5 Sfaturi Ajusto: Lucrări de grădinărit în Iunie

3 iunie, 2021

Prima lună de vară, luna Iunie, este luna în care apar primele roade în grădina de legume, trandafirii și crinii înfloresc din plin, în timp ce bulbii florilor de primăvară se scot pentru a fi pregătiți pentru anul viitor. Acum are loc formarea recoltei, și pentru ca aceasta să fie bogată, plantele trebuie ajutate.

Iată așadar care sunt lucrările de grădinărit pentru luna Iunie de care ste bine să ții cont dacă vrei o curte demnă de toată admirația:

gradinarit luna iunie

1. Scoaterea bulbilor de primăvară

Nu lăsa în pământ bulbii florilor de primăvară mai ales dacă se află alături de plante care au nevoie să fie udate mult în timpul verii, deoarece nu vor agrea umiditatea și vor putrezi. Cel mai bine este să scoți bulbii, ca de exemplu cei de lalele și zambile, și să-i depozitezi într-un loc uscat, răcoros și bine aerisit, până la toamnă. Bulbii de narcise galbene și ghiocei pot fi lăsați în pământ pe tot parcursul anului.

2. Curățarea trandafirilor

Trandafirii sunt primele flori de vară care înfloresc abundent începând cu jumătatea lunii mai. Tocmai de aceea trebuie îngrijiți cu atenție dacă vrem ca grădina noastră să radieze în culori. În primul rând, se îndepărtează florile care s-au scuturat deja la soiurile de trandafiri urcători. În acest fel se prelungește perioada de înflorire. De asemenea, se verifică ca trandafirii să nu aibă păduchi de frunze și se înlătură eventualele atacuri. În această lună ai grijă să dirijezi trandafirii cățărători cu înflorire continuă și pe cei cu o singură înflorire. Leagă lăstarii noi pe măsură ce cresc, deoarece altfel încep să atârne.

3. Prevenirea dăunătorilor pentru legume

Dăunătorii din grădină pot să fie eliminați pe cale naturală, cu ajutorul plantelor. Urzica, coada calului, usturoiul sau pelinul sunt plante care au rol de îndepărtaare a păduchilor de frunze.
În această perioadă se copilesc roșiile. Copilii nu trebuie rupți de la baza, va trebui să lăsăm o codiță de 1-1,5 cm. De asemenea, pentru ca legumele să se dezvolte frumos, trebuie să ai grijă să plivești straturile ori de câte ori este nevoie.

4. Administrarea îngrășămintelor

Rodirea îmbelșugată este imposibilă, dacă în sol sunt puține substanțe nutritive. Ai grijă de aceasta încă de la etapa înfloririi și hrănește plantele cu îngrășăminte complexe, adaptate tipului. Trandafirul de exemplu are nevoie de un sol bogat în nutrienți. Alege un activator de sol care susține pătrunderea și retenția substanțelor nutritive în sol. De asemenea, optează pentru îngrășăminte organice pe care să le pui în sol deoarece și ele stimulează creșterea.

5. Pregătirea sistemului de irigat

Din iunie până în august, ba chiar septembrie, irigarea grădinii devine esențială odată cu creșterea temperaturii, așa că asigură-te că udatul zilnic devine ca o rutină. Bordurile, straturile, ghivecele și vasele, coșurile suspendate și chiar gazonul trebuie udate regulat, altfel plantele se vor ofili și vor muri. Pentru a economisi apa, gândește-te să implementezi în grădină un sistem de apă pentru colectarea apei de ploaie. Plantele iubesc apa de ploaie naturală, deoarece are un ph neutru și este lipsită de calcar.

preloader