10 sfaturi de la meseriași pentru a alege corect gresia de exterior

16 octombrie, 2020

Gresia și faianța sunt printre cele mai întrebuințate în finisaje în amenajarea interioară și exterioară a locuințelor, dar și a imobilelor cu scop economic sau social, deoarece sunt produse ecologice, durabile și ușor de întreținut. Datorită diversității acestora ca mărime, forme, texturi și nuanțe de culori, utilizarea gresiei și a faianței ne permite să creăm un design deosebit pentru un timp îndelungat.

Pentru a da un nou look curții, terasei sau balconului, clasica placare cu gresie de exterior pare a fi o soluție foarte bună, având o mare varietate de materiale și texturi, fiecare tip fiind diferit, oferind funcționalitate numai în anumite spații și utilizări specifice.

Datorită varietății imense a plăcilor ceramice de gresie de exterior, cumpărătorii devin confuzi, fiindu-le foarte greu să facă o alegere corectă. Din acest motiv oferim câteva sfaturi pentru o alegere rapidă și corectă a plăcilor de gresie de exterior:

1. Tipul de design

Când alegem plăcile de gresie de exterior este foarte important să ținem cont de aspectul general al locuinței astfel încât stilul amenajării să se potrivească cu stilul plăcilor ceramice. De multe ori este bine să întrebăm dacă magazinul dispune de colecții de plăci ceramice în stilul dorit, modern, clasic, mediteraneean, rustic sau minimalist.

2. Suprafață mată sau lucioasă

Plăcile de gresie de exterior, ca și celelalte plăci ceramice, pot avea suprafață utilă mată sau lucioasă. Tipul de suprafață este un detaliu care nu ține numai de design, implică și siguranța în exploatare a celor care vor păși pe ea. Pentru exterior este de preferat evitarea alegerii unei gresii lucioase, deoarece, pe lângă faptul că necesită o îngrijire deosebită, devine foarte alunecoasă în contact cu apa. O gresie antiderapantă exterior are suprafață poroasă și grad antiderapare minim R10, fiind alegerea ideală pentru pardoselile exterioare.

3. Mărimea plăcilor contează

Când se alege mărimea plăcilor de gresie de exterior trebuie să se țină seama de mărimea suprafeței care trebuie placată. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât putem folosi formate mai mari ale plăcilor ceramice. În unele cazuri, această regulă poate fi încălcată de către specialiștii în design pentru a reda unicitate anumitor proiecte.

alegere gresie exterior

4. Produs din lut alb sau lut roșu

Plăcile ceramice sunt produse din lut alb sau lut roșu, aceasta fiind culoarea pe care o vedem pe spatele plăcii ceramice, acolo unde aceasta nu este glazurată. Plăcile din lut alb sunt mai rezistente la factori externi, au o absorbție mai mică a apei decât plăcile ceramice produse din lut roșu. Plăcile ceramice produse din lut alb sunt considerate net superioare la capitolul calitate în comparație cu cele din lut roșu. La placarea suprafețelor exterioare se vor alege plăci ceramice fabricate din lut alb.

5. Porțelanată sau obișnuită

Gresia porțelanată datorită compoziției sale este foarte rezistentă, oferind o durată de viață mult mai lungă și comportându-se mult mai bine la uzură, având o densitate foarte mare și se poate distinge prin culoarea cât mai deschisă a spatelui plăcii. Compoziția îi asigură un grad redus de absorbție a apei, fapt ce garantează că nu se va crăpa în timp datorită variațiilor de temperatură, deci este o gresie de exterior rezistentă la îngheț. Tot de la absorbția redusă de apă reiese că gresia de exterior porțelanată nu se pătează.

6. Plăcile ceramice sunt rectificate sau nerectificate

Plăcile de ceramică rectificate au mărimi mult mai precise decât cele nerectificate, cât și unghiuri exacte de 90 de grade, între suprafața plăcii și laterala acesteia. Astfel, plăcile de gresie de exterior rectificate pot fi montate cu rosturi minime de 1 mm sau chiar mai puțin, ceea ce va însemna mai puțină apă pătrunsă prin rosturi. Acest fapt ne permite să avem un rezultat final peste așteptările noastre în urma montării.

7. Rezistența la abraziune

Clasificarea PEI este dată de Porcelain Enemel Institute și măsoară rezistența la abraziune, cu ajutorul unui instrument rotativ, împărțind gresia în cinci categorii. Plăcile clasificate PEI I suportă traficul ușor și sunt recomandate băilor rezidențiale și cămărilor, deteriorându-se după 150 de cicluri de abraziune. PEI II sunt plăci de gresie ce rezistă până la 300-600 cicluri de abraziune și suportă traficul moderat. Nu se recomandă în bucătărie, scări sau holuri. Plăcile de nivel III rezistă până la 1.500 de cicluri de abraziune, rezistând la trafic rezidențial intens. După 1.500 de cicluri de abraziune, urmele lăsate pe tipul PEI IV de gresie nu se remarcă, încă. De aceea, poate fi utilizată pentru spații comerciale folosite moderat, precum birouri sau magazine, dar nu și în mall-uri. PEI V sunt cele mai rezistente plăci de gresie, recomandate pentru trafic comercial intens în malluri, piețe și bănci.

montaj gresie exterior

8. Rezistența la alunecare

Dacă îți dorești să afli și rezistența la alunecare, categoriile variază de la R9 la R12, unde plăcile marcate cu grad de antiderapare R9 se recomandă a fi aplicate în spații cu trafic intens precum în holuri, farmacii, bănci, școli sau restaurante, iar cele cu grad de antiderapare R12 acolo unde antideraparea este o caracteristică foarte importantă ca: rampe auto, parcări auto, bucătării foarte mari, crame.

9. Țara de origine

Italia și Spania sunt țările care setează trendurile în materie de gresie și faianță. Anume aceste țări oferă cele mai originale și neobișnuite colecții, dar și unele din cele mai scumpe. Pentru un raport calitate / preț foarte bun puteți opta pentru plăci ceramice produse în Polonia, acestea de obicei sunt produse după tehnologii moderne și au un preț mai redus.

10. Brandul

Brandul de obicei vorbește despre calitate dovedită în timp, cât și de ceva exclusivist. De exemplu, brandul spaniol Peronda conlucrează cu renumitul designer Francisco Segarra, ale cărui colecții sunt considerate adevărate opere de artă. Un alt exemplu ar fi brandul Atlantic Tiles, care conlucrează foarte strâns cu Casa regală a Marii Britanii. Desigur, sunt o mulțime de alte branduri cu renume care produc gresie și faianță de calitate precum APE, Fanal, Vives, Cisa, Baldocer, NovaBell, Mainzu, Paradyz Ceramika.