3 lecții despre organizarea casei după metoda Marie Kondo

16 aprilie, 2020

Facem periodic ceea ce numim „curățenie generală”, adică spălat, curățat, aruncat sau donat hainele și obiectele de care nu mai avem nevoie și pus în ordine la locurile lor. De puține ori este relaxant, de cele mai multe ori este o adevărată corvoadă. În ultimul timp, se vorbește foarte mult și cu entuziasm despre Marie Kondo și pe bună dreptate, deoarece este extraordinară metoda sa de a face organizarea casei prin care să păstrezi doar lucrurile esențiale și care îți aduc bucurie.

Ce este metoda KonMari

Marie Kondo este o japoneză care și-a dedicat foarte mult timp căutând metode eficente pentru organizarea casei. Marie Kondo propune o metodă de împachetare, depozitare și ordonare a lucrurilor care se numește după numele său KonMari. Metoda KonMari este o abordare de inspirație minimalistă pentru a sorta lucrurile în funcție de categoria lor, în loc să iei la rând fiecare cameră.

Teoretic, metoda KonMari presupune o schimbare de mentalitate, și anume „Să îți faci ordine în casă, înseamnă să îți pui viața în ordine”. În lucrarea sa „Magia ordinii”, Marie Kondo recomandă trei principii de bază: simplificarea, organizarea și depozitarea, pentru un stil de viaţă ordonat. Se știe că în cultura japoneză se mizează pe simplitate și eficienţă, iar aceste obiective pot fi aplicate în diverse zone, nu doar în spaţiul de locuit. Când intră într-o casă, Marie ţine la partea spirituală a ceea ce face, așa că își rezervă câteva minute de meditaţie, de fapt un fel de convorbire în gând cu locuinţa, căreia îi mulţumește pentru găzduire, pentru ajutor, pentru energie. Locatarii sunt îndemnaţi să facă la fel.

organizare casa marie kondo

Reguli de bază atunci când vrei să organizezi în stil KonMari

  • Ia-ți angajamentul să te apuci de organizat.
  • Imaginează-ți stilul tău de viață ideal.
  • Selectează și scapă de ceea ce nu îți este necesar.
  • Sortează în funcție de categorie, nu de locație.
  • Fă ordine într-o manieră ascendentă, de la mare la mic.
  • Întreabă-te dacă locul sau lucrul respectiv îți transmite bucurie.

1. Ordinea în care îți aranjezi lucrurile

Marie Kondo împarte apoi casa în 5 zone și începe organizarea aducând undeva la vedere tot ce e în rafturi și dulapuri, pe categorii, urmând apoi ca fiecare obiect să fie luat în parte, atins și, eventual cu ochii închiși, să fie luată marea decizie de a fi sau nu păstrat. Dacă e deteriorat, e aruncat, dacă e încă în stare bună, dar nu se mai potrivește proprietarului, va fi dăruit.

  • Cele 5 zone de organizarea casei sunt în ordine:
  • Hainele
  • Cărțile
  • Documentele, actele și hârtiile
  • Obiectele de uz
  • Obiectele cu valoare sentimentală.

Marie Kondo începe cu hainele, apoi cu cărţile, cu documentele și actele, urmează apoi obiectele de uz divers, cum sunt cele din baie sau bucătărie, iar la final le lasă pe cele cu valoare sentimentală. Pentru a stabili dacă un lucru ne produce bucurie, adică spark joy, Marie Kondo recomandă să îl luăm în mână, să îl simțim și să ne conectăm cu el. De la ce decidem să lăsăm în urmă, fie să donăm fie să aruncăm, ne luam „la revedere” sau spunem „mulțumesc” pentru că ne-a ținut cald, ne-a învățat un lucru nou, ne-a ajutat să luăm decizii mai bune.

