10 metode de a scăpa de gândacii de bucătărie

27 iulie, 2018

Una din situațiile cele mai jenante și în același timp scârboase, este să intri în bucătărie, seara sau noaptea, și când aprinzi lumina să vezi gândaci de bucătărie fugind în toate direcțiile. Gândacii de bucătărie trăiesc circa 6 luni şi se hrănesc cu resturile menajere. Se înmulţesc şi se dezvoltă rapid.

Gândacii de bucătărie nu sunt numai niște insecte dezgustătoare care umblă exact pe acolo pe unde n-ai vrea să-i vezi, în bucătărie sau baie, dar mai sunt și periculoși pentru sănătatea ta.

Gândacii de bucătărie sunt periculoși pentru sănătate

Spre deosebire de oameni care sunt sensibili la bacterii și microbi, gândacii de bucătărie sunt imuni în fața acestora, dar sunt niște purtători deosebiți de eficienți. În plimbările lor libere pe care le fac pe timpul nopții, în bucătărie, în baie și în alte camere, împrăștie acești microbi peste toate obiectele.

Cum previi “mutarea” gândacilor de bucătărie în casa ta

Ca să ții gândacii departe de locuința ta pentru cât mai multă vreme, trebuie să menții curățenie, fără firimituri, resturi de alimente și apă la îndemâna lor, gunoiul bine strâns, iar scurgerea chiuvetei să fie acoperită cu un dop de fiecare dată când nu curge apa. De asemenea, trebuie să cureți și să astupi toate găurile pe unde pot ieși gândacii, găuri din dulapuri, în tocul ușii, la țevi, la tocurile geamurilor și cele din mobila veche.

Metode pentru a scăpa de gândacii de bucătărie

Deși curățenia este cea mai importantă metodă pentru eliminarea gândacilor de bucătărie, de multe ori se dovedește mai puțin eficientă după apariția acestora.

Eradicarea gândacilor de bucătărie se poate realiza folosind metode așa zise „naturale‟, insecticide chimice sau chiar mijloace electronice. Aceste sunt nu numai eficiente, dar sunt și la îndemâna oricui, putând fii procurate din comerț cu destul de mare ușurință.

1. Insecticidele spray disponibile pe piață, conţin ciflutrin, un element foarte eficient în eliminarea completă a gândacilor. Este important să urmaţi toate instrucţiunile de siguranţă atunci când pulverizaţi insecticidul. Ţineţi copiii şi animalele de companie departe de insecticid.

Alte soluţii recomandate sunt Super Killer sau fiole de Fendona. Majoritatea substanţelor de acest tip sunt toxice și trebuie avută mare grijă la aplicare. Vaporii vă pot scoate din casă în câteva secunde, iar gândacii pe care i-aţi speriat în zona în care aţi apucat să daţi se vor refugia în restul locuinţei.

2. Capcanele pentru gândacii de bucătărie sunt o altă metodă eficientă, se găsesc pe piaţă şi conţin un material adeziv şi o momeală. Gândacii ce intră în capcană să guste momeala sunt prinşi de adeziv. Puneţi această capcană în zonele în care apar cel mai frecvent gândacii şi reînnoiţi capcana în mod continuu timp de o săptămână pentru a scăpa complet de gândaci. După două săptămâni puteţi repeta această operaţiune pentru a preveni o reinfestare.

3. Momeala pentru gândacii de bucătărie conţine un gel chimic, care acţionează la fel de lent ca otrava pentru gândaci. Atrași de momeală gândacii vor aduce mai mulţi membrii la ea, întregul cuib de gândaci fiind ucis în termen de două săptămâni.

4. Zahărul şi bicarbonatul de sodiu se amestecă în părți egale și se presară amestecul obținut în toate locurile pe unde ar putea să apară gândacii de bucătărie. Aceștia se vor hrăni și vor muri.

5. Acidul boric este de mare ajutor în lupta cu gândacii și asta pentru că are proprietatea de a-i steriliza. Astfel, ei nu numai că îți vor părăsi locuința, ci se vor afla și în incapacitatea de a se înmulți. Stropește o felie de pâine cu soluție de acid boric dizolvat în foarte puțină apă și las-o în locurile în care apar gândacii frecvent, pentru ai înlătura din casă. Atenție la animalele de companie, li se poate face rău dacă mănâncă.

6. Frunzele de dafin reprezintă un remediu ieftin și ușor pentru a scăpa permanent de gândaci. Frunze de dafin sunt frunze parfumate care au o aromă iute, dar plăcută. Puteți împrăștia pulbere din frunze de dafin în apropierea cuibului și în alte zone în care apar gândacii și mirosul îi va face să se mute. Veți scăpa de ei fără să fie nevoie să-i omorâți.

10 metode de a scăpa de gândacii de bucătărie

7. Oţetul alb nu omoară gândacii de bucătărie, dar îi alungă. Stropiţi cu oţet alb pe ziduri, sub mobilier şi peste tot unde se pot instala gândacii.

8. Castraveţii sunt o altă modalitate foarte bună de a scăpa de gândacii de bucătărie din casă, tot ce trebuie să faceţi este să puneţi felii de castraveţi în locurile unde aţi observat gândaci. Mirosul de castraveţi îi va ţine departe, iar această legumă va acţiona ca o barieră împotriva lor.

9. Uleiul de lavandă sau uleiul esenţial de eucalipt reprezintă metode de înlăturare a gândacilor de bucătărie mai puțin toxice, dar reprezintă soluţia valabilă la începutul infestării, când populaţia de gândaci nu e prea mare. Picuraţi pe bucăţi de vată sau hârtie circa 6 picături de ulei de lavandă sau ulei esențial de eucalipt, plasaţi-le peste tot, mai ales în dulapuri, şi reînnoiţi-le zilnic. Aceste uleiuri acţionează împotriva gândacilor, dar şi a altor insecte pe care nu le doriţi în casă.

10. Aparatul cu ultrasunete este utilizat pentru a ţine gândacii ajunşi la maturitate la distanţă. Gândacii au un cilcu de dezvoltare de circa 3 luni până ajung la maturitatea sexuală, atunci când ajung să fie afectaţi de ultrasunetele generate de aparat. Aşadar, folosirea insecticidelor sau a altor metode rămâne obligatorie. Este important să aveți cam două astfel de aparate pentru a permite propagarea ultrasunetelor într-un spaţiu cât mai mare.

Gândacii de bucătărie constituie un adevărat pericol pentru sănătatea dumneavoastră și a familiei, aceștia fiind purtători de bacterii ce pot cauza diverse afecţiuni. De aceea, este bine să luaţi măsuri şi să rezolvaţi problema cât mai repede cu putinţă. În cazul că metodele de mai sus nu v-au scăpat de gândacii de bucătărie nu mai ezitați și chemați profesioniști noștri să facă o dezinsecție ca la carte, cu costuri corecte, fixe, fără bacșiș și cu garanție pentru lucrările executate.

Nu uita că cei mai buni profesioniști îi găsești la noi, la ajusto.ro!