3 idei de amenajare pentru sezonul rece

26 septembrie, 2018

Cu siguranță sezonul rece nu este cel mai potrivit pentru amenajări. Fie că nu am reușit să terminăm la timp, fie situații obiective ne-au forțat să ajungem în această situație, trebuie să înțelegem că vremea rece nu este un impediment major. Ba din contră, acest moment al anului poate aduce câteva avantaje. Idei amenajare pentru sezonul rece poți găsi și dacă folosești serviciile noastre. . Multe din materiale pot fi găsite la prețuri mai convenabile, iar meșterii pot fi găsiți cu mai multă ușurință.

Important este să eviți amenajările exterioare dacă temperaturile scad sub 5 – 6°C și să știi că adezivii și toate materialele folosite se vor usca mai greu și deci lucrarea va dura ceva mai multe zile.

1 Finisarea pardoselilor

Finisarea pardoselilor este lucrarea ce poate fi făcută cu mult succes în perioada mai rece, cu impedimentul deja cunoscut, al timpului mai lung pentru finalizare, mai ales dacă este făcută pentru interior.

▪️ Montarea gresiei sau a altui pavaj pentru pardoseală la interior se poate realiza fără impedimente în această perioadă, materialele de calitate dând măsura rezistenței în timp. O aerisire puternică, dacă temperatura nu scade pe timpul nopții sub 10°C, prelungește uscarea adezivului cu maxim o zi de așteptare. Dacă temperaturile sunt anunțate ca scăzând sub acestă temperatură, este bine să închidem fereastra pe timpul nopții și să aerisim doar ziua.
▪️ Montarea gresiei sau a pavajului de exterior ar necesita pe cât posibil temperaturi puțin mai scăzute, peste 12-15°C, dar cu siguranță este de evitat perioada când se anunță că pe timpul nopții temperaturile for scădea sub 5 – 6°C. O grijă deosebită la lucrările din această perioadă trebuie dată rosturilor de dilatare ce trebuiesc lăsate între plăci. Dacă vara se poate merge cu rosturi mici sau chiar fără, montarea în sezonul rece poate crea mari probleme în astfel de cazuri
▪️ Montarea parchetului poate fi de asemenea o amenajare ce se face în sezonul rece fără prea multe bătăi de cap. Vorbele cum că umiditatea sporită sau temperatura mai scăzută poate dăuna montării nu sunt fără acoperire. Este suficient să păstrezi parchetul la interior pentru aproximativ 24 de ore, cu o aerisire moderată, ce să nu permită umiditate sporită, pentru a intra în regimul termic al locuinței și să fie respectate recomandările de montare. În cazul parchetului de lemn masiv, perioada de acomodare cu umiditatea și temperatura ar fi bine să meargă spre 72 de ore.

2 Decorarea pereților

Acoperirea pereților cu gled sau zugrăveală depinde atât de temperatura mediului cât și de stadiul construcției, locuințele mai vechi sunt izolate și încălzite, detaliu ce este esențial. Curățarea pereților, gletuirea, zugrăvirea sau aplicarea tapetului sunt operațiuni ce crează praf și miros persistent, care trebuie înlăturat prin aerisire, mai ales dacă casa este locuită. Evitați aerisirea pe timpul nopții dacă temperaturile scad sub limita de îngheț.

▪️ Zugrăveala pereților interiori la o locuință veche este o lucrare ce se poate realiza fără prea mari probleme. Chiar dacă locuința este izolată și încălzită, este recomandabil ca temperaturile exterioare să fie pozitive, dacă se poate chiar peste 5 – 6°C.
▪️ Zugrăveala pereților exteriori necesită o temperatură de minimum 12°C pe timpul zilei și care să nu scadă sub 5 – 6°C pe timpul nopții. Este indicat să fie luate în considerație și limitele de temperatură pe care producătorul le prevede în specificațiile date pentru vopsea.
▪️ Decorarea pereților la locuințele în construcție poate cere condiții mai prietenoase. Nu este recomandat să aplici glet sau tencuială decorativă până ce casa nu este izolată la exterior, înghețul putând să compromită total lucrarea.
▪️ Zugrăveala pereților la locuințele în construcție poate fi făcută cu vopsele ce sunt garantate pentru temperaturi mai scăzute, fiind foarte important să se verifice caracteristicile lor. Trebuie făcută și o analiză de buget, rezistența la temperaturi mici poate scumpi prețul vopselei atât de mult încât să facă lucrarea neconvenabilă din punct de vedere al costurilor cât și al opțiunilor de punere în practică.
▪️ Tapetul este o opțiune foarte la îndemână, necesitând doar o încălzire locală care să permită o uscare rapidă a adezivului.
▪️ Placarea cu lemn, faianță sau piatră aparentă în interiorul locuinței nu crează probleme, mai ales că este vorba de o singură cameră unde se lucrează, cameră ce poate să nu aibă condiții prea critice de temperatură și poate ușor fi aerisită ulterior.

3 Lucrări exterioare

Dacă temperaturile se mențin peste limita de îngheț, așa cum am și arătat, lucrările mici precum  zugrăveala sau montarea gresiei de exterior nu par a fi o problemă. Trebuiesc achiziționate adezivii și materialele special concepute pentru lucru în timpul iernii, pentru care există garanțiile producătorului că lucrarea nu va fi compromisă de temperaturile scăzute.

▪️ Lucrările de construcție nu pot fi efectuale decât dacă s-a asigurat o foarte bună izolare termică a conductelor, utilajele adăpostite și în condiții de funcționare normală, iar muncitorii să aibă condițiile de lucru corespuzător. Este de evitat lucrul în zilele cu vânt intens.
▪️ Renovarea sau reamenajarea casei pe timpul sezonului rece poate crea probleme dacă vremea este prea friguroasă sau ploioasă, creând bătăi de cap suplimentare. Este bine să evităm schimbarea sau remedierea tâmplăriei sau lucrările de etanșare când vremea este ploioasă. Ploaia și vântul nu crează condiții favorabile pentru lucrul la acoperiș. Ce câștigi pe reducerile de prețuri de sezon, poate fi balansat de calitatea materialelor și de zilele în plus necesare pentru lucrare, în plus, este greu de crezut că se poate locui în casă. Toate acestea vor fi probabil uitate odată cu finalizarea lucrărilor și satisfacția legată de aceasta.
▪️ Izolarea termică a locuinței poate fi făcută în condiții de maximă calitate dacă temperaturile sunt peste 10°C și fără ploaie, iar vântul să nu depășească 8 – 10 km/h.

Dacă vremea de afară o mai permite este păcat să nu profităm pentru a aduce ultimele retușuri la amenajarea casei, cu siguranță pauza o vei lua până la primăvară.

preloader