13 sfaturi utile în cumpărarea unei canapele de living

2 august, 2018

Printre obiectele de mobilier dintr-o locuință, canapeaua este poate cea mai populară, ea regăsindu-se de cele mai multe ori ca piesă centrală a livingului, unde întotdeauna dă stilul de amenajare și decorare al acestuia.

Nu numai că este un obiect voluminos, dar fiind și suficient de scump, nu îți propui să fie înlocuită an de an, așa că atunci când cumperi o canapea trebuie să te ghidezi după câteva criterii simple.

1. Funcționalitatea va fi un criteriu important în alegerea și achiziționarea canapelei din living. Dacă știi că va fi folosită doar pe durata zilei, pentru relaxare și petrecerea timpului în fața televizorului, poți alege un model fix, care este adesea mai ieftin decât modelele extensibile. Dacă însă consideri că ocazional poate găzdui musafiri și în calitate de pat de dormit, e bine să achiziționezi o variantă extensibilă.

2. Dimensiunea canapelei este esențială deoarece este important ca suprafaţa orizontală să fie cât mai generoasă, astfel încât canapeaua să ofere un nivel de confort sporit pentru fiecare persoană în parte. Aceasta, trebuie să fie încadrată corect în spaţiu, într-un perfect echilibru cu dimensiunile camerei, fără a îngreuna traficul din jurul ei. Canapeaua ideală trebuie să se potrivească spațiului din living alocat. Nu supraaglomera camera inutil.

De aceea trebuie să măsori foarte bine locul în care vei pune canapeaua, deoarece există posibilitatea ca piesa de mobilier achiziționată să nu se încadreze perfect în locul destinat acesteia, să nu încapă pe ușă, sau dacă este extensibilă să nu aibă spațiu suficient pentru montare/ demontare. Nu uita să iei în considerare și numărul de persoane care o vor folosi.

▪️ Dacă ai un living mai mic, nu vei putea alege o canapea imensă, trebuie să alegi o canapea care să nu încarce foarte multe spațiul. Alege o canapea practică, fără colțar, eventual cu spațiu de depozitare dedesubt. În cazul spațiilor mici, pe lângă dimensiune, trebuie să iei în calcul și un design atractiv, care să completeze întregul living.
▪️ Dacă ai un living mai mare, poți să alegi o canapea care să suplinească spațiul gol și care să aducă un plus de confort pentru fiecare membru al familiei. Îți poți permite să te gândești dacă ai vrea să te rezumi doar la o singură canapea mare sau dacă nu cumva ar fi mai bine să integrezi în acest spațiu două canapele de două locuri, poate și câteva scaune sau fotolii pe care să le orientezi către o măsuță de cafea generoasă.
▪️ Dacă vrei ca viitoarea canapea să devină vedeta livingului atunci ai putea să te orientezi către o canapea în formă de L, rotunjită, adică colțar. Aceasta va ocupa mai mult spațiu, va putea găzdui mai mulți musafiri și cu siguranță se va remarca prin volumul și forma sa.

3. Cumpărarea unei canapele este o investiţie, de aceea rezultatul final ar trebui să fie o adevărată încântare pentru fiecare dintre membri familiei. Cu toții trebuie să fie mulțumiți de ea și să se regăsească în funcționalitatea canapelei achiziționate.

4. Costul canapelei este o altă caracteristică care trebuie să fie luată în seamă la cumpărare, având reprezentare imediată în lungimea perioadei de folosire. Costul ridicat poate reprezenta calitatea materialelor, atât din structura de rezistență cât și din materialele de acoperire. Un design elaborat pentru o anumită funcție poate include în preț costuri suplimentare. Nu există „ieftin și bun”, dar „sunt prea sărac să cumpăr lucruri ieftine” este adevărat.

5. Materialele cadrului de rezistență sunt foarte importante în definirea longevității unei canapele. Cele mai rezistente sunt modelele de canapele de calitate, cu structura metalică sau din lemn și mai puțin cele din plăci din pal. Lemnul și fierul rezistă mai bine în timp și suportă mai bine greutăți fără se se deformeze. La cele cu structura din lemn, acesta trebuie să fie din esență tare, nuc, fag sau ceva asemănător, nu din rășinoase. Cât privește scheletul metalic, acesta este rezistent, dar va îngreuna considerabil canapeaua.

De asemenea, este foarte important ca elementele ce compun structura să fie fixate între ele cu șuruburi și/ sau holtșuruburi metalice de calitate și nu lipite cu diverse tipuri de adeziv.

6. Brațele și picioarele canapelelor sunt elementele decorative ce definesc stilul canapelei. În acest caz contează stilul de design al livingului și dacă vă propuneți să încadrați canapeaua aceluiași stil. Picioarele drepte din inox, sunt fără îndoială atribuitele unei canapele moderne, în timp ce picioarele curbate din lemn sau fier forjat completează aspectul unei elegante canapele în stil clasic. Brațele pătrățoase, late, sunt caracteristice stilului minimalist, iar cele cu brațe rotunjite definesc canapelele în stil clasic.