Majoritatea oamenilor are o mare problemă în a se descotorosi de lucruri. Toți speră că poate le vom mai purta sau folosi într-un anumit moment din viață, fără a ști exact când va veni, regretăm că am cumpărat în urma unei decizii de impuls și avem sentimentul că am aruncat banii pe fereastră, avem trăiri neclare cu privire la haine și obiecte primite cu care nu avem nici o idee ce să facem. Pentru toate aceste situații și altele asemănătoare Marie Kondo are o soluție unică, aruncă. Aruncatul se poate asimila cu reciclatul și cu donatul. Nu trebuie să te grăbești să duci hainele sau alte obiecte la tomberon, așa cum faci cu gunoiul menajer.

organizare casa marie kondo

Dacă majoritatea celor care fac curat sau reamenajează se concentrează asupra a cât mai multor lucruri aruncate, ceea ce pentru unii oameni e dificil, Marie Kondo îndeamnă să ne concentrăm asupra a ceea ce ne dorim să păstrăm. Metoda ei e simplă, trebuie doar să atingi obiectul și vezi dacă simţi bucurie, dacă „sparks joy”, adică simți „palpitaţie, fluturare sau zvâcnire”. Dacă da, are energie bună și e al tău, dacă nu, la revedere și următorul la rând.

2.Depozitarea se face astfel încât totul să rămână accesibil

Metoda KonMari pentru organizarea casei își datorează celebritatea în primul rând stilului de împăturire care e gândit să facă hainele să ocupe cât mai puțin spațiu și să fie vizibile în orice moment. Cel mai des ele se împăturesc în trei sau patru, iar acolo unde avem bretele sau glugi, ele nu vor depăși tivul de jos. La sfârșitul procesului, hainele astfel pliate trebuie să stea în picioare. Marie Kondo recomandă ca hainele din sertare să fie așezate în picioare pentru a vedea rapid tot ce ai acolo.

Împachetatul ocupă un loc important printre metodele recomandate de Marie Kondo. Ca la sortare, e foarte importantă atingerea hainelor, să le simţi materialul cu palmele, prin care, spune ea, le vei transmite afecţiunea ta și recunoștinţa pentru faptul că îţi oferă ajutor și susţinere. Tricourile sau puloverele sunt împăturite cu mânecile în interior, formându-se dreptunghiuri de mărimi echivalente, pentru a putea fi apoi așezate ușor alături de celelalte.

organizare casa marie kondo

Știi că un lucru a fost corect împachetat atunci când „stă în picioare”, adică atunci când îl așezi în poziţie verticală și nu se răstoarnă. Este foarte important ca hainele să fie accesibile și vizibile. Astfel după ce te asiguri că au fost corect împachetate, fără să formeze dungi sau gâlme inestetice, care le-ar face să ocupe și mai mult spaţiu de depozitare, metoda optează pentru așezarea verticală a hainelor, astfel încât atunci când deschizi sertarul să vezi mai bine de unde să le iei, fără a fi nevoit să le ridici pe cele de deasupra.

3. Chiar și șosetele au parte de atenție specială

Marie Kondo are o metodă specială de așezare a șosetelor, pe care nu recomandă să le punem nici legate între ele, nici băgate una într-alta, așa cum procedează majoritatea oamenilor, în ideea de a le păstra pereche. Ea le pune simetric una peste cealaltă, apoi le împăturește la fel ca pe tricouri. Motivul pentru care nu recomandă rularea sau alte metode este acela că elasticul șosetelor se deteriorează mai repede, așa că prin modul în care împachetează ea nu forţează materialul.

Depozitarea la vedere, în mod organizat, e un aspect la care ţine mult, astfel că recomandă să păstrezi sau să cumperi cutii și coșuri de toate mărimile, special pentru locurile închise, pentru a vedea mai bine ce ai înăuntru. Sertarele de la băi, de la bucătării sau de la birouri, unde sunt obiecte diverse vor beneficia de o mai bună organizare cu ajutorul acelor cutii unde poţi să împarţi obiectele pe categorii.

Metoda KonMari are mottoul „Îți faci curat în casă o dată pentru totdeauna” și are doi piloni simpli:

  • Păstrezi ceea ce îți aduce bucurie.
  • Arunci ce nu îți transmite bucurie.

Poți extinde metoda și la alte aspecte, spre exemplu la cumpărături. Poti învăța să devii un cumpărător cumpătat și să reduci cheltuielile inutile. Dacă cumperi mai mult decât îți trebuie, întreabă-te înainte să cumperi dacă acel lucru te bucură și astfel vei avea mai puține lucruri de care nu ai nevoie.