5 Sfaturi Ajusto: Metode de purificare a aerului din locuință

9 aprilie, 2021

Deși ne vine greu probabil să credem acest lucru, aerul din interior este mai poluat decât cel din exterior. Specialiștii în protecția mediului susțin că aerul din casele moderne este contaminat din cauza unor substanțe toxice provenite din fumul de țigară, soluțiile de curățare, mucegaiul, vopselurile și materialele folosite pentru fabricarea anumitor produse, precum plumbul sau formaldehida.

Statisticile arată că aerul din interiorul locuințelor conține de 5 ori mai mulți agenți contaminanți decât cel din mediul exterior. Calitatea proastă a aerului de interior este asociată cu probleme de sănătate pe termen scurt și lung, precum: alergiile, afecțiunile respiratorii, durerile de cap, iritații ale ochilor, debutul bolilor cardiovasculare.

Există din fericire anumite metode de reducere a gradului de contaminare a aerului dintr-o casă, iată 5 metode de purificare a aerului din propria locuință:

purificare aer casa

1. Plante în ghiveci

Cu toții știm de la școală că plantele au rolul de a elibera oxigen în timp ce folosesc dioxidul de carbon din mediul exterior pentru a trăi. Astfel, odată cu introducerea lor în casă se va îmbunătăți calitatea aerului rezultând contracararea efectelor negative ale poluării aerului domestic precum problemele respiratorii, durerile de cap sau senzațiile de amețeală. Plantele de apartament cresc umididatea și scad cantitatea de praf din aer cu până la 30%, reducând astfel factorii care favorizează răcelile.

2. Aerisirea frecventă

Un prim motiv pentru care ar trebui să aeriseşti cât mai des des o încăpere este acela că lipsa ventilării corecte a aerului conduce la privarea organismului de oxigen. Materialele din care sunt confecţionate multe obiecte din casă conțin substanțe periculoase, precum fenolii, formadelhida sau laurilsulfatul de sodiu, care nu doar că produc probleme respiratorii sau tulburări endocrine, ci cresc şi riscul de cancer.
De asemenea, se știe că aerul din interior neventilat este cel mai bun mediu de dezvoltare şi propagare a microorganismelor periculoase, precum virusurile și bacteriile.

3. Folosirea soluțiilor de curățare preparate în casă

Dacă ai citit de curiozitate etichetele soluțiilor de curățare din magazine, probabil ai observat o mulțime de denumiri necunoscute. Acestea sunt substanțe cu potențial toxic foarte mare și conțin în proporție mare amoniac şi hidroxid de sodiu (soda caustică). Vaporii emanați de aceste substanțe sunt foarte periculoși, tocmai de aceea pentru a evita contaminarea aerului din casă, este recomandată măcar pentru întreținerea zilnică folosirea soluțiilor preparate în casă.

4. Renunțarea la fumat în interior

Există o mulțime de motive și beneficii pentru a renunța la fumat. Pe lângă faptul că economisești bani, poți vedea imediat beneficiile pentru sănătate. Dacă însă nu reușești să renunți la fumat, încearcă să eviți fumatul în interiorul casei. Substanțele din tutun sunt una dintre sursele importante de poluare din interiorul locuințelor, cu impact direct asupra sănătății.

5. Folosirea unui purificator de aer

Funcția de filtrare a aerului este cea mai importantă funcție a unui purificator de aer. Indiferent de natura sistemului de filtrare, purificatorul va circula aerul și va înlătura particulele din aer, eliminând astfel nu doar praful, ci și alte particule care poluează aerul din interior.
Aparatele de condiționat moderne nu au rolul numai de a răci aerul si de a spori confortul utilizatorilor ci si optiunea de a curata si purifica aerul de microorganisme, alergeni si praf.

preloader