7.Șezutul canapelei definește confortabilitatea acesteia. O canapea de calitate și care să te facă să ți-o dorești trebuie să aibă șezutul nici foarte moale, dar nici prea rigid, dar trebuie să te simți relaxat. Materialele utilizate la fabricarea și construcția șezutului sunt foarte importate și influențează longevitatea și gradul de confort al canapelei. De îndată ce acesta se deformează, canapeaua ar trebui schimbată, deoarece nu mai oferă o poziție confortabilă și sănătoasă corpului.

Cele mai populare canapele sunt cele cu cu arcuri datorită unui raport bun calitate-preț, dar și cele cu perne și șezut din bureți. Canapelele cu perne și șezut din spumă memory foam sunt considerate mai confortabile pentru că iau forma corpului și reduc punctele de presiune din corp, dar sunt mult mai scumpe și dau disconfort termic.

8. Alegerea înălțimii spătarului este definitorie pentru a caracteriza confortabilitatea canapelei.

Multe din modelele moderne, minimaliste, de pe piață, au spătare joase, care deși arată bine, nu sunt tocmai confortabile. În opoziție, modelele cu spătar înalt adesea dublat cu perne moi, sunt deosebit de relaxante și odihnitoare, oferind sprijin în zona cervicală.

Dacă obișnuiești să petreci mult timp pe canapea pentru a viziona programe TV sau a lucra cu laptopul în brațe, ori pentru că citești, trebuie să ai o bună susținere în partea lombară și cea cervicală, asta însemnând că trebuie să cauți o canapea de calitate care are spătarul reglabil, fie cu perne, fie ușor curbat, niciodată drept.

Dacă ești atras, totuși, de canapele cu spătar jos, din motive ce ţin de estetică, alege un model cu perne de mari dimensiuni incluse. De asemenea, trebuie să ții cont că o canapea confortabilă nu are niciodată șezutul mai mic decât spătarul și cu cât șezutul este mai lat cu atât gradul de confort crește pentru că-ți poți relaxa picioarele.

9. Designul brațelor reprezintă o altă caracteristică importantă în achiziționarea unei canapele. Multe dintre ele pot avea în componenţa lor braţe fixe, detaşabile sau ajustabile, iar felul în care acestea sunt poziţionate pot redimensiona spaţiu alocat.

10.Tapițeria este foarte importantă în ceea ce privește confortul și durata de exploatare a unei canapele. Alegerea, piele naturală, piele ecologică sau fața textilă, va fi ghidată de gustul fiecăruia, dar și de aspectele practice. Ar trebui să fie luat în calcul ce materiale există pentru modelul de canapea pentru care te-ai decis și dacă modelul este dehusabil. Nu uita, nu-i suficient să ai o canapea wow, ea trebuie să răspundă nevoilor tale, trebuie să fie confortabilă și ușor de întreținut. Aspectul estetic este esențial la orice cameră, dar funcționalitatea este prioritară în orice casă.

11. Analizează culorile din living pentru a-ți alege varianta potrivită de canapea care să se ți asorteze. Foarte importante sunt culoarea sau imprimeul, pentru care vei opta în alegerea canapelei. Astfel, dacă spațiul tău este destul de neutru în privința culorilor, optează pentru o tapițerie colorată poate chiar cu model, cu forme geometrice, dungi sau flori.

12.Spațiul de depozitare este o altă funcție importantă la toate, fiind spațiul ce permite „ascunderea” lenjeriei de pat, pernelor și plăpumii. Acest spațiu devine deosebit de important în cazul unei garsoniere sau unui apartament mic, unde piesele de mobilier sunt puține și nu permit depozitarea multor lucruri.

13. Fiecare model are avantaje și dezavantaje, deci nu cumpăra sub impulsul momentului. Este important să testezi canapeaua înainte de a o cumpăra, să te așezi pe ea, să-i simți rigitatea și materialul pentru a putea face cea mai potrivită și mai confortabilă alegere pentru tine.

Canapelele sunt o investiție destul de mare, așa că fii atent la ceea ce alegi. Poate în viitor vei vrea să redecorezi, de aceea e important să alegi o canapea în nuanțe neutre, care să poată fi asortată cu noul decor cu ajutorul unor perne fantezie. Pe de altă parte în funcție de stilul de decorare asupra căruia te-ai decis, canapeaua poate fi pata de culoare ce va da personalitate ambientului.

Curățarea canapelelor este un alt serviciu standard oferi de ajusto. E ușor să ai o casă îngrijită. Oricât de curat ar fi în living, o canapea pătată, plină de praf și cu un miros neplăcut strică întreaga atmosferă. Curățarea canapelelor din material textil se face cu sistem profesional de injecție-extracție și detergenți cu spumare redusă și uscare rapidă. Astfel veți avea parte de o canapea fără praf și acarieni, fără mirosuri neplăcute, cu fibre textile întărite și culori proaspete.

Plata se face online, cu costuri fixe, fără bacșiș.

preloader