplasare, modalitatea de fixare, conectarea la o sursă de curent, puterea de consum. În astfel de situații este recomandat să solicitați sfatul unui specialist pentru că siguranța familiei este cel mai de preț lucru!