15 locuri din casă care trebuie curățate săptămânal

22 noiembrie, 2018

Curățenia locuinței nu trebuie înțeleasă ca o corvoadă fără sens, pentru că un cămin curat înseamnă o familie ce trăiește într-un ambient fără praf, fără mucegai și alergeni, și cât mai puține bacterii ce pot pune în pericol sănătatea.

Curățenia săptămânală este o curățenie de întreținere a propriei imagini și prestanțe, dar în primul rând a sănătății ambientale.

Curățenie la domiciliu este bine să faci folosindu-te de competențele unor echipe de specialiști care au un portofoliu consistent și tehnologie de primă mână, soluții ecologice și care cunosc unde sunt cele mai periculoase zone din locuință, unde murdăria favorizează dezvoltarea bacteriilor și cum trebuiesc acestea curățate.

Chiar dacă faci curățenie des, locuința ta poate ascunde locuri pline de bacterii, unde în condiții de căldură și umezeală, se pot dezvolta și pot deveni foarte periculoase pentru sănătate. Sunt acele locuri din casă care trebuiesc curățate des și cu mare atenție.

Cele mai periculoase zone ale locuinței preferate de microbi

1 Toate mânerele, întrerupătoarele și robineții din casă

Mânerele, fie că sunt de la ușă, frigider sau fereastră, sunt folosite totdeauna și nu tot timpul suntem curați pe mână. În aceeași logică, întrerupătoarele sunt și ele folosite fără a avea măsuri speciale de protecție, iar când mergem să ne spălăm vom atinge robinetul pentru a porni apa ce ne curăță mâinile. Este foarte important și evident pentru toată lumea că acestea sunt zone pline de bacterii și este impetuos necesară igienizarea o dată pe săptămână cel puțin.

2 Sub obiectele mari de mobilier

Zonele de sub piesele mari de mobilier, de cele mai multe ori pe picioare, care nu pot fi date deoparte foarte ușor, pot aduna praful și odată cu el alergenii ce nu fac bine sănătății. Săptămânal praful trebuie șters nu numai de pe mobile, ci și de sub acestea.

3 Zona dedicată animalului de companie

Indiferent de ce animal de companie deține familia, este foarte important să se știe că acolo unde acesta mănâncă, doarme, sau se află litiera, în cazul pisicilor, trebuie igienizat săptămânal sau chiar de două ori pe săptămână.

4 Telecomenzile

La fel ca în cazul mânerelor sau a întrerupătoarelor, telecomenzile, provenite de la toate gadgeturile pe care le folosim în cămin, televizor, player, aer condiționat sau jaluzele, sunt folosite fără o atenție suplimentară de igienă, se pune mâna pe ea fără să dam importanță numărului de microbi și bacterii pe care le poartă. Este important ca la curățenia săptămânală să nu mai uităm de igienizarea ei.

Curățenia săptămânală în bucătărie

5 Frigiderul

Există tipuri de bacterii care trăiesc şi se înmulţesc la temperaturi scăzute, precum cele din frigider, favorizate de umezeala din această incintă. Microbii de aici provin de la alimentele pe care le depozităm, legume, fructe sau ouă. Săptămânal, frigiderul trebuie curăţat cu soluţii dezinfectante sau cu bicarbonat de sodiu şi cu o soluţie de oţet. Foarte mare atenție trebuie să fie dată curățării garniturii ușii, loc cu precădere favorabil acumulării bacteriilor.

6 Mașina de spălat vase

Este o altă zonă cu umezeală, unde dacă depozităm destul timp vasele nespălate, vor crea condițiile propice dezvoltării bacteriilor. Igienizarea săptămânală ne poate scuti de apariția multor probleme.

7 Cuptorul cu microunde

Este unul din electrocasnicele cel mai adesea ignorate la curățenie săptămânală, dar unde, în timp, grăsimea și resturile de mâncare rămase vor crea un mediu ce va trebui igienizat cu simț de răspundere săptămânal.

8 Coșul de gunoi

Nu este suficient să aruncați punga în care ați depozitat gunoiul, este foarte important ca cel puțin odată pe săptămână să igienizați cu mare atenție coșul, care altfel rămâne neatins timp îndelungat, având posibilitatea de a reprezenta oricând un pericol pentru sănătatea familiei.

9 Chiuveta din bucătărie

În chiuveta din bucătărie se spală și se igienizează majoritatea produselor alimentare ce sunt folosite în casă și în același timp se curăță toate instrumentele folosite pentru procesarea acestora. Pentru menținerea unei igiene ridicate este nevoie de curățarea cel puțin săptămânală a chiuvetei, folosind produse specifice.

10 Bureții de vase

Bureții de vase sunt factorul nemijlocit cu care este efectuată operația de spălare a vaselor și blaturilor de lucru folosite în bucătărie. Pentru menținerea unei igiene corecte este nevoie de o bună curățare și igienizare a bureților de vase, care ar trebui înlocuiți la maximum patru săptămâni.

Curățenia săptămânală din baie

11 Chiuveta din baie

Chiuveta trebuie ștearsă și igienizată cel puțin săptămânal pentru că ea ne ajută în a păstra igiena zilnică.

12 Periuțele de dinți și suportul acestora

Mediul total antiseptic de lucru al periuțelor de dinți și umezeala reținută în urma spălării, trebuie să ne facă atenți la condițiile de păstrare a periuțelor de dinți și a suportului acestora. Pentru a nu avea probleme majore curățenia săptămânală trebuie să curețe atent periuțele de dinți și suportul acestora.

13 Prosopul de baie

Prosopul de baie ar trebui schimbat la 48 de ore după prima utilizare, spălat la 60⁰C, dezinfectat și uscat în aer liber. Pentru că de foarte multe ori uităm, încercați să faceți această manevră cel puțin la curățenia săptămânală.

14 Mașina de spălat rufe

Mediu umed ce favorizează înmulțirea bacteriilor și microbilor, precum și reziduurile neevacuate total, pot face ca rufele ieșite din mașina de spălat să nu fie chiar igienizate. Pentru că nu toate rufele pot fi spălate la temperaturi ridicate iar trendul este de spălat la circa 40⁰C, este nevoie de o igienizare a garniturii ușii de la mașinii de spălat săptămânală. Lunar mașina va fi lăsată să ruleze o jumătate de oră doar cu apă și înălbitor.

Săptămânal în dormitor

15 Lenjeria de pat

Pentru a elimina parte din impurități, praf și straturile de piele moartă acumulate din timpul somnului și pentru a nu crea un mediu propice dezvoltării alergenilor, este necesară scuturarea și aerisirea pilotei și pernelor la curățenie săptămânală. Foarte importantă este schimbarea lenjeriei de pat cu una curată în fiecare săptămână.