5 idei pentru amenajarea grădinii cu flori de sezon

25 septembrie, 2018

Nu greșești dacă consideri grădina de lângă casă ca pe o adevărată fericire în viața ta, pentru că aici poți ieși la un grătar cu familia, să stai la un „taifas” cu prietenii sau să te relaxezi pur și simplu în leagăn sau într-un fotoliu de ratan cu cărțile sau revistele preferate. Dar pentru a savura cu adevărat aceste clipe ai nevoie de o amenajare cât mai frumoasă și originală a curții cu flori de sezon.

Dacă nu aveți soluție la începutul noului sezon, echipa noastră de specialiști cu care te poți consulta și care pot face un serviciu garantat, de foarte bună calitate, vă va propune o sumă întreagă de idei de amenajare grădină, idei cu siguranță fascinante și verificate.

Amenajarea de sezon de lângă casă trebuie să se adapteze perfect capriciilor toamnei, când alături de zile însorite în prelungirea verii, cu siguranță vor fi și zile cu ploi reci. Pregătirea grădinii pentru toamnă implică atât răsădirea florilor de sezon, cât și aranjarea bulbilor din care apar vestitorii primăverii.

1 Crizantemele cunoscute și ca tufăneledumitrițe sau margarete de toamnă sunt un gen de flori format din aproximativ 30 de specii de plante perene, aparținând familiei asteraceae, native din Asia și Europa de nord-est. Crizantemele sunt flori de toamnă clasice, ce înfloresc începând cu sfârșitul lunii august până la sfârșitul lunii noiembrie, culorile de la galben, portocaliu și roșu, ajungând la violet, toate fiind caracteristice autenticului peisaj autumnal și asigurând un spectacol cromatic până aproape de primul îngheț.

Florile sunt reunite în inflorescențe de forme, mărimi și tipuri diferite, precum margarete, anemone, spider, pompon sau globuloase, fiind susținute cu una sau mai multe tulpini florale, iar fiecare tulpină poate avea o inflorescență sau mai multe. Deși se cultivă ca o planta anuală, crizantema este o plantă perenă. Are nevoie de o zonă luminoasă și de un sol bogat și bine drenat.

▪️ Ochiul boului pitic sau aster este o plantă ce face parte din familia crizantemelor. Înflorește într-o varietate de culori și sunt foarte rezistente la temperaturi scăzute, în funcție de specie fiind rezistente chiar și la temperaturi negative. Este foarte indicat să fie semănate într-o zonă însorită pentru a le prelungi viața.

▪️ Floarea Elenei sau helenium este printre primele opțiuni pentru cei ce vor o grădină plină de flori vara târziu și toamna devreme. Florile sunt mari, roșii, portocalii sau galbene, semănând foarte mult cu margaretele și au petale viguroase, formate din 3 lobi. Helenium este o plantă cu tulpină viguroasă și frunzele în formă de lance, iar rădăcinile sunt bine ramificate. Semințele bogate atrag numeroase păsări. Specia comună crește până la 1 m în înălțime, este ușor de plantat și se înmulțește foarte repede.

2 Brândușa de toamnă sau colchicum este impresionantă atât prin formă cât și prin culorile sale roz, violet sau albe. Este o plantă extraordinară care după ce a crescut în frunze în primăvară și a dormit toată vara, apare brusc ca o masă de flori din septembrie și până în octombrie. Este o plantă care se descurcă de minune atât la soare cât și la umbră, atâta timp cât crește într-un sol bine drenat.

3 Nemțișorul sau delphinium elatum este o altă plantă ce înflorește vara târziu și toamna devreme. De o eleganță aparte, este foarte apreciată pentru florile multicolore și tulpinile înalte și grațioase, ce dau verticalitate grădinii. Este o plantă perenă, puțin pretențioasă, ce se adaptează ușor mediului uscat. Planta nu este pretențioasă dar se dezvoltă foarte bine la soare. Florile sunt dispuse în formă de spic și au diferite culori, roșii, roz, mov, albastre, albe, ce cresc în vârful tulpinilor care pot avea înălțimi de până la 2 metri, tulpina este groasă și fistuloasă, puțin păroasă, cu frunze divizate în segmente liniare. Are o perioadă lungă de înflorire, până toamna târziu, dar pentru a stimula apariția de noi flori este bine să fie îndepărtate cele trecute.<

4 Crinul de toamnă sau hosta plantaginea este o plantă decorativă ideală pentru zonele umbrite ale grădinilor. Este o plantă erbacee perenă ce crește din rizomi, care poate ajunge la 30 – 45 cm înălțime și diametru de 45 – 60 cm. Este o plantă cu frunze bogate, de coloristică diferită, cu striații albe pe mijloc sau pete de aceeași culoare pe margine și flori cu petale lungi, sub formă de trompetă, de un alb-albastru-purpuriu. Este recomandată combinarea speciilor cu frunze monocolore cu cele multicolore și pestrițe, pentru un adevărat mozaic în grădină. Înmulțirea se face prin divizarea și separarea tufei.

5 Azaleea de gradină sau rhododendron este planta ce poate oferi niște tufe de toată frumusețea, cu un frunziș persistent peste iarnă dacă știi să îi oferi îngrijirea de care are nevoie. Florile sunt roșii – violacee grupate în inflorescențe sub forma de umbrelă multicolore. Planta vegetează bine în solurile bogate în materie organică, la loc umbrit, umed, cu un sol bine drenat. Poți adăuga rumeguș în descompunere sau scoarță de pin pentru a îmbogăți solul. Pe timpul iernii, când temperatura scade sub – 5°C, este nevoie să protejezi azaleele din grădină, mai ales în primii ani de la transplantare. Înmulțirea plantei se face prin semințe, marcotaj și butășire.

Răcirea vremii nu poate reprezenta o problemă care să ne țină departe de grădină, din contra, poate reprezenta prilejul de a grădinări un pic în culorile toamnei. Toamna reprezintă perioada de tranziție spre iarnă, dar și perioada în care natura rezistă prin ploi și vânt, delectându-ne cu miresme și culori minunate.

preloader