5 probleme frecvente ale aparatului de aer condiționat

22 august, 2018

Principalele probleme ale aparatelor de climatizare se datorează, în special, instalării necorespunzătoare sau cel mai adesea întreținerii necorespunzătoare.

O instalare incorectă a aparatului de aer condiționat poate duce la scurgeri ale lichidului de răcire, la o circulație necorespunzătoare a lichidului în conductele de răcire și deci o circulație slabă a aerului în încăpere. De asemenea poate exista și situația când umplerea aparatului de aer condiționat cu lichid de răcire nu a fost făcută în conformitate cu instrucțiunile și specificațiile producătorului. Toate aceste neajunsuri sunt vizibile la scurt timp după instalare și se remediază ca atare.

Mult mai importante îmi par problemele ce apar destul de frecvent ca urmare a unei întrețineri necorespunzătoare și care pot cauza neplăceri majore în perioada caniculară.

Este bine să știi care sunt cele mai frecvente 5 defecțiuni ce pot să apară la aparatele de aer condiționat pentru a-ți fi mai ușor să le identifici și să le soluționezi la timp.

1. Apariția unor zgomote nefirești

Funcționarea zgomotoasă, la un nivel altul decât cel anterior, poate fi unul din primele semne care te pot avertiza despre apariția unor probleme la aparatul de aer condiționat.

▪️ Nivelul de zgomot crescut la unitatea internă se poate datora murdăririi și îmbâcsirii turbinei. Nerezolvarea problemei poate duce la griparea rulmeților sau chiar ruperea turbinei, defect mult mai greu de rezolvat și mult mai costisitor.

▪️ Scârțâitul apărut la unitatea internă poate fi datorat ventilatorului. Pentru a verifica această ipoteză, porniți aerul condiționat doar pe ventilație și probați dacă zgomotul încă persistă. Dacă răspunsul persistă, atunci problema este la ventilator, însă nu ezitați să apelați și la opinia unui specialist privind această situație.

▪️ Nivelul de zgomot crescut la unitatea externă este foarte posibil să fie de la cureaua ventilatorului de la unitatea externă.

2. Apariția unor mirosuri neplăcute

Una dintre cele mai frecvente probleme ale aparatelor de aer condiționat este legată de mirosul respingător, cauza fiind lipsa de îngrijire a aparatului de aer condiționat, ce depozitează praf în filtrele ce devin cu timpul îmbâcsite, emanând un miros neplăcut. Trebuie să aveți grijă și la evaporator, precum și la tăvița de condens și furtunul de evacuare a apei. Toate acestea sunt locuri unde se depozitează adesea murdărie, reprezentând cauza mirosului respingător degajat de aerul condiționat.

Se recomandă igienizarea regulată, care să înlăture impuritățile care ar putea cauza îmbâcsirea pieselor și scăderea randamentului aerului condiționat.

3. Bobine înghețate

O altă problemă comună este înghețarea bobinelor, sub forma unor blocuri de gheață, care împiedică aerul să circule. Problema este ușor de remediat, nu trebuie decât să oprești aparatul și să folosești un uscător de păr care să topească gheața acumulată. În situația în care problema se instalează frecvent, se impune o evaluare completă a unității de aer condiționat, de către un service specializat.

4. Drenarea slabă a condenselor unității interioare

Atunci când observi că din unitatea interioară a sistemului de aer condiționat se scurg picături de apă este clar că există o problemă la nivelul liniei de condensare. Cel mai probabil, furtunul prin care se elimină condensul este înfundat cu depuneri de murdărie. Curăță linia de scurgere din condensator, cu ajutorul unei soluții de apă caldă și înălbitor. Repetă procesul până când lichidul se scurge fără probleme, astfel încât apa să nu mai rămână blocată în interior. Există și alte cauze care determină producerea acestor pierderi de apă și în acest caz, se recomandă o verificare generală a sistemului, de către un service specializat.

5. Aparatul de aer condiționat nu funcționează la performanță maximă

Cele mai grave probleme ale aparatului de aer condiționat apar atunci când acesta nu mai funcționează la performanță maximă sau funcționează la un randament scăzut. Primul pas spre a indentifică problema este să verificam setările aparatului, precum și funcționalitatea telecomenzii. Dacă ați exclus aceste ipoteze, este probabil ca problema sa fie în turbina îmbâcsită sau uzată, care nu mai poate atinge nivelul de debit al aerului cerut. Filtrele îmbâcsite și evaporatorul sunt și ele o cauză posibilă.

Dacă aparatul de aer condiționat nu mai funcționeză la performanța nominală, asta înseamnă că sistemul a pierdut agent refrigerant, iar în această situație este indicat să se realizeze reumplerea sistemului. Recomandarea noastră este să apelați cu încredere la o firmă specializată de mentenanță și service, pentru a diagnostica aparatul și a oferi o soluție problemei identificate.

Există numeroase probleme ce pot afecta aparatul de aer condiționat, însă putem prelungi viața acestuia prin revizii și igienizări regulate. În cazul unor probleme minore, puteți interveni și remedia situația, însă complexitatea acestor dispozitive face ca prezența specialiștilor să fie aproape întotdeauna necesară.

Pentru operația de curățare aer condiționat nu ezitați să apelați la specialiștii noștri, care vă vor asigura servicii de calitate cu o eficiență maximă și la un preț foarte convenabil.