5 factori care favorizează dezvoltarea mucegaiului în casă

18 octombrie, 2018

Imediat ce frigul se instalează afară, un musafir nepoftit apare în casele multor oameni și pune stăpânire pe zonele cele mai ascunse. Se dezvoltă încet, în condiții de întuneric și umiditate, și începe să-și facă simțită prezența treptat. Gazdele încep să strănute, apoi să tușească, să aibă dureri de cap, ca mai apoi să sufere de probleme grave precum astmul sau afecțiunile sistemului nervos.

Este limpede că despre mucegai este vorba, cunoscut și sub numele de igrasie, și despre efectele negative asupra organismului. Mucegaiul este de fapt o ciupercă microscopică, ce apare sub forma unor pete verzui sau negre pe alimente sau pe diverse suprafețe precum pereții sau mobila. Iarna este anotimpul perfect pentru dezvoltarea mucegaiului în casă din cauza diferențelor de temperatură din casă și afară.

Principalii factori care favorizează dezvoltarea mucegaiului în casă și de care ar trebui să ținem cont pentru a preveni apariția lui sunt:

5 factori care favorizează dezvoltarea mucegaiului în casă

1 Umiditatea. Sursa principală de apariție a mucegaiului în casă este umiditatea. Un mediu cald și umed favorizează formarea condensului, mai ales dacă este împiedicată circulația aerului. Nu este necesar ca umezeala să domnească în toată casa, este suficient ca un perete sau un colț de cameră să nu fie încălzit uniform cu restul încăperii și astfel mucegaiul să se formeze. Baia și bucătăria sunt în general cele două camere unde apare cel mai ușor igrasia, motivul este mai mult decât clar, formarea unei cantități mari de abur. Una dintre cele mai bune metode de evitare a neplăcutului mucegai este aerisirea zilnică a încăperilor, în special după baie sau gătit. De asemenea, uscarea hainelor ude ar trebui să se facă într-o cameră ventilată sau cu aerisire exterioară, de preferat o fereastră larg deschisă.

2 Întunericul. Mucegaiului îi place întunericul pentru a se dezvolta, de aceea ce multe ori nu îl vedem, dar îl recunoaștem după mirosul de pământ ud, deoarece este bine ascuns după mobilă, sub covor sau și mai rău chiar sub parchet. Renunță la draperiile groase sau jaluzelele opace în camerele unde intri rar și lasă lumina soarelui să pătrundă cât mai mult posibil. În băile unde nu există fereastră este recomandat să se lase cât mai mult timp lumina aprinsă .

3 Izolația. Tâmplăria termoizolantă pe care mulți dintre noi o avem poate favoriza apariția condensului deoarece, împiedicând pierderile de căldură, reduc totodată și circulația aerului. Cu alte cuvinte, pereții nu respiră, fiind blocat transferul aerului de la exterior la interior. Soluția este aerisirea zilnică pe o durată de 15 minute, eventual cu ușile deschise pentru a se forma curenți de aer.

4 Plantele. Plantele de interior ne dau oxigen, dar au la rândul lor nevoie de apă pentru a crește. Pământul umed și apa care se reține în farfuria colectoare favorizează apariția mucegaiului, mai ales dacă ghivecele sunt plasate în colțurile camerelor cu peretele către exterior. Soluția ar fi să uzi plantele cât mai puțin pe timpul iernii și eventual să alegi plante de apartament care absorb umiditatea din casă și distrug sporii de mucegai, precum Spathiphyllum – Crinul păcii.

5 Orientarea ferestrelor. Petele neplăcute de igrasie care apar în general în colțurile pereților sau în spatele dulapurilor apar cu precădere în camerele unde lumina soarelui pătrunde greu. În general, apartamentele cu ferestre poziționate spre nord sunt din păcate cele mai predispuse la apariția mucegaiului. Ventilația este soluția cea mai bună de prevenire a formării mucegaiului, așadar în aceste camere deschide ferestrele zilnic sau apelează la ajutorul unui dezumidificator.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș! 

preloader