10 sfaturi pentru cei care își montează singuri mobila acasă

4 iulie, 2018

Mobila modernă din ziua de azi vine cu un mare beneficiu, acela de a fi achiziționată ușor și rapid din magazin sau chiar comandată online, dar și cu un dezavantaj: asamblarea și montajul pieselor. Deși există magazine care oferă contra cost montajul mobilei, există persoane care își doresc să realizeze ei singuri acasă asamblarea acesteia.

Pentru aceia dintre voi care aveți de gând să vă ocupați singuri de montarea mobilierului, am strâns cele mai importante 10 sfaturi. Chiar dacă pentru a realiza aceste operațiuni aveți nevoie de răbdare și atenție pentru detalii, este foarte important să citiți cu atenție instrucțiunile din pachet și să urmați pașii întocmai.

Mobila, indiferent că este mobilă de bucătărie, mobilă de dormitor sau mobilă de living, vine la pachet în cutii voluminoase cu mai multe piese separate care urmează să fie asamblate.

Cu ce trebuie să începeți când alegeți să montați singuri mobila

▪ Depozitarea componentelor și uneltelor în condiții normale de temperatură și umiditate.

▪ Citirea instrucțiunilor prezente în cutia cu piesele de mobilier.

▪ Identificarea uneltelor  necesare la montajul mobilei.

▪ Verificarea tuturor pieselor componente ce vor alcătui corpurile de mobilăț

Uneltele necesare pentru montarea mobilei acasă

Uneltele necesare depind de ce componente are mobila de montat. Studiind dinainte schița de montare veți ști cu exactitate uneltele și sculele necesare. Pentru siguranță maximă la asamblarea mobilierului este bine să aveți ochelari și mănuși de protecție.

De asemenea, este bine să aveți la îndemână și o trusă de scule din care să nu lipsească:

Nivelă cu bulă de aer (poloboc);

▪Ruletă;

▪Fierăstrău și fierăstrău mecanic;

▪Surubelniță cu cap plat și cruce;

▪Ciocan și ciocan de cauciuc;

▪Bormașină.

Sfaturi pentru cei care montează singuri mobila

1.  Pregătiți “terenul” de lucru. După ce ați demontat mobila veche, pregătiți locul și curățați-l cu atenție.

2. Verificați dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar. Dacă piesele de mobilier pe care doriți să le asamblați sunt de dimensiuni mari, atunci cu siguranță veți avea nevoie de ajutor.

3. Respectați întocmai indicațiile. Probabilitatea ca indicațiile din ghidul de instrucțiuni să fie greșite este extrem de mică. Așadar, este foarte important să respectați ordinea pașiilor așa cum se specifică în schițe.

4. Măsurați diagonalele. „Unghiul drept‟ trebuie să aibă întotdeauna 90⁰. Dacă piesele de mobilier nu se îmbină perfect, cu lovituri ușoare se egalizează diagonalele și numai după aceea este fixat placajul din spate.

5. Fiți atenți în a nu deteriora parchetul sau gresia. Folosiți cartonul în care au fost ambalate piesele de mobilier pe post de bază de lucru pentru a nu deteriora din greșeală plăcile sau parchetul.

6. Montați mobila cât mai aproape de locul final de fixare. Va fi mult mai ușor în momentul montajului și veți evita deteriorarea în timpul mutării.

7. Asamblați patul sau canapeaua la final. Dacă nu dispuneți de spațiu mare de manevră în montarea mobilei pentru dormitor sau living, ocupați-vă întâi de piesele pe înălțime, cum sunt dulapurile, și lasați la final patul sau canapeaua.

8. Prindeți în perete corpurile de mobilier care se pretează pentru mai multă stabilitate și siguranță, mai ales dacă există copii mici în casă.

9. Setați șurubelnița mecanică la putere de strângere mică pentru a putea face eventuale modificări în cazul în care fixați un holșurub greșit.

10. Acordați atenție pieselor inoxate sau cromate. În lipsa unei scule potrivite, puteți lăsa urme inestetice. Dacă nu aveții o altă soluție folosiți o cârpă intermediară, pentru o strângere mai delicată.

Bine de ȘTIUT în montarea mobilei acasă

Verificați orizontalitatea pardoselii și verticalitatea pereților.

Dacă sunt corpuri ce se vor fixa în perete, verificați dacă aceștia pot susține noul mobilier.

Asigurați-vă că prin montarea mobilierului nu obturați accidental prize sau alte facilități din gospodărie.

Montajul mobilierului nu este deloc ușor de realizat dacă nu aveți îndemânare și forță fizică. Recomandarea noastră este să va informați dinainte despre cât de complicate sunt instrucțiunile de asamblare și dacă este cazul să solicitați ajutorul unui specialist!