5 mozaicuri inedite pentru casă din bucățile de ceramică spartă

5 septembrie, 2019

Dacă ați vizitat Barcelona, garantat ați văzut și parcul Guell realizat de marele arhitect Antoni Gaudi, nu-i așa? Majoritatea construcţiilor din parc sunt înfrumuseţate de originalele mozaicuri colorate numite trencadís, compuse din fragmente mici de ceramică şi sticlă.

Ce spui să aduci o mică parte din frumusețea acelui loc, chiar la tine acasă cu ajutorul mozaicurilor? Bucățile de gresie, faianță sau marmură, bucățile de porțelan de la ceștile de cafea preferată, sunt materiale excelente pentru decorațiuni creative, dar și pentru a schimba viziunea clasică a pereților decorați cu faianță în modul clasic. 

Așadar, dacă ai de gând să refolosești bucățile rămase de porțelan, gresie și faianță care ți-au rămas în urma amenajării interioare a casei și să realizezi mozaicuri din ceramică spartă, îți prezentăm câteva idei deosebite: 

1. Ramă foto sau ramă pentru o oglindă

O ramă absolut banală din lemn sau plastic poate primi șansa la o nouă viață în decorul casei tale dacă alegi să-i schimbi înfățișarea. Rama foto sau rama pentru oglindă realizată din bucăți de ceramică spartă poate lua un aspect elegant sau modern, vintage sau boem, în funcție de materialele și nuanțele folosite. Dacă vrei o ramă foto perfectă pentru un dormitor romantic, atunci alege bucăți de ceramică în culori pastel, cu imprimeuri florale.

2. Mobilier de grădină

Ploi, vânt și praf, mobilierul de grădină este supus multor factori dăunători. Atunci când materialul este unul rezistent și ușor de spălat, situația devine ceva mai simplă. Dacă ai o măsuță veche de grădină din fier și vrei să o arunci, noi îți propunem să te răzgândești și să-i dai o nouă față.

Recondiționează materialul cu puțină vopsea și cu ajutorul bucăților de gresie sau faianță spartă. De asemenea, dacă ai o bancă din beton pe care vrei să o transformi poți să o „îmbraci” în mozaic. Nu e o treabă ușoară, necesită timp și migală, însă efectul garantăm că va fi unul senzațional.

3. Decorațiune pentru casă

Cu ajutorul ipsosului de modelaj care se găsește în magazinele de construcții, poți face un model original de decorațiune pentru casă. De exemplu, poți modela o literă de la inițiala numelui copilului sau poți da o formă de genul inimii pe care să le decorezi cu bucăți mici de ceramică spartă. Persoanele mai creative și cu ceva mai multă îndemânare pot face diverse forme, în funcție de culorile bucăților de ceramică pe care le au la dispoziție, de genul florilor, animalelor, soarelui și stelelor etc.

4. Ghiveci de grădină

Dacă ai un ghiveci ceramic încă funcțional, dar a cărui culoare s-a deteriorat din cauza soarelui puternic și a intemperiilor, însă nu-ți dorești să-l arunci la gunoi, poți să-l recondiționezi cu ajutorul bucăților de ceramică spartă. Ai nevoie de un lipici bun pentru ceramică, de o foaie de șmirghel cu granulație mai mare pentru finisarea marginilor și de o bună coordonare mână-ochi. 

5. Perete decorativ în baie sau bucătărie

În timp ce unele persoane cumpără gresie nouă pentru a decora pereții băii sau bucătăriei, tu poți merge pe o variantă nonconformistă și poți refolosi bucățile de gresie spartă pentru a forma un perete decorativ tip mozaic. 

Tehnica placării cu mici bucăți de ceramică a unei suprafețe, indiferent că vorbim de perete sau un obiect decorativ, pentru a obține un mozaic este accesibilă oricui, iar partea cea mai bună e că vei obține un produs unicat. Ai nevoie de un adeziv obișnuit pentru placarea faianței și de un clește cu ajutorul căruia să rupi piese mici din plăcile de gresie sau faianță mai vechi.

Aranjează bucățile de ceramică pe o suprafață plană, de preferat jos sau pe o masă cu o dimensiune similară cu ceea ce vrei să obții, astfel încât să realizezi modelul care îți place cât mai exact. În timpul acestei proceduri poți să mai rupi cu cleștele marginile pieselor, pentru a le face să se potrivească perfect, însă ține cont ca bucățile de ceramică să aibă aceeași grosime pentru ca suprafața creată să nu iasă denivelată. Odată ce adezivul s-a uscat, aplică chitul de rosturi pe toată suprafața și șterge imediat cu ajutorul unui burete umezit, fără să apeși. 

Așadar, înainte de a arunca bucățile sparte de faianță și gresie sau cioburile de la serviciul de cafea preferat, gândește-te dacă nu ai putea să le refolosești într-un mod cu totul diferit. Dacă ai nevoie de ajutor în procesul de renovare apartament, solicită o ofertă personalizată de la specialiștii ajusto.ro