5 lucruri periculoase din casă de care probabil habar nu ai

11 februarie, 2021

Este un fapt cunoscut că expunerea la substanțe chimice nocive are efecte asupra sănătății. Producția de substanțe chimice este în creștere la nivel mondial și se află într-un proces permanent de dezvoltare și utilizare a unor substanțe noi. Mai mult, nu toate substanțele prezintă efecte imediate, unele pot cauza boli mult mai târziu în viață, precum în cazul perturbatorilor endocrini care scad fertilitatea și cauzează creșterea nivelului de colesterol și obezitatea. Așadar, atenția față de ce ne putem feri și grija față de ce este considerat periculos devine din ce în ce mai justificată.

De la produse de îngrijire, până la obiecte de mobilier, unele dintre lucrurile pe care le achiziţionăm ne pot face mai mult rău decât bine. Află în cele ce urmează ce produse ar putea să îţi pună sănătatea în pericol:

produse periculoase casa

1. Bateriile

Probabil ai observat atunci când ai lăsat multă vreme o baterie în sertarul unui dulap, că aceasta a început să corodeze. Odată ce bateria începe să se deterioreze, substanțele toxice vor fi eliminate în exterior. Plumbul și cadmiul, care fac parte dintr-o baterie sau acumulator, sunt astfel de substanțe despre care se știe că afectează negativ rinichii, ficatul și sistemul nervos. În plus, cadmiul este recunoscut ca fiind și cancerigen. Ce trebuie să faci? Du bateriile și acumulatoarele pentru reciclare, imediat după ce se uzează, la un punct de colectare sau în magazinele unde primesc astfel de produse, vei vedea recipiente mari din plastic chiar la intrare.

2. Odorizantele de cameră

Chiar dacă rolul lor este de a împrospăta aerul din casă, substanțele pe care le conțin pe lângă aromele plăcute pot fi toxice pentru organism, mai ales că sunt eliberate într-un spațiu mic. Odorizantele de aer conțin mulți compusi organici volatili, cum ar fi dioxidul de azot, acetona, clormetanul sau dioxanul. Indiferent de forma lor de prezentare, spray, lumânări parfumate, geluri sau bețișoare aromate, toate conțin aceste substanțe toxice.

3. Mobilierul din pal de calitate slabă

Mobilierul ieftin realizat din materiale de calitate proastă poate conține formaldehidă, o substanță cancerigenă periculoasă pentru sănătatea omului. Mai ales persoanele foarte sensibile pot avea o senzație de usturime a ochilor, nasului sau gâtului, precum și tuse, greață și iritații ale pielii. Atunci când vrei să cumperi un produs de mobilier nou, interesează-te de standardele de calitate ale producătorului.

4. Produsele antibacteriene

Triclosanul şi triclocarbanul sunt două dintre cel mai des întâlnite ingrediente din săpunurile şi produsele de curăţenie antibacteriene. Produsele de îngrijire personală care conțin aceste două ingrediente sunt asemănătoare cu medicamentele fără prescripţie medicală. Acestea nu trebuie folosite excesiv de des sau în cantitate foarte mare. În plus, există cercetări care susțin că triclosanul şi triclocarbanul contribuie la creşterea incredibilă a numărului de bacterii rezistente la medicamente.

5. Imprimanta

Există cercetări care susțin că imprimantele laser aruncă în aer mici particule de pudră de imprimat, care ne ajung în plămâni. Prin urmare, s-ar putea să te îmbolnăvești de plămâni mai ales dacă ai o predispoziție către alergii sau astm. Dacă îți instalezi o imprimantă acasă, pune-o într-o cameră bine ventilată, deoarece cu cât spaţiul în care funcţionează imprimanta este mai închis, cu atât este mai mare pericolul.

preloader